A sport gyógyír számos betegségre

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
megjelent:

Depresszió, diabétesz, hátfájás? A testmozgás gyakran hatékony gyógymódja lehet ezeknek a betegségeknek az orvosi, esetleg gyógyszeres kezelések kiegészítéseként is. Cikkünkből hét olyan betegségről olvashat, melyek kezelését segítheti a sport.

Néha az életben felmerülnek olyan akadályok, amelyekről azt érezzük, hogy megoldásuk meghaladja erőnket. A depresszió felemészti az emberek erejét, óriási megterhelést jelent. Komoly betegség, amely orvosi ellenőrzést igényel. Emellett azonban érdemes megpróbálkozni olyan természetes módszerekkel is, amilyen például a sport.

A depresszió ellenszere a futás

Lehet, hogy kezdetben semmihez sincs kedve, legszívesebben otthon ülne, és ki sem mozdulna, de érdemes rávennie magát, hogy felvegye az edzőcipőt és elinduljon futni. Ne várjon túl sokat magától, csak kellemes tempóban kocogjon, később majd fokozhatja a sebességet. Már egy óra múlva érezni fogja a mozgás pozitív hatását. A friss levegő energiával tölti fel, és olyan elégedettséget érez majd, amiben már régóta nem volt része.

Minél gyakrabban sportol, annál jobb lesz az erőnléte és a hangulata. Fitt lesz és érezni fogja, hogy saját erejéből ért el valamit, tett önmagért, a sok otthonülés után a természet közelsége is sokat javít majd a közérzetén és szemléletmódján. Mindegy, hogy tél, tavasz, nyár vagy ősz van, megfelelő öltözetben a futás minden évszakban felfrissíti, és jó kedvre hangolja.

Ha cukorbeteg, sétáljon!

Az 1-es és 2-es típusú diabéteszben szenvedőknek nem ajánlják a futást, mivel sokan közülük túlsúllyal küzdenek. Érthető, hogy kellemetlen lenne számukra, ha a futást rájuk erőltetnék. Számukra sokkal inkább megfelelő a séta. Heti hat-hét óra sétával könnyen ledolgozható a fölösleges hasi zsírréteg, és a testsúly is kordában tartható. Ezen kívül a vérnyomás- és a koleszterinszint is csökkenthető. A legfontosabb viszont, hogy rendszeres testmozgás hatására a vércukorszint hosszútávon csökkenthető.

Túlsúly ellen biciklizzen!

A súlyproblémákkal küzdő embereknek szintén nem a legmegfelelőbb választás a futás, sokkal kényelmesebb és emiatt hatékonyabb megoldás is a kerékpározás. A futástól a nehézségek miatt sokkal hamarabb elmehet a túlsúlyos kezdő sportolók kedve. A biciklizés további pozitívuma, hogy kiválóan alkalmas a gondolatok elterelésére.

A csontritkulásra a tánc az orvosság

A tánc kiválóan alkalmas a csontritkulásban szenvedő páciensek számára. Az osteoporosisos betegek körében gyakori a csigolya- vagy combcsonttörés. A csontjaik túl gyengék ahhoz, hogy az átlagos, mindennapi terhelést biztosan elviseljék. Több tanulmány is azt bizonyítja, hogy a betegség kialakulásában szerepe van a mozgáshiánynak is. A testmozgás pedig a legtöbb esetben erősíti a csontokat. Minél többféle terhelésnek van kitéve egy adott csont, annál ellenállóbb.

Aki csak sétál, kocog vagy úszik, nem lesz védett a csontritkulással szemben. A tánc fejleszti az erőnlétet és az egyensúlyérzéket.

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

A hátfájás rendkívül gyakori, az emberek 60-70 százalékát érinti élete során. A fájdalom többek között eredhet a csigolyatestekből, vagy a közöttük elhelyezkedő porckorongokból illetve kisízületekből, a gerinc melletti szalagokból, izmokból, ideggyökökből és a belső szervekből (vese, aorta, gyomor) is kisugározhat. Mit érdemes tudni a hátfájásról?

Asztma ellen legjobb az úszás

Az uszoda meleg levegője jót tesz az asztmás betegeknek, mivel a hideg levegő gyakran rohamokat vált ki náluk. Másodsorban az úszás közbeni légzés során a hörgők és hörgőcskék izmai erősödnek, a légzés ritmusa is egyenletessé válik. A tüdő teljesítménye vízben duplája a szárazföldön mért értéknek.

Heti háromszor egy óra edzés ideális. Az úszás helyett alternatívaként választhatja az aquafitnesszt vagy -joggingot. Alacsonyabb intenzitással javasolt edzeni.

Hátfájásra erősítő gyakorlatok

Csak orvosi vizsgálat után kezdjen hozzá az edzéshez. Ha a sérv, vagy az esetleges törés, illetve más komoly betegség lehetőségét kizárták, akkor kezdjen egyensúlyfejlesztő gyakorlatokkal, majd fokozatosan erősítse izmait. A hát- és hasizmok is szerepet kapnak a test tartásában, a törzs, a hát stabilizálásában. Ezért mindkét izomcsoportot erősíteni kell.

Szívinfarktus ellen általános mozgás

A szív- és érrendszeri betegségekben szenvedő pácienseknek rendszeres mozgás ajánlott. A sport úgy hat a szervezetre, mint a védőoltások. Ha a szervezetet terhelés éri, egyre erősebb és ellenállóbb lesz. Az érfalak sejtjei egyre erősebbek és rugalmasabbak lesznek, a vér sokkal hatékonyabban kering a szervezetben. Egy tanulmány szerint a heti több mint 90 percnyi testmozgás az infarktust követő első hat hónapban több mint 39 százalékkal csökkenti a halálozás kockázatát. A megterhelés csak akkor jelent fokozott kockázatot, ha az érintett heti három alkalomnál ritkábban sportol, a sport csak akkor jelent veszélyt, ha ritkán űzik, így különös megterhelést ró a szervezetre.

A legjobb választás szívünk érdekében a séta, a tánc, a lépcsőzés. Minden nap két-háromszor 20 perc intenzív mozgás ajánlott. Kezdetben csak közepes intenzitással edzzen, később rövid ideig a sport közben elérhető maximális egészséges mértékű szívfrekvencia eléréséig. Kellő szünetekkel és optimális intenzitással a hosszabb távú terhelés sem jelent kockázatot.

(WEBBeteg – B. M.; Forrás: Stern)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitness edző
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.