Paralimpia: Vannak még szürke foltok

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vállalnia, beleértve az egészségügyi ellátást is, amely a sportkórházzal kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően magas színvonalon működött. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozott a WEBBetegnek.

Idén elindult a sportkórházzal egy szoros együttműködés, szűrővizsgálatok, call centeres ügyfélszolgálat segítette a sportolókat. A kerekes székes vívó, Osváth Richárd gyors beavatkozása is ennek a lehetőségnek köszönhető. Mint arról korábban beszámoltunk, a paravívó átesett egy katéteres ablációs műtéten, majd pár napos pihenő után edzhetett tovább.

Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke úgy véli: a négy év múlva következő olimpiára még felkészültebb stábbal utazhatunk ki, van négy évünk arra, amit most egy év alatt kellett megvalósítanunk.

Fontos lenne az is, hogy a kiemelt versenyeken, akár az Eb-n vagy vb-n is biztosítva legyen az egészségügyi stáb csapatorvossal, sportpszichológussal, masszőrrel, gyógytornásszal.

A sportolóknak megnyugtatás az azonnali segítségnyújtás lehetősége, ráadásul a csapat egységének is jót tesz. Idén 3 szakemberrel utaztak Londonba a parasportolók.

Gömöri Zsolt elmondta azt is, hogy edzőtáborba csak idén, a paralimpia évében mehettünk el. Magyarország a 38. helyen végzett az összesített éremtáblázaton, a lehetőségeinkhez képest ez jó helynek számít, bár dupla ennyi érem is benne lenne a pakliban. Azért nem akarok ünneprontó lenni – teszi hozzá az elnök.

Kavics és ima

A sikerhez nagyon fontos a fizikai felkészülés mellett a lelki háttér is. Tóth Tamás paraúszót világcsúccsal verték meg, az ellenfél sikeréhez nagyban hozzájárult a mentális felkészülés is, évek hosszú munkája előzte meg Londont.

Mindent megtesznek a sportolók, hogy a legjobbat hozzák ki magukból, a magyarok is kapnak segítséget. Dani Gyöngyi mindig elmond egy imát, ha a pástra megy, Aranyosi Péter kabala kaviccsal versenyzett, természetesen a többi sportoló is megsimogathatta a szerencsét hozó követ.

Akadálymentesítés Londonban
A versenyhelyszínek mellett a fontosabb útvonalakat és az olimpiai falut is úgy alakították át, hogy azok a kerekes székesek számára is kényelmesen megközelíthetőek legyenek, valamint elegendő terük legyen. Külön járatok közlekedtek az Olimpiai Parkba a mozgáskorlátozottak részére.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Frissítve: 2012.09.14. 13:11, Megjelent: 2012.09.14. 13:11
Címkék: Paralimpia téma

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.