• Lance Armstorng - nem érte meg doppingolni!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az amerikai doppingellenes ügynökség (USADA) megfosztotta hét Tour de France-győzelmétől Lance Armstrongot. Mivel a kerékpáros úgy döntött, hogy nem küzd tovább az ellene felhozott vádakkal szemben, örökre eltiltották a versenyzéstől.

    Újabb és egyre „ravaszabb” doppingszerek jelennek meg

    A doppingszerek használatára vetemedő sportolók ma már sokkal nehezebben vagy még egyáltalán nem kimutatható szerekkel próbálkoznak: A doppingtörténet talán legkörmönfontabb ötlete, a dizájner-szteroid is ide tartozik. A tiltólistán szereplő bizonyos szerekből egy-egy alkotóelemet kivesznek, ami nem befolyásolja a szer hatását, ám képlete már nem teljesen egyezik meg azzal, ami a tiltólistán látható.

    Armstrong régi mintáit újravizsgálták, és több illegálisan használt anyagot (többek között EPO, tesztoszteron, kortikoszteroid, növekedési hormon) mutattak ki bennük. A sportolóktól vett mintákat nyolc évig kell megőrizni, és ez idő alatt a tudomány fejlődhet annyit, hogy a korábban ki nem mutatható doppingszerek is igazolhatók legyenek a tárolt mintában.

    Hirdetések

    Hogyan hatnak a doppingszerek?

    A mai korban a gyógyszertudomány és az orvostudomány sok olyan szert ismer és fejlesztett ki, amely alkalmas a teljesítmény fokozására. Ezeket a szereket a gyógyászat sikeresen alkalmazza különböző betegségekben, megfelelő orvosi indikáció alapján.

    Anabolikus steroidok

    A dopping és a 2012-es versenyek


    Dopping az, ami a doppinglistán szerepel - hangzott hosszú időn keresztül a tautológiának ható, ám megfellebbezhetetlenül irányadó tétel, amely alapján - formailag mindenképpen - a sport világában egyértelműen meg lehetett bélyegezni a vétkest: aki tiltott szerhez nyúlt és rajtavesztett, megkapta büntetését - írja Jancsó Kornél, az MTI Sportszerkesztőségének főmunkatársa. A dopping és a 2012-es versenyek>>

    Ezek férfi nemi hormon jellegű hatással bíró készítmények. Fokozzák az izomtömeget és az izomerőt. Az anabolikus steroidok megfelelő fehérjebevitel és fizikai terhelés mellett gyors izomtömeg növekedést idéznek elő. Ennek azonban nagy ára van. Az alkalmazás időtartamától és a fogyasztott adagtól függően súlyos mellékhatások léphetnek fel.

    Szteroidok

    A tizenéves sportoló lányoknál alkalmazva, a testhossz növekedése korán leáll. A női nemi működés károsodik. A férfiak esetében a szintetikus steroid készítmények csökkentik a hímivarsejtek számát és mozgékonyságát. Libidócsökkenés, impotencia és mellnövekedés is jelentkezik. A prostata megnagyobbodik, és évek alatt akár prostatarák is kialakulhat.

    A májfunkció romlása mindkét nemben megfigyelhető. Szívinfarktust, agyvérzést idézhetnek elő.
    Az extrém izomtömeg miatt csonttörések, izomszakadások léphetnek fel. Ha nagy dózisban illetve hosszú ideig szedik ezeket a készítményeket, a hatás visszafordíthatatlan lesz.

    Amfetamin

    Ön szerint van tiszta, doppingmentes élsport?


    A WEBBeteg látogatói így szavaztak:

    • Nem tudom 55.5%
    • Nincs 33.3%
    • Igen, van 11.1%

    Amfetamin fogyasztásakor a testhőmérséklet kórosan megemelkedhet, akár sokkos állapotba is kerülhet a használó. A fáradtság érzékelése fontos jelzés a szervezetnek, hogy figyelmeztessen a fizikai korlátokra. Ha ez nincs, a szer használója végletesen kimerülhet és a szív, teljesítőképessége határára érve, felmondja a szolgálatot. Idegrendszeri káros hatásai sem elhanyagolhatóak, hiszen akár pszichózist is kiválthat.

    Növekedési hormon, Erithropoetin (EPO)

    A túladagolt növekedési hormon szív- érrendszeri szövődményeket is okozhat. Az EPO hatása a vörösvérsejt szám növelésén keresztül a szervek fokozottabb oxigénellátottsága.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A magasabb vörösvérsejt szám megnöveli a trombóziskészséget és a vérnyomást, s ezek a hatások tehetők felelőssé a készítmények alkalmazása során észlelt mellékhatásokért.

    Táplálékkiegészítők

    Nagyon sok sportoló alkalmaz táplálékkiegészítőket. Ezek között vannak ártalmatlanok is, amelyek nem tartalmaznak még szennyezésként sem steroidokat. Ám tudni kell, hogy a felmérések szerint kb. a forgalomban levő készítmények 15 %-a szennyezett, anabolikus steroidokat vagy hormon előanyagokat tartalmaz. Ezért nagyon fontos, hogy csak ellenőrzött, bevizsgált és megbízható helyről származó táplálékkiegészítőket fogyasszanak a sportolók.

    (WEBBeteg)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Sport, Dopping,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA