Paralimpia: a speciális igények speciális ellátást igényelnek

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Míg egy ép sportolónál maga a felkészülés vagy a verseny lehet veszélyes, addig egy parasportolónál már maga az ülő életmód, a kerekesszék hajtása is sérülés forrása lehet. A magyar paralimpiai válogatottal három fős egészségügyi személyzet tart a londoni ötkarikás játékokra.

– A paralimpikonoknak a speciális egészsgéügyi helyzetük miatt speciális felkészülésre is van szükségük. Az edzések és a versenyek alatt is fokozott figyelmet igényelnek. Az ülő helyzetben versenyzők rekeszizma például egyáltalán nem úgy dolgozik, mintha valaki állva versenyez. A rekeszizom ilyenkor össze van nyomva, a gerincsérülteknél pedig nincs rendes rekeszizom mozgás sem, s a hasi légzés képességük is hiányzik. Megnövekedett terhelésnél azonban nő a szervezet oxigénigénye is, így a helyes légzést már a versenyzés előtt, az edzések részeként gyakorolnia kell a parasportolóknak. Oxigénhiányos állapotban ugyanis romlik a teljesítény – magyarázta dr. Bejek Zoltán, a paralimpiai válogatott csapatorvosa.

Az amputált végtagú versenyzőknél egészen másfajta problémák szoktak jelentkezni. Mivel ők vagy csak az alsó, vagy csak a felső végtagjaikat használják sportolásra, így azok sokkal nagyobb igénybevételnek vannak kitéve, mint az épek esetében. – Azt szoktuk tanácsolni, hogy a versenyzők „spóroljanak” a hétköznapokra is, hiszen a későbbi életükre is kihatással lehet a sérülés. A kerekesszékesek a kezükkel hajtják a széket, így annak épsége a hétköznapokban is nagyon fontos nem csak a pályán. Az ő váll- és könyök ízületeik sokkal könnyebbek be is gyullad. A paralimpián is indul 2 olyan versenyző, akiknek begyulladtak az ízületeik, őket az utolsó pillanatig kezeltük – folytatta a szakértő, hozzátéve: mivel a paralimpiai sportágakban ugyanúgy éremre megy a játék, a parasportolók épp olyan „kegyetlenek” egymással, mint az egészségesek.

Kapcsolódó cikkeink

– Egyáltalán nem ritka, hogy például vívók esetén az ellenfél csak úgy ütögeti a versenyző karját vagy kardját mindenféle támadás nélkül. Csak azért, hogy az elfáradjon. Ez abszolút szabályos, igaz roppant sportszerűtlen – mondta Bejek Zoltán.

A központi idegrendszeri hiba miatt sérült sportolóknál mindezeken kívül egyéb probléma is felmerülhet. Ilyenkor ugyanis spasztikus bénulás következhet be, amitől az izomzat nagyon feszes lehet, a mozgás pedig nem koordinálhatóvá válik, a mozgás beszűkül. – Kerekesszékeseknél gyakori probléma, hogy az állandó ülés miatt például a csípőízületek kötötté vállnak, s még a vízben is úgy viselkedik, mintha ülne. Ez viszont jelentősen visszafogja a teljesítményt. Stresszhelyzetben ez a feszesség még rosszabb lehet, ezért a spasztikus bénulásban szenvedő sportolókat a gyógymasszőr és gyógytornász minden verseny előtt felkészíti a bemelegítés részeként – magyarázta az ortopéd sebész.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.