• A lakótelepi ping-pongasztalnál dőlt el a sorsa

    Szerző:
    WEBBeteg

    A lakótelepi pinpongasztaltól vezetett az útja egyenesen Londonig a salgótarjáni születésű Csonka Andrásnak. A fiú a jobb agyfélteke helyett a balt használja gondolkodásra, s mindössze 15 éves volt, amikor először indult paralimpián.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A harmadik olimpiájára készül, pedig még csak 23 éves a salgótarjáni születésű Csonka András. Az asztaliteniszező fiú Pekingben az ötödik helyezést érte el, s kezdőként, Athénban pedig szabadjegyesként szerepelt, alig 15 évesen. Londonban egyéniben és párosban is indul, Bereczki Dezsővel.

    Hirdetések

     Kapcsolódó cikkeink


    – 8-9 évesen kezdtem ping-pongozni. A házunkkal szemben Salgótarjánban volt egy asztal, oda jártunk le a testvéremmel. Ő sportiskolába járt, versenyzett és érmet szerzett. Gondoltam szerzek egyet én is! Eleinte épekkel versenyeztem, és azóta is épekkel edzem. Az egyik első versenyemen látott meg Papp Dezső, aki azóta is az edzőm – mesélte a 8-as sérültségi kategóriában versenyző sportoló, aki születéskori oxigénhiány miatt jobb oldalára majdnem béna. Sérülése miatt viszont nem jobb agyféltekét használja, mint az egészségesek, hanem a balt.

    Sportágában egyébként 11 kategóriában versenyeznek az asztaliteniszezők sérültségi fokuktól függően. 1-5-ig a kerekes székkel élők, 6-10-ig pedig az álló versenyzők versenyezhetnek. 11-essel a mentálisan sérültek állhatnak az asztalhoz.

    A gyerekkori hobbiból gyorsan hivatás és életcél vált. András tavaly tagja volt a világbajnoki bronzérmes csapatnak, egyéniben pedig Európa bajnokságon 2007-ben ezüstérmes volt. A jelenleg Kecskeméten élő fiú azonban nem csak a sportban maximalista. – A főiskolán vállalkozás szervezés szakra járok, s jelenleg a tanulás és a sport ugyanolyan fontos, mint a tanulás. Szeretném mindkettőben a maximumot nyújtani – mondta András, aki még az ötkarikás játékok előtt másfél héttel is versenyzett, hogy minél jobb formában legyen.

    – Még nem izgulok, mindig az aktuális verseny van csak előttem. A lehető legjobb helyért fogok játszani. 29-én sorsolás dönt majd arról, hogy kivel kerülök össze, akkor fogok majd dönteni a taktikáról is – mondta a versenyző, aki szabadidejében sokat foglalkozik pszichológiával és történelemmel.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Csonka András többször megijedt az interneten talált betegségtünetektől!

    Sokan a betegségek tünetei felől az interneten kutakodnak, így tett régebben a színész Csonka András is. Fontos, hogy hiteles oldalról informálódjunk és a betegség tényleges kezelését bízzuk az orvosra.

    Dr. Sós Csaba: büszke vagyok, de nem maximálisan elégedett

    Dr. Sós Csaba, a magyar úszó-válogatott szakvezetője büszke a berlini versenyen elért eredményekre, de nem elégedett maximálisan a csapat teljesítményével. Kétszeres paralimpiai bajnokunknak, Sors Tamásnak ellopták a táskáját, ezért a szakember a versenyzővel együtt egy nap késéssel tud hazautazni.

    Rio 2016: 22 sportágban 526 aranyérem a tét

    A Nemzetközi Paralimpiai Bizottság (IPC) pénteken nyilvánosságra hozta a 2016-os riói nyári paralimpia hivatalos számadatait: 22 sportágban 526 aranyérmet osztanak ki. Mindkét szám új rekord a nyári játékok történetében. Az IPC számításai szerint 4350 sportoló méri össze tudását 2016. szeptember 7-18. között, ami szintén új csúcsot jelent.

    Kiderült, mennyit ér egy paralimpiai aranyérem!

    23 millió forintot kap a londoni játékok aranyérmes parasportolója – ez derült ki a Magyar Paralimpiai Bizottság (MPB) keddi sajtótájékoztatóján. Három dobogós hellyel ketten is büszkélkedhetnek: Krajnyák Zsuzsanna és Sors Tamás, ők kapják a legtöbb pénzt.

    Paralimpia: Vannak még szürke foltok

    A riói felkészülésben már a teljes csapatnak részt kell majd vállalnia, beleértve az egészségügyi ellátást is, amely a sportkórházzal kialakult szoros kapcsolatnak köszönhetően magas színvonalon működött. Gömöri Zsolt, a Magyar Paralimpiai Bizottság elnöke nyilatkozott a WEBBetegnek.

    Emberfeletti teljesítmények a paralimpián

    Törölközőbe harapva várja a startot az úszó, nem tud ugyanis megkapaszkodni a medence szélében, mindkét karját amputálták, aztán a végén, hatalmas hajrában másodikként ér célba a versenyző. A 100 méteres síkfutásban a másik parasportoló elesik, de sántikálva is beér a célba, a közönség pedig hatalmas tapssal fogadja. Ez csak két példa Londonból, minden napra jut egy-egy csodálatra érdemes teljesítmény.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA