• Nem egymás ellen, egymásért küzdenek a Biacsi ikrek

    Szerző:
    WEBBeteg

    A 33 fős magyar paralimpiai csapatban egy ikerpár is indul az aranyáért. Hogy, hogyan futnak ők ketten egyetlen éremért? Mi sem egyszerűbb ennél!


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Az értelmi fogyatékkal élők 20 év után kerülhettek vissza a paralimpiára, s így juthat ki Londonba az enyhe értelmi fogyatékos Biacsi Bernadett és Ilona is. A 27 éves lányok életük első ötkarikás játékára készülnek, ám nem is akárhogyan. Lehet tűző napsütés, vagy zuhogó eső, a lányok csak futnak és futnak. Ha tehetik, együtt versenyeznek, de soha nem egymás ellen.

    Hirdetések

    – Az iskolában kezdtünk sportolni, ahol mindenféle sportágat kipróbáltunk a súlylökéstől a kislabdahajításig, de igazán csak a futás tetszett, mert abban voltunk jók – mesélt a kezdetekről Ilona, hozzátéve: 2001 óta sportolnak rendszeresen, s mára a válogatott tagjai. A londoni paralimpián 1500 méter állnak majd rajthoz. A legjobb eredményüket a mezeifutó-világbajnokságon érték el: Bernadett nyert, Ilona lett a második. Az idei hollandiai Európa-bajnokságon pedig 1500 méteren, vagyis azon a távon, amin most is indulnak, Ilona volt a harmadik, Bernadett a negyedik.

    Bevárják egymást

     Kapcsolódó cikkeink


    Az eredményekből is látszik, hogy az ikertestvéri kötelék még a pályán sem bomlik fel közöttük: általában együtt érnek a célba, bár bevallásuk szerint mindkettejükben megvan a szükséges versenyszellem. – Együtt tartunk, amíg bírunk, s általában bevárjuk egymást. Fontos, nagy versenyeken azonban teljes erővel, keményen versenyzünk. Jó lenne, ha mindketten éremmel térhetnénk haza, de ha csak egyikünknek sikerül, akkor sem leszünk szomorúak – mondta Ilona, aki a taktikájukat is elárulta. – A félidőig tartjuk a mezőnnyel a versenyt, majd a vége felé hajrázunk. Nem lesz könnyű verseny, a lengyelek és az ukránok erősek, mindig is ők voltak a nagy riválisok – folytatta a futónő, aki ugyan még nem mer tervezni, de a lehető legjobb eredményért fog futni.

    – Kicsit már izgulunk, ami a tapasztalatok szerint már csak erősödni fog, és a bemelegítés előtt egy órával szokta elérni a csúcspontját. De együtt az izguláson is túl szoktunk lenni, és mire a rajthoz állunk, általában már elmúlik. Rengeteget készültünk, napi 2 futó- és egy úszóedzésünk van, így bízunk a legjobbakban – mondta Ilona, aki ikertestvérével együtt nem csak az életének, hanem hobbijának tartja a futást. Az edzések és versenyek után pedig legszívesebben otthon szeretnek lenni. Pihenésre azonban itt sem sok idő van: a Biacsi ikreknek ugyanis még 12 testvére van.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Demencia

    Dr. Veress Dóra

    Nyelési nehézség, félrenyelés. Megoldások táplálkozási nehézségek esetére.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

    Futás - Edzés hideg időben

    A csípősebb őszi reggelektől egészen a tavasz közepéig néha szenvedés a kinti - amúgy csodálatos élményeket kínáló - testedzés. Ha valami, hát egy intervall edzés megoldható sállal a száj előtt, fülvédővel és kapucnival: amikor a torokfájdalom elkezdődne, futásból érdemes gyaloglásra váltani, hogy a szapora légzés lassuljon, az edzést megkeserítő fájdalom elmúljon. Aztán ismét mehet a futás!

    Magony Szilvi lusta kölcsönkutyusa!

    Szilvi hetente háromszor jár futni az 5 éves magyar vizslával, Sammie-vel. A futókör egy bizonyos pontján a vizsla egyszerűen lefekszik. Végül csellel csalja el Szilvi a lustálkodó Sammie-t.

    Az öregedés biológiai oka

    A legújabb kutatások szerint a kromoszómáink végén lévő sapka egyedi kopása lehet az oka, hogy az egyik ember lassabban, a másik pedig gyorsabban öregszik. Ezeknek az úgynevezett telomereknek a kopása genetikai hibákat eredményez. A rendszeres futással viszont növelhetjük a regeneráló őssejtjeink számát.

    Kilenc tipp ahhoz, hogy miképpen égethet több zsírt futás közben!

    Rendszeresen jár futni, ennek ellenére nem sikerült még lefogynia? A futással való fogyás titka nem a hosszabb táv vagy a gyorsabb tempó, hiszen a ritkább és kevésbé erőteljes futás jelentősebb fogyást eredményezhet! A kulcs az okosabb hozzáállás! Cikkünkben Eric Orton ultramaratonsita zsírégető tippjeit olvashatják.

    Állóképesség szükséges az igazán jó szexuális élethez

    A rendszeres edzés hatására emelkedik a paraszimpatikus tónus, amely jó hatással van az erekcióra és a hölgyek izgalmi állapotára is.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA