Nem egymás ellen, egymásért küzdenek a Biacsi ikrek

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A 33 fős magyar paralimpiai csapatban egy ikerpár is indul az aranyáért. Hogy, hogyan futnak ők ketten egyetlen éremért? Mi sem egyszerűbb ennél!

Az értelmi fogyatékkal élők 20 év után kerülhettek vissza a paralimpiára, s így juthat ki Londonba az enyhe értelmi fogyatékos Biacsi Bernadett és Ilona is. A 27 éves lányok életük első ötkarikás játékára készülnek, ám nem is akárhogyan. Lehet tűző napsütés, vagy zuhogó eső, a lányok csak futnak és futnak. Ha tehetik, együtt versenyeznek, de soha nem egymás ellen.

– Az iskolában kezdtünk sportolni, ahol mindenféle sportágat kipróbáltunk a súlylökéstől a kislabdahajításig, de igazán csak a futás tetszett, mert abban voltunk jók – mesélt a kezdetekről Ilona, hozzátéve: 2001 óta sportolnak rendszeresen, s mára a válogatott tagjai. A londoni paralimpián 1500 méter állnak majd rajthoz. A legjobb eredményüket a mezeifutó-világbajnokságon érték el: Bernadett nyert, Ilona lett a második. Az idei hollandiai Európa-bajnokságon pedig 1500 méteren, vagyis azon a távon, amin most is indulnak, Ilona volt a harmadik, Bernadett a negyedik.

Bevárják egymást

Kapcsolódó cikkeink

Az eredményekből is látszik, hogy az ikertestvéri kötelék még a pályán sem bomlik fel közöttük: általában együtt érnek a célba, bár bevallásuk szerint mindkettejükben megvan a szükséges versenyszellem. – Együtt tartunk, amíg bírunk, s általában bevárjuk egymást. Fontos, nagy versenyeken azonban teljes erővel, keményen versenyzünk. Jó lenne, ha mindketten éremmel térhetnénk haza, de ha csak egyikünknek sikerül, akkor sem leszünk szomorúak – mondta Ilona, aki a taktikájukat is elárulta. – A félidőig tartjuk a mezőnnyel a versenyt, majd a vége felé hajrázunk. Nem lesz könnyű verseny, a lengyelek és az ukránok erősek, mindig is ők voltak a nagy riválisok – folytatta a futónő, aki ugyan még nem mer tervezni, de a lehető legjobb eredményért fog futni.

– Kicsit már izgulunk, ami a tapasztalatok szerint már csak erősödni fog, és a bemelegítés előtt egy órával szokta elérni a csúcspontját. De együtt az izguláson is túl szoktunk lenni, és mire a rajthoz állunk, általában már elmúlik. Rengeteget készültünk, napi 2 futó- és egy úszóedzésünk van, így bízunk a legjobbakban – mondta Ilona, aki ikertestvérével együtt nem csak az életének, hanem hobbijának tartja a futást. Az edzések és versenyek után pedig legszívesebben otthon szeretnek lenni. Pihenésre azonban itt sem sok idő van: a Biacsi ikreknek ugyanis még 12 testvére van.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.