• Nyolc kiló mínusszal indul Londonba a sportlövő

    Szerző:
    WEBBeteg

    A paralimpiára készülő sportlövő, Dávid Krisztina hosszú ideje bajlódik vállsérüléssel, most úgy érzi, jó formában van, ehhez pedig hozzájárul az a 8 kilogramm mínusz is, amelyet a tudatos felkészülésnek és az életmódváltásnak köszönhet.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Dávid Krisztina a londoni paralimpiára érvényes indulási jogot a Sydneyben zajló parasportlövő világkupa-versenyen szerezte meg, ahol bronzérmet nyert.

    Hirdetések

    Amennyiben nincsenek a jóakarók, az egyik közösségi portál lelkes segítői, akik néhány nap alatt összegyűjtötték az ausztráliai utazásomhoz szükséges pénzt, lehet, most nem mehetnék Londonba, bár minden követ megmozgattam volna – nyilatkozta a WEBBetegnek a sportoló. A tavaly októberi verseny költségét a Magyar Paralimpiai Bizottság állta, az ausztrál verseny költségeit azonban önerőből kellett finanszíroznia a Budapest Honvéd Sportegyesület versenyzőjének, aki szeret döntőt lőni, fekszik neki a ritmusa, csupán 90 másodperc van egy lövésre.

    Mire tanít a lövészet?

    Dávid KrisztinaIgazából egy nagyon agyas sportág a lövészet, ha nincs kordában a lelked, lőheted az egészet – mondja Krisztina, aki segítséget is igénybe vesz a mentális felkészüléshez sportpszichológus közreműködésével. A sportág sok mindenre megtanítja művelőjét: önismeretre, önfegyelmre, pozitív gondolkodásra.

    A jó sportlövő higgadt, jól felkészült és kifogástalan küzdőszellemű ember, jól viseli a monotóniát, illetve egészséges vágy vezérli céljai elérésében. Krisztinát egy érdekli: jól teljesítsen Londonban, kiválóan megvalósítsa azt a technikát, amelyet évek munkájával fejlesztett ki edzőjével, az érem pedig a következménye az egésznek, mondhatni: hab a tortán.  

    Azt gondolnánk, a sportlövők edzése csak abból áll, hogy egész nap lőnek a pályán, holott fizikálisan is a legjobb formát kell hozniuk. Krisztina úszással, gyógytornával, súlyzós edzéssel fejleszti állóképességét. A marketingben használt SWOT-analízist alkalmazza, mert lényeges az erőssége mellett megismernie a gyengeségeit, illetve a lehetőségeit és a veszélyeket is.

    Dietetikus is segíti

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A sportoló életmódváltása tudatos volt, bekerült ugyanis a 2-es típusú cukorbetegség előszobájába. Korábban rendszertelenül étkezett, ma már mindent előre megterveznek a dietetikussal, figyelnek a szénhidrátbevitelre, a naponta többszöri étkezésre. A "többször, inkább keveset" elv követője a versenyző, aki az év elején megszabadult 8 kilogrammtól. A súlyveszteség új feladatok elé állította a sportolót.

    (WEBBeteg-Tóth András)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Hogyan okozhat vakságot a cukorbetegség?

    A cukorbetegség szövődményei közül az egyik legsúlyosabb a szemek állapotát érinti. Az elváltozások hosszú ideig tünetmentesek maradhatnak, gyakran már visszafordíthatatlan stádiumban kerülnek felismerésre.

    HgbA1C - Mit jelent az értéke a laborleletben?

    Az A1C-teszt egy olyan vérteszt, amely információt biztosít a vizsgált személy átlagos vércukorszintjéről a mérést megelőző 3 hónap átlagát véve. Az A1C-tesztet gyakran nevezik hemoglobin A1C, HgbA1c vagy glikohemoglobin tesztnek is. Elsődleges tesztként használják a diabéteszkezelésben és -kutatásban, azonban ritkán nyújt hasznos információt önmagában.

    Hogyan előzhető meg a terhességi cukorbaj?

    A terhességi cukorbetegség egy ismert szövődmény a terhesség során. A gyakorisága népcsoportonként változó, 1 és 14 százalék között mozog, hazánkban 3-5 százalék. Előfordulása az anyai életkorral és az anyai testsúllyal együtt nő.

    Ezért veszélyes az éjszakai műszak

    A szervezet belső órájának felborítását okozó éjszakai műszakban való munka növeli a diabétesz és az elhízás kialakulásának esélyét - állítják amerikai kutatók.

    Diabéteszes szívbetegség - Kit veszélyeztet?

    A cukorbetegség már önmagában is komoly kockázati tényezője a szívbetegség kialakulásának. Ha további rizikótényezőkkel kombinálva érinti a betegség a pácienst, akkor még nagyobb az esélye a szív- és érrendszert érintő megbetegedésnek. Ide sorolhatók többek között az olyan társbetegségek, mint például a magasvérnyomás betegség vagy a metabolikus szindróma, és természetesen az életmódtényezők is. Lássuk, kik tartoznak a leginkább veszélyeztetettek közé!

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA