• Bukás: kórházban a magyar hegyikerékpáros

    Szerző:
    WEBBeteg

    Kórházba került a hegyikerékpáros Parti András, aki elbukott biciklijével és agyrázkódást szenvedett.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A 30 éves Parti András hegyikerékpáros nagyjából a viadal felénél - amikor a 35. helyen haladt - egy lejtős, köves részen hatalmasat bukott, fejre esett, súlyos agyrázkódást szenvedett, valamint két ujja is megsérült.

    Hirdetések

    Amikor a testet hirtelen, nagy erejű ütés éri, az agyat az agyfolyadék nem képes teljesen megvédeni, a koponyához ütődik és átmenetileg zavar áll be a működésében. Az agyrázkódás tünete az enyhétől a súlyos, a több napig vagy akár hetekig tartóig széles skálán is mozoghat.

    A magyar versenyzőt előbb a helyszínen lévő egészségügyi központban látták el, majd egy londoni kórházba szállították. Parti András az éjszakát biztosan a kórházban tölti, a magyar orvosi stábbal konzultálnak a londoniak és közösen döntenek arról, mikor utazhat a sérült Magyarországra.

     Távedzés? Ilyen is van!

    A távedzés ötlete nyugatról származik, a lényege, hogy az edző ritkán találkozik a tanítványával, telefonon vagy elektronikus úton tartják a kapcsolatot. Elengedhetetlenül szükségesek a modern technika nyújtotta eszközök, ilyen a futásnál a GPS-szel ellátott pulzusmérő óra, a kerékpárba épített teljesítménymérő. Ezzel készülnek a profik is, ők is nagyrészt otthon edzenek, és onnan küldik el a fájlokat az edzőknek, külön szakemberek állnak készen arra, hogy értékeljék az adatokat.

    (Monitor Magazin)

    A 30 éves Parti András az Euro One-Waberer’s Pro MTB Team tagja, amely Magyarország egyetlen profi mountain bike csapata. 2010 óta dolgozik Szöllősy István távedzővel, aki állandó kapcsolatban van a sportolóval, a mérések alapján állítják be a következő edzéstervet.

    A hegyikerékpárosnak ez volt a második olimpiája, négy éve Pekingben a 23. volt, korábban azt nyilatkozta, hogy a pekingi eredményét szeretné túlszárnyalni. "Nagyon nagy dolog, hogy a férfi és női számban is ott leszünk Londonban, hiszen egyre nehezebb kvótát szerezni. A célom, hogy megjavítsam a pekingi 23. helyemet, a vágyam a legjobb 20-ba kerülés" - mondta az olimpikon, aki hozzátette: főként pénzhiány miatt nem tesztelhették le időben a londoni pályát, viszont megnéztek róla sok videót és képet.

    A technikás, gyors terepen sok volt a sziklás rész, a jobb televízió közvetíthetőség miatt pedig kevés szakasz fut a fák között.

     Az agyrázkódás kezelése

    Az agyrázkódás elsődleges kezelése a sérült nyugalmának biztosítása és megfigyelése. Ha a beteg eszméletlen, helyezzük stabil oldalfekvésbe. Mivel az agyrázkódást szenvedett beteg gyakran hány, fontos a légzés és a keringés megfigyelése, a szabad légutak biztosítása. Fontos, hogy a beteg minél többet pihenjen, aludjon, ajánlott a fájdalomcsillapító alkalmazása, valamint az ütés helynek jeges borogatása.

    Egyesek az agyrázkódást követő néhány órán belül felépülnek, míg másoknál a tünetek akár hetekig is elhúzódhatnak. Ilyenkor általában a sérülés komolyabb, mint egy egyszerű agyrázkódás.

    (WEBBeteg-Tóth András, Forrás: MTI)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A szív útja

    Tóth András, újságíró

    A szív útját nyomon követő 11 perces filmjéről Nyárai Gerzsonnal beszélgettünk.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A túl sok biciklizés erekciós zavart és meddőséget okozhat

    Tanulmányok által bizonyított, hogy a túl sok és túl hosszú ideig tartó biciklizés növeli a merevedési zavar és a meddőség kockázatát. Ezért a profi kerékpárosoknak, duatlonistáknak, triatlonistáknak azt tanácsolják a szakemberek, hogy fagyasztassák le a spermájukat, még mielőtt az a sportkarrier áldozatává válik.

    Fogyókúra - Nem mindegy, melyik mozgásformát választjuk!

    A fogyókúrának és az életmódváltásnak fontos része a fizikai aktivitás. Nem mindegy azonban, hogy hogyan mozgunk! A rosszul megválasztott sportolással sokan kifejezetten ártanak szervezetüknek.

    Achilles-sérülés - Oly könnyedén elkerülhető!

    Az átlagembernek csupán komoly kellemetlenséget, a sportolónak azonban igazi sorscsapást jelent az Achilles-ín gyulladása és részleges vagy teljes szakadása, amely sajnos egyike a leggyakoribb sportsérüléseknek.

    Speciális gépekkel speciális edzés végezhető!

    A mozgás mindenkinek az egészségét támogatja. Sokan viszont egy sérülés, vagy egy alkati eltérés miatt nem tudják a normál edzőgépeket használni. Nekik egyedileg kialakított gépekkel kell tornázniuk, hogy elkerüljék a további sérüléseket.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA