• Nemzetek sportjai: Ki mit kedvel?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A különböző nemzetekhez kötődő sportágak éppoly színesek és változatosak, mint a különféle országok kultúrái. Tekintsük át, hogy az egész világban űzött és kedvelt sportágak gyökerei mely nemzetekhez nyúlnak vissza a futballtól az íjászaton át a birkózásig, és néhány kevésbé ismert sportág mely országokban népszerű.

    Futball

    A futball a legkedveltebb sportág Európa, Afrika, Dél-Amerika és Ázsia számos országában, többek között hazánkban is. Nem mindenhol a futball az első számú kedvenc, mivel ahogy sok másról, a sportról is elmondható, hogy a kulturális különbségek is befolyásolják, hol mi számít népszerűnek. A modern futball szabályait Angliában fektették le, de hasonló játékot évszázadokkal ezelőtt már Kínában és Mexikóban is űztek.

    Hirdetések

    Rögbi

    Az elsősorban Franciaországban és nagy-Britanniában kedvelt rögbi mutat némi hasonlóságot a futballal, a játék célja, hogy a tojásformájú labdát eljuttassák az ellenfél térfelének alapvonala mögé.

    Baseball

    A baseball az USA nemzeti sportja. De előszeretettel játsszák Kubában, Japánban, Venezuelában és Tajvanon is.

    Kosárlabda

    A kosárlabda szintén az Egyesült Államokban örvend a legnagyobb népszerűségnek, de a Fülöp-szigeteken és a balti államokban is közkedvelt.

    Jégkorong

    A jégkorong Kanada, Oroszország, Csehország, Svédország, Svájc és Finnország kedvelt sportága.

    Gyeplabda

    Tudásteszt


    Nyári olimpiával kapcsolatos kérdéssorunk 15 kérdésből áll. Tesztelheti, hogy tudása aranyat ér-e vagy van-e még rajta csiszolnivaló. Nyári olimpia tudásteszt>>

    A gyeplabda India nemzeti sportja, más országokban azonban alig ismert. A játék elve hasonló a jéghokiéhoz, természetesen azzal a különbséggel, hogy nem a jégen, hanem füves pályán játsszák.

    Krikett

    A krikett Nagy-Britanniában, Indiában és Pakisztánban népszerű. A játékot krikettütővel és speciális labdával játsszák.

    Hurling

    Az írek nemzeti sportja, a hurling, szintén labdával játszott csapatsport.

    Asztalitenisz

    Kínában az asztalitenisz toronymagasan vezeti a népszerűségi listát.

    Íjászat

    Kínában és Butánban nagy hagyományi vannak az íjászatnak. Nem szabad elfelejtenünk, hogy a honfoglalás körüli időszakban a magyarok messze földön híresek voltak kiváló íjásztudományukról.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Kickbox

    Az ázsiai országok élenjárnak a küzdősportokban. A kickbox főleg Kambodzsában és Laoszban népszerű.

    Taekwondo

    Korea nemzeti sportja a taekwondo. Ez a küzdősport hasonlít a karatéra, de sokkal gyorsabb és dinamikusabb annál, és a sportolók sokkal többet dolgoznak a lábukkal.

    Birkózás

    A birkózás közkedvelt Mongóliában. Az ottani szabályok megfelelnek az európai birkózás szabályainak.

    Lacrosse

    A lacrosse-t Kanadában űzik hálós végű botokkal és gumilabdával.

    Rodeó

    A rodeó Chile első számú kedvenc sportja. A cél a ló vagy a bika gyors és minél elegánsabb megülése.

    (WEBBeteg – B. M., Forrás: n24.de)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Sport, Olimpia,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Hgb (haemoglobin)

    Dr. Dobi Gyöngyi

    Mennyi a normálértéke? Mi okozhatja azt, ha a szintje eltér a normál tartománytól?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA