• A férfiak aranyérme szebben csillog

    Szerző:
    WEBBeteg

    Az elmúlt olimpiák elemzéséből kiderült, hogy a különböző televíziós közvetítések során a sportkommentátorok nemtől, etnikai hovatartozástól és nemzetiségétől függően, észrevehető különbséggel fogalmaznak az egyes atlétákról.

    Dr. James Angelini, a University of Delaware professzora két tanulmányt is publikált a témában, melyekben az említett jelenséget részletezte.   

    Ha női sportolók sikeréről van szó, a kommentátorok hajlamosak a szerencsés körülmények fontosságát hangsúlyozni, míg a férfiaknál a siker kapcsán jellemzően a képességeket emelik ki.- összegezte a kommentárok fő különbségeit Dr. Angelini.

    A második tanulmány azt vizsgálta, hogyan befolyásolja a sportolók nemzetisége a kommentárok tartalmát és hosszát az egyes csatornákon. A professzor szerint az NBC például aránytalanul sokat foglalkozik az amerikai atlétákkal, bár ez alapjában véve nem meglepő mivel a csatorna rendelkezik az amerikai sportesemények közvetítésének exkluzív jogaival.

    Hirdetések

    Dr. Angelini azonban állítja, hogy az amerikai sportolók jóval többször, akár háromszor-négyszer gyakrabban kerülnek reflektorfénybe, mint azt sikereik indokolnák, ami a professzor szerint már túllép a nemzeti büszkeség határain.

    Egy-egy sportesemény kapcsán még akkor is több, pozitív hangvételű tudósítás szól az amerikai sportolókról, ha azok sikertelenül szerepelnek, miközben a dobogósokról nyúlfarknyi tudósításokat közölnek. – állítja a kutató.

    Dr. Angelini az NBC elmúlt olimpiai játékok alatt főműsoridőben leadott közvetítéseinek elemzésekor 17 kategória szerint kódolta a felvételek hosszát. A kategóriák közt szerepelt az atlétikai képesség, fizikai erőnlét, elkötelezettség, intelligencia és a szerencse. Ugyanezt a vizsgálatot elvégezte a kínai CCTV felvételei alapján a pekingi olimpiáról is, és ugyanígy elemzi majd a BBC tudósításait a londoni játékokról, melyekben véleménye szerint, az NBC-hez képest némileg méltányosabb, kiegyensúlyozottabb kommentárokat várhatunk.

    Edzettség


    Edzettségnek nevezzük a szervek, szervrendszerek alkalmazkodását a sorozatos fizikai terheléshez. A szív-érrendszer, légző-rendszer, vázizom-rendszer, kiválasztó-rendszer, idegrendszer, immunrendszer, anyagcsere, stb. változáson megy keresztül, amelyek szerepet játszanak az egészségmegőrzésben, sőt még bizonyos betegségek rehabilitációjában is. A szív- és érrendszer állóképessége - A sportolás hatása>>

    A nemek közti különbségeket elemző tanulmány a Journal of Broadcasting and Electronic Media című folyóiratban jelent meg, ebben a következőkről olvashatunk:

       •  A női sportolók sikereiről szóló tudósításokban a kommentátorok inkább a sportoló szerencséjét hangsúlyozzák a fizikai képességek helyett.
       •  A női sportolók kudarca esetén viszont pont a fizikai képesség és a sport iránti elkötelezettség fontosságát emlegetik.
       •  A férfiak sikerénél a kommentátor jellemzően a képességeket és az elkötelezettséget emeli ki.
       •  A férfiak kudarca kapcsán a kommentátor elsősorban nem a sportoló hibáit boncolgatja, hanem a versenytársak sikerének okát keresi.
       •  Az NBC adásaiban 2010-ben a sporttudósítások alkalmával legtöbbet emlegetett atléták 75 százaléka férfi volt.

    Az International Journal of Sport Communication című kiadványban megjelent másik tanulmány a nemzetiségekkel kapcsolatban a következő megállapításokra jutott:

      •  Amerikai sportolók sikere kapcsán a kommentátorok az intelligencia, elkötelezettség és a szerencse (jó és rossz) fontosságát emelik ki.
      •  Nem amerikai sportoló kudarca esetén az erőnlét és a képességek hiányát hangsúlyozzák.
      •  Amerikai sportolókról szóló kommentárokban előszeretettel emlegetik a sportoló társasági szokásait és extrovertált személyiségjegyeit.
      •  Nem amerikai sportolóknál elsősorban a testi alkat elemzésével foglalkoznak.
    Összességében, az amerikai sportolókkal kapcsolatos kommentárok gyakran inkább a kevésbé kézzel fogható aspektusokra összpontosítanak, mintsem a fizikai erőnlétre és a képességekre.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Dr. Angelini szerint a kommentátorok a különböző rasszokat is markáns különbségekkel kezelik:

      •  Afro-amerikai atlétáknál a fizikai képesség és erő áll a kommentár középpontjában.
      •  Ázsiai sportolóknál aránytalanul sok az intelligenciával kapcsolatos megjegyzés.
      •  A fehér atlétáknál a kommentátorok nagyobb valószínűséggel beszélnek elkötelezettségről és lélekjelenlétről.

    Az emberek részben a televízió információi alapján építik fel elképzeléseiket vagy nézeteiket egy-egy néppel, rasszal vagy épp a másik nemmel kapcsolatban. Mivel a sport, különösen az olimpia, a médián keresztül is hatalmas közönséget vonz, Dr. Angelini aggasztónak tartja, hogy a sportközvetítések egyoldalú általánosításokkal torzíthatják a nézők világról alkotott képét, ami különösen a fiatalok esetében veszélyes..

    (drportal.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Győri diákolimpia!

    Kandász Andrea Győrben járt. Görbicz Anita Európa-bajnok kézilabdázó lelkesíti a fiatalokat, akiknek a diákolimpián megélt élmények egy életre meghatározóak lehetnek, ahogy Jakabos Zsuzsi úszónak is az volt tizennégy évesen.

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

    Rio 2016 - a jetlag ellen már itthon fel kell készülni

    A Magyar Sportorvos Társaság elnöke szerint az olimpiai teljesítményt nagyban befolyásolhatja a jetlag, azaz a gyors időzónaváltásból eredő különféle egészségügyi panasz, ezért arra fel kell készülni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA