Gyógymasszázs: az élsportolók eredményes gyógyulásáért

Farkas Lehel
szerző: Farkas Lehel, gyógymasszőr - WEBBeteg
megjelent:

Tekintsünk bele, az élsport elvárásaiba, tudnunk kell, hogy mindez mennyi energiát és időt emészt fel, és büszkén mondhatjuk, hogy a hazánkat képviselő, elismert olimpikonjainkat végül aranyéremmel fogadhatjuk, hála tehetségüknek és rendkívüli, szinte emberfeletti szorgalmuknak és kitartásuknak.

Az eredményességhez szükséges metodika

  • Nélkülözhetetlen az alapos bemelegítés, mert csakis ezzel előzhetem meg a sérülésmentes mozgást.
  • 75% feletti edzés teljesítmény által érhetem el a versenyhez szükséges izomerőt, izomépítést.

A gyógymasszázs fajtái és hatásuk

A masszázs szintén a mechanoterápia körébe sorolható. Frissítő és sportmasszázs egészségeseken is végezhető. A gyógymasszázst azonban gyógymasszőr vagy gyógytornász végzi. A gyógymasszázst leginkább kiegészítő kezelésnek rendelik. A gyógymasszázs fajtái és hatásuk
  • A versenysportban két azonos képességű sportoló közül az lesz eredményesebb, aki 100% feletti munkát képes elvégezni.
  • Kizárólag annyira terhelhető a szervezet, amennyit regenerálni is lehet, nélkülözhetetlen az intenzív edzésformák mellett a kellő minőségű pihentetés, pihenés is.
  • Továbbá a jelenlét, a tudat figyelmének hiánya okozza a legtöbb sérülést.
  • A versenysportban lényeges az egymás iránti tisztelet és csakis versenyről szólhat, nem ellenségeskedésről.
  • Aki az edzéstervezetet tökéletesen állítja össze és hajtja végre annak a versenyzőnek a felkészültsége eredményes, mert biztonságos hátteret és kellő önbizalmat ad a versenyhez.
  • Nem az ellenféllel kell megbirkóznunk, hanem önmagunk félelmeivel és korlátaival.
  • A szellemi és lelki felkészültséget ápolni kell, épp úgy, mint az edzésprogramokat, hogy a versenyközegben sziklaszilárd talajon álljon a versenyző.
  • Lényeges a koncentráció fejlesztése, a vizuális tréningek elsajátítása, a légzés és a relaxált állapot gyakorlása, ezzel is az izomerő munkát növelhetjük, stabilizálhatjuk, fejleszthetjük.
  • Fel kell építeni a versenyzőben a stratégiális logikát, illetve a váratlan helyzetekhez való viszonyát, alkalmazkodását.
  • A szerzett sérüléseket kellően ki kell pihenni, megfelelő rehabilitáció alá vetni magunkat, mert súlyos veszélyeket hordoz magában, ezért sérülten sem edzeni, sem versenyezni nem szabad. Sok esetben a kezelés szerves része lehet például a gyógymasszázs is.

A gógymasszázs hatékonyan járul hozzá számos sportsérülés gyorsabb gyógyulásához

Már ősidők óta alkalmazzák a masszázsfajták jótékony hatásait. Ilyenek voltak például a görögök és a rómaiak is. Manapság már köztudott, hogy a masszázs a sportolók életében nélkülözhetetlen. A gyógymasszázs segít a sportolók szervezetét megerősíteni, annak rejtett erőtartalékait mozgósítani, hogy fizikális erőnlétüket a maximális szint fölé tudják emelni, illetve bizonyos testi zavarokat, funkciókat és sérüléseket képes gyorsan és tartósan regenerálni. Vannak speciális masszázsfogások, amelyekkel képesek vagyunk elérni, hogy legyőzzük a szervezetben fellépő fáradtságot, ezzel is frissítve a versenyzők kitartó erejét és állóképességét a versenyekre.

Sportsérülések kezelése gyógymasszázzsal

4/1 Rehabilitáció metodikája sportsérülések esetében
4/2 Csont- és porcsérülések kezelése gyógymasszázzsal
4/3 Ficamok kezelése gyógymasszázzsal
4/4 Gyógymasszázs szerepe a sportsérülések kezelésében

Lényeges, hogy a vázizomzatot, úgy kezeljük, eddzük meg masszázskezelésekkel, hogy az elbírjon minden szélsőséget, nagy hangsúlyt kell, fektessen a terapeuta a gyógymasszázs kezelések menete alatt, az izomzatok dinamikájára, rugalmasságára és az erőátvitel egészséges folyamataira. Ezért jelentős anatómiai tájékozottsággal kell rendelkeznie a Gyógymasszázst végző szakembernek. Kellő ismeretet kell szereznie az anatómiai ideghálózatokról és pontokról, amelyekkel a sérülések regenerálódási hatékonyságát fokozhatjuk, sportolók esetében gyorsan és tartósan.

A tudás itt nem állhat meg, mert tanulmányozni szükséges az inak és szalagok szakadó sérüléseit, hogy mindazt tökéletesen tudjuk rendbe hozni. Értenünk kell az izomszakadások orvoslásához, főleg a hűtés és melegítés - cryoterápia gyógyító hatásaival, bíró folyamataival.

(WEBBeteg - Farkas Lehel, gyógymasszőr)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.