• Másokkal edzeni, anélkül hogy ott lennének

    Szerző:
    WEBBeteg

    Már régen vége van azoknak az időknek, amikor az interneten csak tunya emberek lógtak. Sok sportoló és fitneszrajongó számára a világháló egy virtuális sportstadionná vált. A közösségi oldalak és alkalmazások sportversenyeket tesznek lehetővé anélkül, hogy találkoznának a résztvevők.


    Sport és egészség a WEBBetegen

    A futócipő, tréningruha és súlyzó már nem az egyedüli sporteszköz, amivel formába hozhatjuk magunkat vagy a felesleges kilóktól megszabadulhatunk. Sok amatőr sportoló olyan segítő eszközökkel tartja magát fitten, mint pl. a RunKeeper, Daily Burn vagy Fitocracy.

    Régóta vannak internetes fórumok és közösségek a világhálón a mozgásra vágyók számára – mostantól viszont a sport interaktív közösségi élménnyé válik. A sportteljesítményt mérő mobilalkalmazásokból annyi van, mint csepp a tengerben. Az okostelefonjuk GPS-ével a kocogók új futási útvonalat választhatnak ki vagy megismerhetnek más, környékbeli kocogókat. Bemutatunk három ingyenes közösségi hálózatot és a stratégiájukat.

    Hirdetések

    RunKeeper, a szociális háló kitartó sportolóknak

    A Techcrunch internetes informatikai magazin a RunKeepert a „fitnesz facebookjának” nevezi, ami leginkább a kocogóknak vagy kerékpárosoknak való. Négy év alatt egyetlen iPhone-alkalmazás sokszínű tehetséggé nőtte ki magát. Az új futási rekordidő facebookra postolása csak egy a platform által kínált lehetőségek közül. Az étkezési szokásokat, mozgási ritmust és akár a közösségi tevékenységet is regisztrálja és statisztikailag kielemzi.

    Új alkalmazások segítségével ez a rendszer folyton új funkciókkal bővül. Érdeklődésnek megfelelően lehet a személyes profilt kialakítani. Minél több alkalmazást használunk, annál pontosabb és sokatmondóbb az egyéni fitneszstatisztika. Például a GKSleep alkalmazás rögzíti az alvási időt és intenzitást. Megfelel az alvási profilom az edzési profilomnak? Így az a benyomás alakulhat ki bennünk, mintha a testünket egy szerepjáték-karakterhez hasonlóan alakíthatnánk.

    Személyre szabott videók DVD helyett

    A DailyBurn nevű fitneszközösség új edzési stratégiát követ. A RunKeeperhez hasonlóan alkalmazások segítségével étkezési és edzés témájú információkat gyűjthetünk. A Weight Watchers Online-hoz hasonló a működési elve. Ráadásul havi 9,99 dolláros díj ellenében lehet jelentkezni a „személyre szabott fitneszprogramra”. Ehhez HD-streamként megnézhető fitneszvideók járnak.

    A feliratkozáskor a felhasználóknak, mint egy felvételi vizsgánál, jó egy tucat kérdést kell megválaszolni a testsúllyal, táplálkozással és edzési céllal kapcsolatban. Még a videóban szereplő fitneszedző nemét is meg lehet határozni. Végül van még hat segédedző, aki tanácsokkal segíti a felhasználót.

    Új csillag a fitnesz-égbolton

    A 2010-ben alapított Fitocracy nevű hálózat még béta verzióban van, de már több mint 230 ezer regisztrált felhasználóval rendelkezik. Az okostelefonos alkalmazások még hiányoznak hozzá, de hamarosan piacra kerülnek.

    A facebookhoz hasonlóan a Fitocracy-felhasználó először egy személyes profilt hoz létre. A felhasználó az üzenőfalán egy képpel és érdeklődési körrel mutatkozik be a közösségnek. Csoportokhoz is lehet csatlakozni és más felhasználókkal barátságot lehet kötni.

    A kölcsönös eszmecsere és motiválás egyfajta doppingszerként hat, segít abban, hogy a saját céljainkat ne veszítsük szemünk elől. A twitterhez hasonlóan a tagok más felhasználókat követhetnek és előmenetelüket figyelhetik. A konkurencia motivál.

    A fogyás játék lesz

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt


    A Fitocracynál nem elhasznált kalóriákban számolnak, hanem pontok és szintek vannak. A felhasználó egy hosszú, testrészek szerint rendezett listából kereshet ki fitneszgyakorlatokat. Így saját edzésprogram állítható össze. Minden teljesített gyakorlatért pontokat kapunk.

    A mindennapok során végzett mozgásért is pontokat lehet gyűjteni, mint pl. sétálásért vagy lépcsőzésért. Ha egy bizonyos pontszámot elértünk, egy szinttel feljebb lépünk. A kettes szint eléréséhez 100 pontra van szükség. A hármasról négyes szintre történő ugrás már 500 pontba kerül. Bizonyos feladatok (kihívások) teljesítéséért ráadás pontok járnak.

    A Fitocracy a humort is alkalmazza: Az „evolve” (fejlődj) feladatnál például Pokemon-figurás gyakorlatokat kell végezni. Az achievement-eknek is van szórakoztató értéke – ötletes nevük van, pl. „húzzunk innen” vagy „örökmozgó lábak”. Az achievement-ek egyfajta mérföldköveket jelentenek a felhasználó sportbeli fejlődésében és szimbólumok láthatók az egyéni üzenőfalon.

    Összefoglalás

    A Fitocracy játékká teszi a fitneszt. A Daily Burn személyi edzőként funkcionál, aki tanácsokkal lát el. És a RunKeeper segítségével az amatőr sportolók facebook ismerőseikkel versenyt futhatnak, függetlenül attól, hogy a világ melyik részén vannak.

    (WEBBeteg - Vasas Ferenc, forrás: stern.de)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

    Az életmódváltást csoportosan könnyebb elkezdeni

    Az életmódváltás nemcsak lemondásokkal jár, de új szokásokkal is. Egyedül egy kicsit tanácstalan az ember, hiszen új alapanyagokat, új recepteket kell megtanulnia. Az étkezési szokás mellett a bevásárlási szokáson is változtatni kell, vagy éppen a mozgást kell becsempészni a napi rutinba. Ezeket a változásokat szakemberi segítséggel lényegesen könnyebb meglépni.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA