• A sport az evészavarok melegágya

    Szerző:
    WEBBeteg

    A sportoló egészséges, mert sokat sportol. Odafigyel arra, hogy mit és mennyit eszik, táplálkozásával pedig éppen, hogy az egészségét szolgálja. Mindezek elsőre roppant logikusnak tűnnek, amíg nem tudjuk, hogy az élsportolók között sokkal több a táplálkozási és testképzavarral küzdő, mint az átlag lakosságban.

    A mozgás életünkben többféle szerepet is betölthet: jelentheti az aktív kikapcsolódást vagy az egészség megőrzésének egyik eszközét. Miközben a csapból is az folyik, hogy mozgás nélkül nem lehet egészségesen élni, arról már kevesebb szó esik, hogy a túlzásba vitt sportolás milyen káros lehet. Menczel Zsuzsanna, sportpszichológus a Fejben dől el – Sportpszichológia mindenkinek című tanulmánykötetben egy egész fejezetet szentel a sportolók evés- és testképzavarainak.

    Hirdetések

    Bulimia nervosa


    Féktelen falásrohamok, majd bűntudat hatására, valamilyen, a testsúly csökkentésére irányuló manipuláció (önhánytatás, hashajtózás, túlzásba vitt sport) jellemző erre a betegségre, melyben a nők 1-4,2 %-a szenved. A bulimia egyre jobban terjed az élsportolók körében, de gyakran csak azokban az években áll fenn, amíg a versenysportolói karrier is tart. Minden a bulimiáról itt.

    Azt már jól tudjuk, hogy a társadalom egészében megnőtt, és folyamatosan nő a testkép- és evészavarokkal küzdők száma. A kutatók egyre újabb kórképekkel riogatnak minket, úgymint az inverz anorexia vagy a testedzésfüggőség.

    Az viszont kevésbé emlegetett téma, hogy a versenyszerűen 

    Ezek a betegségek súlyos következményekkel járnak, s leginkább azoknál jelentkezik, akik az eredményességet fontosabbnak tartják az egészségnél.

    „Tapasztalatink szerint azon sportágakban kiemelkedő ezen problémák előfordulása, amelyekben az eredményesség szempontjából az esztétikum is fontos szerepet tölt be (pl. ritmikus gimnasztika, műkorcsolya). Az esztétikum mellett további kockázatot jelentenek a soványságot megkívánó (pl. hosszútávfutás), valamint a konkrét testsúlyt előíró sportok (birkózás, ökölvívás, stb.)” – írja tanulmányában a sportpszichológus. A táplálkozási zavaros sportolók előfordulása esztétikai sportoknál 27, állóképességieknél 20, technikaiaknál 13, míg labdajátékoknál 11 százalék körül van (az átlagnépességnél ez a hányad 0,3-4,2 százalék).

    Anorexia nervosa

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!


    Az egyik legismertebb evészavar, ami kóros soványsággal, súlyfóbiával, testképzavarral, túlzásba vitt sportolással és rendszertelen menstruációval jelentkezik.

    Leggyakrabban serdülőkorban, de nem ritkán már az előtt alakul ki, így azok a sportolók veszélyeztetettebbek, akik korán kezdik a sportot.

    Néhány sportágban, mint a műkorcsolya vagy a ritmikus gimnasztika, jó, ha minél korábban az edzőterembe lépnek a lányok és a fiúk, az eredményesség ugyanis függ a speciális testfelépítéstől is, s az értékelésnél nem csak a gyakorlatokat, hanem a megjelenést is figyelembe veszik. Egy vizsgálat szerint az ilyen sportot űző 5-7 évesek már kifejezetten aggódnak a súlyukért.

    Az élsportolók körében gyakori ennek egy változata, az anorexia athletica. A két anorexiás csoport motivációja más: itt a cél a kimagasló eredmény elérése, a betegségben szenvedők úgy gondolják, ha fogynak, jobb eredményt fognak elérni. Ez általában be is jön, ám az erőteljes edzés kimerüléshez vezet, s izomtömeg-vesztéssel jár.

    Testedzésfüggőség


    Sport és egészség a WEBBetegen

    Ez egyfajta mozgásos hiperaktivitás, amelyben a sportolás melletti elkötelezettség már túlmegy a „jólesőség” határán, és a sok sport klinikai szintű károsodáshoz (törések) vezethet. Ha a tervezett „adag” sport végrehajtása akadályba ütközik, a sportoló a ideges, levert lesz. A társadalom 1-3 százalékában fordul elő.

    Inverz anorexia (izomdiszmorfia)

    Ez a testképzavar kifejezetten a férfiak sajátja, akik jellemzően anabolikus szteroidokat szednek. Az étkezés nem változik meg, azonban a különböző szteroidok használata függőséget okoz és szenvedély formáját ölti az izomfejlesztés is. Habár ezek a sportolók kifejezetten izmosak, attól félnek, hogy túl kicsik, túl vékonyak és tartanak a fogyástól is.

    (WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

     
    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sokan összekeverik az ételallergiát az ételintoleranciával

    Alapvető különbség a két betegség között, hogy az ételallergia kialakulásában minden esetben az immunrendszernek van szerepe. Az ételintolerancia viszont az emésztőrendszer betegsége. Itt általában enzimhiány van a háttérben. A tüneteket az emésztőrendszer váltja ki, immunológiai eltérés nélkül.

    Táplálkozási trendek: holnap és ma

    A táplálkozás életünk egyik dinamikusan változó területe. Szinte naponta jelenik meg egy-egy új étrendi irányzat vagy új élelmiszer az üzletek polcain.

    A szelénhiány négy tünete

    Tudjuk, hogy a világon több terület is szelénhiányos. Tudjuk, hogy Magyarország nagy része is ebbe a kategóriába tartozik. Azonban honnan tudhatjuk azt, hogy nekünk szelénhiányunk van és szelénpótlásra lenne szükségünk?

    Néhány gondolat a fűszerekről

    A fűszerek amellett, hogy ételízesítésre szolgálnak, a megfelelő emésztéshez is hozzájárulnak. Meghozzák az étvágyat, serkentik a nyál és a bélnedvek termelődését, ezzel elősegítve a tökéletesebb emésztést és felszívódást.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA