Hogyan készüljünk az olimpiára - mentálisan

sportpszicho.blog.hu
megjelent:

Kezdődik az olimpia, így egy kis áttekintőt adunk, hogyan lehet felkészülni a megmérettetésre mentálisan is.

Néhány sportszövetség biztosítja sportolói számára a pszichológiai felkészítést, néhány sportoló egyéni úton talál magának, és néhányan nem élnek a lehetőséggel. Mint minden felkészítésben itt is vannak buktatók és olyan sajátosságok, amikre mind a sportolónak, mind a pszichológusnak is figyelmet kell szentelnie.

Formaidőzítés és energia optimalizálás

Csak az amerikai filmekben valósítható meg az, hogy egy versenyző, vagy egy csapat mindig, minden helyzetben száz százalékot tud nyújtani. A filmekben viszont ők képviselik a fő gonoszok táborát, akik az utolsó megmérettetésen mindig kikapnak egy gyengébb, hullámzó teljesítményt nyújtó lúzer játékostól, csapattól.

A szorongás forrásai élsportolóknál

  • félelem a sérüléstől
  • testi tünetek miatti szorongás (betegség, lábadozás)
  • szorongás a felkészületlenségtől
  • tekintélyszemélyek jelenléte miatti szorongás (szülő, edző)
  • aránytalanul nagy tét keltette szorongás
  • kedvezőtlen visszajelzések miatti szorongás
  • szorongás az önkontroll elvesztésétől
  • szorongás a csapattársak miatt

A sportban a fokozatosság elve érvényesül. Nem mindig ugyanazt a teljesítményt várják el a sportolótól – ha van olyan verseny/selejtező, ahol egyértelműen a versenyzőnk az esélyesebb, akkor nem kell a maximumot kihoznia magából, tartalékolnia kell az energiáját a nagyobb megmérettetésre. Legtöbbször az jelent gondot a sportolónak, hogy meghúzza a határt önmaga számára.

További rizikótényező szokott lenni az, hogy ha a sportoló egy - egy versenyen nem hozza ki magából a maximumot, azt a teljesítményt, amihez szokott, könnyen rávetítheti a teljesítményére. Azaz egy gyengébb teljesítmény okozhat önbizalomvesztést.

Itt a sportolót, (s edzőt) segítők feladat az, hogy a versenyek előtt kialakuljon egy tiszta kép arról, hogy milyen a versenyző fizikai állapota, hol lehetnek a holtpontjai, fáradásciklusai, hol történhet figyelemvesztés, ezután fel kell építeni a sportoló formaidőzítését: legyen egy pontos kép arról, mikor és milyen helyzetben mit kell teljesítenie a sportolónak.

Minden helyzetre ki kell térni, minden rizikót be kell építeni ebbe a tervbe. A sportoló pedig minden megmérettetés után ezekből egy objektív visszacsatolást kaphat a teljesítményéről.

Kvótapánik

fociA felkészítési program hossza és mélysége nagyban függ attól, hogy a versenyző mikor kapja meg az olimpiai kvótáját. Noha a szakértők egy fél éves felkészítést már optimálisnak tartanak, a sportolónk már egy évvel a játékok előtt tisztába akar lenni, hogy megy-e vagy marad-e.

Természetesen hatalmas időnyomás, és elvárás rendszer van rajta, és ahogy telik az idő úgy fokozódik ez a teher. Ezekkel együtt kell teljesíteniük, és sejthető, hogy ez legkevésbé sem teljesítményfokozó hatású.

Filmes példára utalva, képzeljünk el egy akciófilmet, ahol egy bombaszakértő épp egy éles bombát hatástalanít, és az ideje fokozatosan csökken: tudja, ha sikerrel jár, akkor hős lesz, ha nem, akkor nemcsak elbukik, de egy egész háznyi emberke fog vele együtt a mennyekbe szállni. Így sportolónk is ha teljesíti az elvárásokat, akkor ő egy nemzeti hős lesz, de ha nem, akkor tudja, hogy csalódást fog okozni önmagának, edzőinek, családjának és még egy csomó embernek. Ehhez kötélidegek kellenek, ami viszont tanulható, a „pánik” meg feldolgozható.

Sportpszichológus ebben a szakaszban a mentális technikák elsajátításával segítheti a versenyzőt, növelve kötélidegeik hatékonyságát. Egy mentális forgatókönyv felállításával csökkenthető az elvárások nyomása is.

Olimpiai hangulat és az arra való felkészülés

Minden sportpszichológiai felkészülés sarkalatos pontja az, hogy a sportolót felkészítsük a helyi viszonyokra. Emlékezzünk csak vissza a fociVB-n nyújtott teljesítmény és a vuvuzella közötti hatásra. Néhány csapat tudatosan készült rá, így nem okozott sokkterápiát az első találkozás a jelenséggel.

Az olimpiai falunak is megvan a sajátos hangulata, amivel számolni kell. Sok sportoló számolt be arról, hogy odabent teljesen más a hangulat, mint a „külvilágban”. A kiváltott hatás leginkább egy pozitív hatású módosult tudatállapothoz hasonló – egy rakás hasonló célért küzdő ember van ott, ahol vagy egy közös nyelv (sport). Itt mindenki megérti a másik fájdalmát és sikerét egyaránt. Ez a hatás lehet serkentő a sportoló számára, de gátló hatású is, ha a mások sikereit a saját kudarcaként értékeli. Itt természetesen közrejátszik az is, hogy a sportolónak ebben a helyzetben is tudnia kell kezelnie önmaga sikereit és kudarcait.

Minden rizikótényezőt is figyelembe kell venni. Nem minden sportoló tud beszélni nyelveket, így az is okozhat egy stresszfaktort, hogy megértesse magát különböző szituációkban, ki tudja fejezni igényeit és oda tudjon találni a helyszínre.

Olyan triviális szituációkat is be kell építeni, mint mi van akkor, ha elveszíti a belépőkártyáját, elkésik valahonnan, elrontotta a gyomrát. Közbeszólhatnak a helyszínen olyan tényezők is, amire nem lehet felkészülni.

Egy baleset, ami keresztülhúzza a versenyző számításait, vagy egy lesújtó hír mind olyan esemény, ami során olimpikonuk krízishelyzetbe kerülhet – a helyszínen dolgozó sportpszichológus(ok) mind azért vannak jelen, hogy ezekben a szituációkban is segítsék a versenyzőket és a stábot is.

(sportpszichológus.blog.hu)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Molnár Judit, újságíró-szerkesztő
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.