Sportágakra jellemző leggyakoribb sérülések

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Dr. Tállay András, az Országos Sportegészségügyi Intézet ortopéd-, sebész-, sportorvos szakorvosa a különböző sportágakban leggyakrabban előforduló sérülésekről és azok gyógyulási idejéről beszélt.

Asztalitenisz

Az asztalitenisz nem kifejezetten sérülésveszélyes sport, ám a hosszan tartó, monoton és statikus mozgás jelentősen megvisel egyes testtájakat. A profi asztaliteniszezők között több a panasz, mint gondolnánk, idősebb korra makacs derék-, csípő- és vállfájdalom, kopás alakulhat ki. Jellemzőek még a túlterhelés miatt jelentkező sérülések, húzódások is. Amennyiben ezek a versenyzés előtt jelentkeznek, gyulladáscsökkentőkkel, fájdalomcsillapítókkal orvosolhatók. Nem jellemző, hogy olyan sérülés szerezhető, ami miatt a sportoló ne tudna versenyezni.

Atlétika

Nagyon összetett sportág, a többféle mozgástípus pedig több sérülési lehetőséget is magában hordoz, a sportolók széles körű terhelésnek vannak kitéve. A legveszélyesebb az akadályfutás és a rúdugrás, de tulajdonképpen bármilyen sérülés kialakulhat: dobóváll, talpi szalag gyulladás, csonthártya gyulladás, és a szalagszakadás sem ritka. A gyógyulás egy naptól akár fél évig is terjedhet.

Birkózás

Küzdősportként azt gondolhatnánk, hogy a legveszélyesebb a sportolóra maga a sporttárs. Ám, mivel szabályai jól kidolgozottak, a versenyzők egymásnak szándékosan biztos nem okoznak sérülést. A szándékosságon kívül viszont bármi megtörténhet a sportolókkal: ujjtörés, tekeredés miatti repedések, és nem ritkák a térdízületek szalagsérülései sem. Egy váll-, vagy térdsérülés akár 3-6 hónapos kihagyással, rehabilitációval is járhat.

Futósérülések kezelése

Apró fájdalmak, húzódások. A futómániásoknak persze eszük ágában sincs leállni, inkább felvállalják a fájdalmat, és tovább edzenek. A sportorvos szavai azonban megnyugtatóak: a futás közben érzett fájdalmak túlnyomó többségével életünk végéig elboldogulhatunk, nem fordul rosszabbra az állapotunk. Futósérülések kezelése

Evezés

Nem sérülésveszélyes sportág, probléma inkább a túlterhelésből adódhat. Sok sportoló küzd térdpanaszokkal, mint a kisebb porcleválások, porclágyulások. Ezek gyógyulási ideje 4-6 hét.

Judo

Hasonló a birkózáshoz, sok sérüléssel jár. Kifejezetten jellemző erre a sportágra a elülső keresztszalag szakadás. A talp rögzített, a térdük viszont megcsavarodik, s ekkor szakad a szalag. Egy ilyen sérülés 6-9 hónapra vetheti vissza egy sportoló fejlődését.

Kajak-kenu

Nem sérülésveszélyes, ám jellemzőek a vállízület és a könyökízület túlterhelésből fakadó sérülései. A kenusoknak az éveken át tartó féloldalas mozgástól és megerőltetéstől a derék tartóizmainak és csontjainak maradandó károsodásaival kell számolniuk.

Kerékpár

Szintén ritka a sérülés, de ha a versenyző nagy sebesség mellett felborul a kerékpárral, akkor ott a hámsérüléstől a törésig bármi történhet.

Kézilabda

A kézilabdások a sok és rövid időn belüli meccsek miatt hatalmas terhelésnek vannak kitéve. Nőknél gyakoribbak a sérülések (gyakorlatilag bármilyen és elég rendszeres), ami az eltérő játékstílusukból fakad. De mindkét nemnek számolnia kell ujjsérülésekkel, akár agyrázkódással is

Ökölvívás

Magából a versenyzésből az ellenfél által rengeteg sérülés szerezhető, ezek közül is a legjellemzőbbek a véraláfutások, hámsérülések, repedések. Az óriási terhelés miatt nem ritka a kéz- és csuklótörés sem. Az alsó végtagi sérülés nem jellemző.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Horváth Viktória, fogszakorvos
WEBBeteg - Dr. Szilágyi Annamária, ortopéd sebész, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, családorvos
WEBBeteg - Dr. Horváth Balázs, általános orvos
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Kálmánczhey Emőke, fitneszedző
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.