A csapatsportok pszichológiája

szerző: Kósa-Boda Veronika, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

A csapathoz tartozás érzésének vágya egyidős az emberiséggel. A csapat megvéd, erősít és önbizalmat ad. Egészen addig, amíg az egyén nem érzi azt, hogy kirekesztették, a fejére nőttek, vagy más csapattag sokkal jobb nála. A csapatsportok pszichológiája, s a csapatok kohéziójának feltárása a tudomány egy sokat kutatott területe. Mitől lesz jó egy csapat, s lehet-e egyáltalán jó egy csapat kohézió nélkül?

sportolok
Sport és egészség a WEBBetegen

Hazánkban emberek tízezrei tapadnak a tévéképernyő elé, ha játszik a vízilabda válogatott. Együtt sírtunk a kézilabdás lányokkal Sydneyben. Az aranycsapat örök legenda marad. De mi a titok? Mitől válik egy csapat nemzeti szimbólummá, és mi okozhatja a kudarcot? Ezekre a kérdésekre is keresi a választ Gyömbér Noémi, Imre Tóvári Zsuzsanna és Kovács Krisztina a Fejben dől el – sportpszichológia mindenkinek című tanulmánykönyvben.

A sportpszichológusok szerint – akik egyébként az olimpián részt vevő csapatok pszichikai felkészítésében is részt vettek – a gyökeret valahol a fejekben, a gondolatokban és a mentalitásban kell keresni. A csapat a benne játszó sportolók életét, kapcsolatait, eredményeit legjobban befolyásoló csoport. Időnként ugyanolyan jelentőségűvé válhat, mint a család. A sportcsapatok egyértelműen elkülönülnek más átlagos csoportoktól: a mez, az edzéshelyszín, a klub szimbólumai, a közös tevékenység, a cél egyedivé, sajátossá teszi őket.

Ha nincs egy jól működő, dinamikus, erős összetartó erővel, kohézióval rendelkező csapat a sportoló körül, akkor bármilyen teljesítményt nyújthat, mégsem lesz sikeres, hiszen eredménye a csapat kollektív teljesítményétől függ. De igaz ez fordítva is: egy jól működő csapat kiemelkedő egyéni teljesítmények nélkül aligha lesz eredményes. A sportpszichológusok szerint tehát fontos, hogy a sportoló és a csapat viszonya kiegyensúlyozott legyen, mert ha ez nem működik jól, az akár komoly lelki problémákat is okozhat.

Mi kell egy jó csapathoz?

Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

Mindössze két pszichológus utazik, a több mint 120 fős olimpiai csapattal a londoni ötkarikás játékokra - tudta meg a WEBBeteg. A sportolók lelki felkészültsége alapján azonban a szakemberek nem aggódnak. Ki gyúrja majd az olimpikonjaink lelkét Londonban?

Minden közül a legfontosabb a megfelelő létszám megtalálása. Kisebb csapatnál kisebb az esélye a konfliktus kialakulásának, hiszen egy posztért kevesebben fognak „megharcolni”. Ez viszont azzal is járhat, hogy egy megbetegedéskor nincs kivel pótolni a kieső játékost. Nagy létszámnál nagy a harc is és az ebből fakadó belső konfliktusok. Gyakori a klikkesedés, a bizonytalanság – ha ez kikerül a pályára, garantált a kudarc.

A csapat „együttállása” is fontos: minél tovább dolgoznak együtt a csapat tagjai, annál erősebb lesz a kohézió. Minden játékos célja a verseny utáni elégedettség érzése, ha a csapat tagjai elégedettek, a csapategység is erősödik, s ez pozitívan hat vissza a teljesítményre. Ezért is van az egyéni sportolóknál nagyobb jelentősége a csapatok edzőinek, akik alapvető zálogai a csapategységnek.

Egy sikeres csapatban a tagok között elengedhetetlen a bizalom. Az érzés, hogy számíthatunk a másikra. A pályán kívül nem kell barátoknak lenni, de a versenyen egy emberként kell küzdeni. És éppen ez olyan nehéz a csapatsportokban: a csapatérdek előtérbe helyezése a ez egyéni érdekekkel szemben.

A követő, az elszigetelt és a bűnbak

Vannak olyan, csapaton belüli pszichológiai szerepek, amelyek megváltoztatásával, befolyásolásával hatékonyabbá tehető az egyén és a csapat együttműködése is. (Azokat a szerepeket soroljuk fel, amelyek negatívan befolyásolják a csapat működését.)

  • A követő olyan személy, aki tulajdonképpen bármilyen szerepet betölthet, hiszen rendkívül fogékony mások cselekedeteire. Követi az irányítást vagy utánozza a vezetőt, gyakran keresik a népszerű csapattagok barátságát. Egy csapatnak szüksége van olyan sportolóra, aki megkérdőjelezés nélkül követi a vezető utasításait, ám a baj akkor van, ha nem a megfelelő csapattagot választják példaképül. Passzív taggá válhatnak, akik nem járulnak hozzá a csapatkohézióhoz.
  • Az elszigetelt az a sportoló, akinek nincs hangsúlyos szerepe a csapatban, fizikai és szellemi értelemben is távol áll a csapattól. Elszigeteltté válhatnak azok, akik kevésbé ügyesek, hűtlenek a célokhoz, negatívak önmagukkal szemben, örökösen panaszkodnak, ritkán mosolyognak.
  • A bűnbakoké a legnehezebb szerep. Egy csalódást okozó személlyel szembeni érzelem elfojtódik és áthelyeződik egy kívülálló személyre. A bűnbakképzés a csapat életének egy korai szakaszára tehető, s szorosan kapcsolódik a kudarcokhoz. A csapat tagjai ilyenkor még nem érettek meg arra, hogy közösen vállalják fel a kudarc terhét, így ennek okát rávetítik egy olyan játékosra, aki gyengébb teljesítményt nyújtott.

(WEBBeteg - Kósa-Boda Veronika, újságíró)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.