• Sportsérülések a futballban: a térd kényes terület

    Szerző:
    WEBBeteg

    Leginkább az alsó végtagok vannak kitéve a veszélynek a labdarúgásban. Izomhúzódások, gyulladások, bokaficam, rándulások. A sportsérülésekről beszélgettünk dr. Varga Lehel sportorvossal, aki 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt.

    Két csoportja van a sportsérüléseknek: megkülönböztetjük az akut sérüléseket, amelyek az edzések vagy a mérkőzések alkalmával keletkeznek, valamint túlterhelés okozta sérüléseket. Az akut és a túlterheléses sérülések aránya 40-60 százalék.

    Hirdetések

    Varga Lehel sportorvosDr. Varga Lehel ortopéd sebész szakorvos, sportorvos 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt, jól ismeri a futballisták sérüléseit, nem mellesleg 25 évig labdarúgó volt. Jelenleg debreceni magánrendelőjében fogadja a sportolókat, emellett tanít az egyetemen és tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak, ahol egyebek mellett a minisztérium számára készítenek elő állásfoglalásokat, a hamarosan induló londoni olimpia kapcsán is felmerült számos kérdés, például az olimpikonok felkészülése orvosi szempontból.

     

    Mindennapos, összetett munka

    A külső szem annyit lát a csapatorvos munkájából, amikor meccsen berohan a pályára a sérült játékoshoz, majd pillanatok alatt mérlegel, hogy alkalmas-e a további játékra a sportoló vagy sem, szükség esetén segítséget nyújt, majd dolga végeztével kisiet. A néhány perces elsősegélynyújtás mögött több év tapasztalata, mindennapos odafigyelés, felkészítés, koordinálás és még megannyi feladat áll - sorolja a sportorvos.

    Az edzések és a mérkőzések alkalmával keletkezett sérülések elsődleges vizsgálata és kezelése mellett végigkíséri a felkészülés időszakát. Évente kétszer kötelező felülvizsgálatra van szükségük a labdarúgóknak, ez általános állapotfelmérésből, EKG-ból, komplett laborvizsgálatból, a testzsír méréséből, fül-orr-gégészeti, szemészeti és ortopédiai vizsgálatból áll. Ezen kívül feladata a csapatorvosnak a versenyeken való részvétel, mind itthon, mind külföldön. Amikor külföldre utaznak edzőtáborba, a legapróbb esetekre is fel kell készülni, egy hányás, fejfájás, megfázás, fülgyulladás vagy rosszullét esetén is sürgősségi ellátásra van szükség. Az orvos megszervezi az influenza elleni védőoltások, a külföldi út előtt a kötelező védőoltások beadását. Fontos feladata a doppingvizsgálat koordinálása, amely egyre gyakrabban fordul elő és a legváratlanabb időpontokban bukkannak fel az ellenőrök. Tájékoztatja a sportolókat a tiltólistáról, nem egyszer kellett hangsúlyoznia, hogy gyógyszerhasználat előtt mindenképpen egyeztessenek vele.

    A sportsérülések okai

    Rosszul végzett edzés, rosszul begyakorolt mozgások.

    Nem megfelelő bemelegítés.

    Kisebb sérülések elhanyagolása.

    Korábbi sérülés nem megfelelő rehabilitációja.

    Környezeti tényezők.

    Fontos tényező az egészség fenntartása, a munkaképesség fokozása, az eredményesség elérése érdekében a változatos étrend megtervezése, különösen igaz ez a mérkőzések közeledtével. Gondoskodni kell a megfelelő vitaminbevitelről, különösen a C-, B1- és E-vitamin pótlásáról, illetve a táplálékkiegészítők alkalmazásáról. Figyelni kell az immunrendszer védelmére, a legutóbbi Szuperkupa mérkőzésen szakadt az eső, közel 10 fokos lehűlés volt, a játékosok számára azonban nem volt megterhelő vizes ruhában végigjátszani kétszer 45 percet, védettebb a szervezetük, erre készülnek egész évben.

    Térdtől lefelé

    A sérülések legnagyobb része az alsó végtagot érinti, leginkább a térdet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    Jellemző az inak és a szalagok gyulladása, szakadása, valamint a porckopás és a keresztszalagok sérülése. Gyakori panasz a sípcsont fájdalma, az azt körülvevő izmok gyulladása, illetve a bokaficam és az Achilles-ín gyulladása.

    Az agyrázkódás ütközések alkalmával fordul elő, vagy a kapunak, a reklámtáblának esnek, vagy a másik játékossal ütköznek. Ezeken kívül előfordulnak deréktáji sérülések a kemény talaj, a műfű, vagy a nem megfelelő edzésprogram miatt. Volt rá eset, hogy igen hirtelen megnövekedett a gerincpanaszos esetek száma a játékosok körében. Kiderült, hogy az edzésen egy olyan gyakorlatot végeztek, amely nagymértékben megterhelte a gerincet. Az edzővel el kellett fogadtatni, hogy ez a gyakorlat árt a játékosok egészségének.

    Team munka a labdarúgás, a pályán kívül még inkább. Vannak súrlódások, 3 és 4 szögek alakulnak ki, eltérő érdekekkel. Az edző azt akarja, hogy a legjobb formáját hozza a játékosa, az orvos elsőszámú szempontja az egészség megőrzése, a sportoló pedig attól függően alakít ki véleményt, hogy akar-e játszani vagy nem, a klubvezetőnek is saját érdeke van.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Táplálkozási tippek az immunrendszer egészséges működésének megőrzéséhez

    Az immunrendszer működését helyes táplálkozással, megfelelő folyadékbevitellel, rendszeres testmozgással edzhetjük, erősíthetjük.

    12 tipp pattanások ellen

    A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

    Epekímélő étrend - Mit szabad, mit nem?

    Az epét a máj termeli, ezt követően az epehólyagban raktározódik, majd innen ürül étkezésekkor a bélrendszerbe. Az epe anyagai végzik a zsíremésztést a vékonybélrendszerben.

    Ma már a tojásfogyasztásra buzdítanak

    Rengeteg A-, D- és különféle B-vitaminokat tartalmaz a tojás. Ezenkívül kiváló fehérjeforrás is. Ma már nem tiltanak senkit a tojásfogyasztástól, a benne lévő koleszterinről is kiderült, hogy erre a típusú koleszterinre szüksége van a szervezetnek.

    Kezdő futók 10 leggyakoribb hibája

    A futás nemcsak az állóképességet javítja és segít az ideális testsúly elérésében, de fiatalon is tart. Kerüljük el a leggyakoribb hibákat a felhőtlen örömért!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA