Sportsérülések a futballban: a térd kényes terület

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Leginkább az alsó végtagok vannak kitéve a veszélynek a labdarúgásban. Izomhúzódások, gyulladások, bokaficam, rándulások. A sportsérülésekről beszélgettünk dr. Varga Lehel sportorvossal, aki 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt.

Két csoportja van a sportsérüléseknek: megkülönböztetjük az akut sérüléseket, amelyek az edzések vagy a mérkőzések alkalmával keletkeznek, valamint túlterhelés okozta sérüléseket. Az akut és a túlterheléses sérülések aránya 40-60 százalék.

Varga Lehel sportorvosDr. Varga Lehel ortopéd sebész szakorvos, sportorvos 11 évig a DVSC-TEVA vezető csapatorvosa volt, jól ismeri a futballisták sérüléseit, nem mellesleg 25 évig labdarúgó volt. Jelenleg debreceni magánrendelőjében fogadja a sportolókat, emellett tanít az egyetemen és tagja a Sportegészségügyi Szakmai Kollégiumnak, ahol egyebek mellett a minisztérium számára készítenek elő állásfoglalásokat, a hamarosan induló londoni olimpia kapcsán is felmerült számos kérdés, például az olimpikonok felkészülése orvosi szempontból.

Mindennapos, összetett munka

A külső szem annyit lát a csapatorvos munkájából, amikor meccsen berohan a pályára a sérült játékoshoz, majd pillanatok alatt mérlegel, hogy alkalmas-e a további játékra a sportoló vagy sem, szükség esetén segítséget nyújt, majd dolga végeztével kisiet. A néhány perces elsősegélynyújtás mögött több év tapasztalata, mindennapos odafigyelés, felkészítés, koordinálás és még megannyi feladat áll - sorolja a sportorvos.

Az edzések és a mérkőzések alkalmával keletkezett sérülések elsődleges vizsgálata és kezelése mellett végigkíséri a felkészülés időszakát. Évente kétszer kötelező felülvizsgálatra van szükségük a labdarúgóknak, ez általános állapotfelmérésből, EKG-ból, komplett laborvizsgálatból, a testzsír méréséből, fül-orr-gégészeti, szemészeti és ortopédiai vizsgálatból áll. Ezen kívül feladata a csapatorvosnak a versenyeken való részvétel, mind itthon, mind külföldön. Amikor külföldre utaznak edzőtáborba, a legapróbb esetekre is fel kell készülni, egy hányás, fejfájás, megfázás, fülgyulladás vagy rosszullét esetén is sürgősségi ellátásra van szükség. Az orvos megszervezi az influenza elleni védőoltások, a külföldi út előtt a kötelező védőoltások beadását. Fontos feladata a doppingvizsgálat koordinálása, amely egyre gyakrabban fordul elő és a legváratlanabb időpontokban bukkannak fel az ellenőrök. Tájékoztatja a sportolókat a tiltólistáról, nem egyszer kellett hangsúlyoznia, hogy gyógyszerhasználat előtt mindenképpen egyeztessenek vele.

A sportsérülések okai

Rosszul végzett edzés, rosszul begyakorolt mozgások.

Nem megfelelő bemelegítés.

Kisebb sérülések elhanyagolása.

Korábbi sérülés nem megfelelő rehabilitációja.

Környezeti tényezők.

Fontos tényező az egészség fenntartása, a munkaképesség fokozása, az eredményesség elérése érdekében a változatos étrend megtervezése, különösen igaz ez a mérkőzések közeledtével. Gondoskodni kell a megfelelő vitaminbevitelről, különösen a C-, B1- és E-vitamin pótlásáról, illetve a táplálékkiegészítők alkalmazásáról. Figyelni kell az immunrendszer védelmére, a legutóbbi Szuperkupa mérkőzésen szakadt az eső, közel 10 fokos lehűlés volt, a játékosok számára azonban nem volt megterhelő vizes ruhában végigjátszani kétszer 45 percet, védettebb a szervezetük, erre készülnek egész évben.

Térdtől lefelé

A sérülések legnagyobb része az alsó végtagot érinti, leginkább a térdet.Jellemző az inak és a szalagok gyulladása, szakadása, valamint a porckopás és a keresztszalagok sérülése. Gyakori panasz a sípcsont fájdalma, az azt körülvevő izmok gyulladása, illetve a bokaficam és az Achilles-ín gyulladása.

Az agyrázkódás ütközések alkalmával fordul elő, vagy a kapunak, a reklámtáblának esnek, vagy a másik játékossal ütköznek. Ezeken kívül előfordulnak deréktáji sérülések a kemény talaj, a műfű, vagy a nem megfelelő edzésprogram miatt. Volt rá eset, hogy igen hirtelen megnövekedett a gerincpanaszos esetek száma a játékosok körében. Kiderült, hogy az edzésen egy olyan gyakorlatot végeztek, amely nagymértékben megterhelte a gerincet. Az edzővel el kellett fogadtatni, hogy ez a gyakorlat árt a játékosok egészségének.

Team munka a labdarúgás, a pályán kívül még inkább. Vannak súrlódások, 3 és 4 szögek alakulnak ki, eltérő érdekekkel. Az edző azt akarja, hogy a legjobb formáját hozza a játékosa, az orvos elsőszámú szempontja az egészség megőrzése, a sportoló pedig attól függően alakít ki véleményt, hogy akar-e játszani vagy nem, a klubvezetőnek is saját érdeke van.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.