• Pozitív doppingteszt miatt eggyel kevesebb sportoló megy Londonba?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A vizsgálaton fennakadt sportoló szervezetében egy versenyen kívüli ellenőrzés során az anabolikus szteroidok közé tartozó sztanozololt mutattak ki. A versenyző - akinek korábban volt hasonló esete - kérte a B próba elvégzését, nevét a doppingeljárás lezárásáig nem hozzák nyilvánosságra. A MOB a sportolót nem nevezte a londoni olimpiára, így 158-ra csökkent az ötkarikás játékokon induló magyarok létszáma.

    Az A minta pozitív lett, de ez még nem jelent doppingvétséget, meg kell várni a B minta eredményét, amely két hétig is eltarthat. Az azonban nagyon valószínű, hogy a két minta nem mutat majd eltérést.

    Hirdetések

    A testépítők szere

    A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei


    Minden ember szép testre vágyik, sokan tesznek is érte. Az izmos test érdekében néhányan különböző anyagokat visznek be a szervezetükbe. Meg sem fordul a fejükben, hogy akár mérgezhetik is magukat. A különböző doppingszerek hatásai és veszélyei>>

    Nagy bátorságra vall sztanozololt használni, mert nagyon könnyű kimutatni az ellenőrzéseken - mondta Tiszeker Ágnes, a Magyar Antidopping Csoport vezetője az Origónak.

    A sztanozolol egy DHT (dihidro-tesztoszteron) származék, erősebb mértékben anabolikus, csekélyebb mértékben pedig androgén tulajdonságokkal. Sztanozolol tartalmú készítmények léteznek tablettás, illetve injektálható formában is, a testépítők kedvelt szere, igen gyorsan izomnövekedés érhető el vele.

    Ki lehet a bűnös?

    A 20 fős magyar atlétacsapatból kilencen teljesítették az A szintet: Baji Balázs (110 m gát), Erdélyi Zsófia (maraton), Fazekas Róbert (diszkosz), Kálovics Anikó (maraton), Kiss Dániel (110 m gát), Kővágó Zoltán (diszkosz), Márton Anita (súlylökés), Pars Krisztián (kalapácsvetés) és Rakonczai Beáta (maraton).

    A 159 olimpiai kvótát szerzett sportoló közül 158 nevezését erősítette meg a MOB, amelynek a hivatalos honlapjára felkerült keddi listáról Fazekas Róbert diszkoszvető neve hiányzott néhány órára. Joggal felmerült a gyanú, hogy Fazekas Róbert használt doppingszert, a vizsgálatok lezárásáig azonban nevet nem lehet mondani, a laboratóriumban számok és kódok vannak az üvegeken.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A 2002-ben Európa-bajnok, 2003-ban világbajnoki ezüstérmes Fazekas győzött a 2004-es athéni olimpián, ám a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) doppingvétség miatt megfosztotta az első helytől - akárcsak klubtársát, a kalapácsvető Annus Adriánt. A szombathelyi dobó a doppingvizsgálaton nem adott elegendő mintát és elhagyta az ellenőrzés helyszínét. A Magyar Atlétikai Szövetség két évre tiltotta el Fazekast, aki visszatérése után indult a 2008-as pekingi játékokon, ahol döntőbe jutott, s a nyolcadik helyen végzett. A 2010-es barcelonai Európa-bajnokságon a dobogó harmadik fokára állhatott fel.

    Ezzel már három

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Július elején derült ki, hogy az evezősöknél Juhász Adrián doppingvétség miatt kikerült az ötkarikás játékokra készülő csapatból, így Simon Béla Széll Domonkossal indul a kormányos nélküli kettesek versenyében. Juhász héthónapos eltiltást kapott. A vízilabdázóknál Török Béla, a bő olimpiai keret tagja produkált pozitív tesztet, mivel vízhajtó-tartalmú vérnyomáscsökkentőt szedett. A szegedi pólóst fél évre eltiltották.  

    A WEBBeteg hamarosan olimpiai oldallal várja olvasóit, ahol többet megtudhatnak a doppingolásról is.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró, Forrás: MTI, Origó)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Doppingok - Kivételek és természetes teljesítményfokozók

    A dopping elemzett témakör, és gyakran előkerül az egyre szaporodó, sportpályán történő megmagyarázhatatlan halálesetek kapcsán is.

    Győri diákolimpia!

    Kandász Andrea Győrben járt. Görbicz Anita Európa-bajnok kézilabdázó lelkesíti a fiatalokat, akiknek a diákolimpián megélt élmények egy életre meghatározóak lehetnek, ahogy Jakabos Zsuzsi úszónak is az volt tizennégy évesen.

    Sportmítoszok

    Valóban a rossz légzéstől alakul ki az oldalszúrás? A mozgás tényleg enyhíti a súlyos izomlázat? Cikkünkből megtudhatja, és választ kaphat más érdekes kérdésekre is. Mielőtt elkezdene edzeni, jó ha tudja, mi az, ami csak sportmítosz és mi a valóság!

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA