Debreceni úszó Eb: az egészségügyi igazgató nyilatkozott a WEBBetegnek

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Egy hét az úszásról szólt Debrecenben, befejeződött a 31. Úszó Európa-bajnokság, amelyen a magyar úszók szerezték a legtöbb érmet. A magyar válogatott 9 arany-, 10 ezüst- és 7 bronzéremmel végzett. Irigylésre méltó teljesítményt nyújtottak a fiatalok, akik komolyabb sérülés nélkül „megúszták” a bajnokságot.

A debreceni úszó Európa-bajnokságon elsősegélynyújtó-hely és orvosi rendelő biztosította a versenyzők és a nézők ellátását, két orvos állt rendelkezésre, az egyik a nézőtér közelében ügyelt, a másik a versenyzőknél előforduló sérüléseket és az egyéb orvosi beavatkozást igénylő panaszokat látta el. Egy rohamkocsi is készen állt két személyzettel.

Dr. Pikó Károly, az úszó Eb egészségügyi igazgatója a WEBBetegnek elmondta, hogy sok esetben szem- és fülgyulladás, valamint lábsérülések miatt kellett segítséget nyújtani az úszóknak, illetve a változékony időjárás miatt gyakori volt a megfázásos eset. Többen beütötték a lábukat a medence falába, körömszakadás és más, kisebb sérülés miatt kellett orvoshoz fordulniuk az úszóknak. Csak orvosi engedéllyel lehet bármiféle kötést, sebellátást alkalmazni, ezt nagyon szigorúan veszik a versenyeknél.

Elájult az egyik női úszó

A sportorvosi alkalmassági és szűrővizsgálat kötelező elemei

  • anamnézis felvétele (egységes kérdőív alapján)
  • fizikális vizsgálat
  • testalkat vizsgálata (testtömeg- és testmagasság mérése, testtömeg-index (BMI) kiszámítása),
  • szív-, keringési rendszer vizsgálata (vérnyomás, pulzus, szívhangok),
  • légzőrendszer vizsgálata,
  • mozgásszervek vizsgálata,
  • idegrendszer vizsgálata (reflexek, fájdalomérzet, stb.), illetve

a sportorvos beutalása alapján

  • EKG- és
  • vizeletvizsgálat,
  • ortopédiai vizsgálat.

Bővebben a sportorvosi vizsgálatokról

Dr. Pikó Károly beszámolt arról is, hogy az egyik külföldi úszónő a versenyszáma után, kimászva a medencéből, a várakozó sátorban összeesett. Az ájulás, syncope rövid ideig tartó, múló eszméletvesztés. Hirtelen bekövetkező zavar, az agyi vérátáramlás rendszerint perceken belül rendeződik, és az eszmélet visszatér. A háttérben alacsony vércukorszint is állhat. A sportolónál is ez volt a helyzet, kiderült, hogy a verseny napján nem vitt be megfelelő mennyiségű táplálékot a szervezetébe, hasfájásra panaszkodott. Az eszméletlen versenyzőnek vénásan cukrot adtak, ezután jobban lett, de ismét eszméletét veszítette. Valószínűleg az elhúzódó alacsony vércukor szint miatt nem stabilizálódott könnyen az állapota, kórházba szállították. Kiderült a vizsgálatok során, hogy igen alacsony, 1,6-os volt a vércukorszintje. Azóta szerencsére jól van a sportoló.

Minden aktívan mozgó embernek szüksége van megfelelő gyümölcscukor bevitelre, akár egy kerékpártúra alkalmával is - hangsúlyozza dr. Pikó Károly, aki elmondta azt is: a szénhidrát-ellátottság fáradékonysággal, rossz közérzettel és - az előző rossz példát látva - eszméletvesztéssel járhat. A terhelés előtt egy órával mindenképpen fruktóz bevitelre van szükség, ez azt jelenti, hogy gyümölcscukrot, például szőlőcukrot vagy speciális energiaitalt kell fogyasztani, fokozatosan pótolni kell a sportolás közben elveszített szénhidrátokat, amelyek energiatartalommal is rendelkeznek. A cukorbevitelt bele kell számítani a javasolt napi szénhidrátmennyiségbe.

Hatalmas teljesítmények

Dr. Pikó Károly elmondta azt is, hogy kimagasló eredményt értek el az úszók, a felkészültségük irigylésre méltó. Volt olyan versenyző, aki egy nap több számban is indult, kiváló példa erre Cseh László többszörös Európa-bajnok, aki szombaton 100 méter pillangón jeleskedett, csupán az olimpiai és világbajnoki második, Európa-rekorder szerb Milorad Cavic tudott elébe kerülni. A magyar klasszisversenyző 51.77 másodperccel jutott Eb-ezüsthöz, saját debreceni 51.95-ös csúcsát megdöntve.

Ezután a 4x200 m férfi gyorsváltóban Kozma Dominik, Kis Gergő, a hátúszás ezüstöt hozó döntője után ismét színre lépő, ifjúsági olimpiai bajnok Bernek Péter és a nagyon keveset pihenő Cseh László következett. Kozma és Kis egyformán másodikként váltott, Bernek Péter hősiesen harcolva a harmadik helyen érkezett be, a befejező Cseh László pedig minden erejét latba vetve végül harmadikként érintette a falat. A csapat 7:13.60 perccel érdemelte ki a németek és az olaszok mögött a bronzérmet.

úszás

Egy ezüst és egy bronzérem

Risztov Éva, a Debreceni Sportcentrum igazolt versenyzője saját országos csúcsát megjavítva 16:10.04 perces idővel ezüstérmet nyert szombaton 1500 méter gyorson, csütörtökön pedig 800 méter gyorson bronzérmet gyűjtött be az úszó Eb-n. Évi orvosa Dr. Pikó Károly röviden csak ennyit mondott a 27 éves versenyző teljesítményéről: élete legjobbját úszta Debrecenben.

Nagyon fontosak a folyamatos orvosi vizsgálatok, az ellenőrzések, a meglévő betegségek feltárása, a nyugalmi pulzus és vérnyomás mérése, a nyugalmi és terheléses EKG vizsgálat. A fül-orr-gégészeti-vizsgálatot a légutakat különösen igénybe vevő sportágaknál, így az úszás mellett a búvárúszás, a műugrás, a vízilabda és a hegymászás versenyzőinél kell elvégezni.

Évi aznapi teljesítménye attól függ, hogy kipihent vagy sem. Ezért fontos a folyamatos pulzuskontroll, egy jelátviteli funkcióval ellátott pulzusmérő óra segítségével bármikor megismerhető a sportoló állapota, ennek függvényében alakítható ki az edzésterve. Emellett a táplálkozására is odafigyel orvosa, nem mindegy, hogy mit, mikor és milyen mennyiségben eszik, illetve iszik, szigorú szabályokat kell betartani.

Évi hetente négyszer délelőtt és délután is edz. Reggel háromnegyed hattól tízig, majd délután háromtól hatig. A legtöbb időmet az ország egyik legszebb létesítményében, a Debreceni Sportuszodában töltöm. A délelőtti edzés úszásból és egy órás speciális erősítésből áll, a délutáni pedig úszásból. Tíz és három között jógára vagy masszázsra járok, és persze rendesen megebédelek. Ezt az időszakot is hasznosan, feltöltődéssel töltöm el. Szerdán és szombaton „csak” reggeli edzések vannak, így délutánonként van időm egy kicsit lazítani - nyilatkozta lapunknak Risztov Éva, akire két hét múlva még vár egy olimpiai kvalifikációs megmérettetés. Nincs leállás, nincs hatalmas ünneplés, folytatódik a felkészülés.

(WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.