• Azonnali orvosi ellátást kapnak az olimpikonok

    Szerző:
    WEBBeteg

    Úgynevezett VIP-szolgáltatásokat vehetnek igénybe az olimpiára készülő sportolók, ha sürgős orvosi ellátásra van szükségük. Szűk 80 nap múlva itt az olimpia, a felkészülések során bármi történhet.

    Feladat-ellátási megállapodást kötött az Országos Sportegészségügyi Intézet, a Nemzeti Erőforrás Minisztérium és az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP). Ennek értelmében az olimpiai és paralimpiai sportolók a 2012. évi Londoni Olimpiára való sikeres felkészüléséhez korszerű, kimagasló színvonalú, soron kívüli kiemelt egészségügyi ellátás biztosítanak – közölte az OEP a WEBBeteg kérdésére.

    Hirdetések

    A rendszeres szűrővizsgálatokat és a teljesítménydiagnosztikai (laboratóriumi vagy pályán történő) vizsgálatokat az Országos Sportegészségügyi Intézet szerződés alapján végzi. A sportolók soron kívüli egészségügyi szakellátását pedig 10 egészségügyi szolgáltató biztosítja, külön szerződés alapján.

    Ide mehetnek a sportolók


    A Call Center munkatársai az alábbi 10 egészségügyi intézménnyel, valamint az OSEI-vel vannak kapcsolatban, az előre megadott, 24 órán keresztül elérhető telefonszámokon lehet őket hívni.

    • BAZ Megyei Kórház és Egyetemi Oktató Kórház (Miskolc)
    • Országos Gerincgyógyászati Központ (Budapest)
    • Országos Orvosi Rehabilitációs Intézet (Budapest)
    • Országos Sportegészségügyi Intézet (Budapest)
    • Petz Aladár Megyei Oktató Kórház (Győr)
    • Kastélypark Klinika (Tata)
    • Semmelweis Egyetem (Budapest)
    • Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (Szeged)
    • Debreceni Egyetem Orvos és Egészségtudományi Centrum (Debrecen)
    • Pécsi Tudományegyetem (Pécs)

    Jelenleg 137 magyar színekben sportoló rendelkezik kvalifikációval, valamint a részvételi jogosultságot biztosító ”A” és ”B” szinttel a 2012. Londoni Olimpiával kapcsolatban.

    Bejelentkezés a Call Centeren keresztül

    Közel 350 sportoló (300 olimpikon és 50 paralimpikon) jogosult a Call Center és az egészségügyi intézmények szolgáltatásaira. Az igénybejelentés a sportoló által személyesen, lehetőség szerint a sportoló keretorvosának ellenjegyzésével történhet, egyéb esetben a keretorvos is jelentkezhet.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A Call Center munkatársai a kapott információk alapján azonnal felveszik a kapcsolatot a szerződött szolgáltatók valamelyikével, figyelembe véve a sportoló tartózkodási helyét. Ha például Debrecenben edz valamelyik sportoló, az ottani klinika jöhet szóba.

    A kórház a Call Centeren keresztül bejelentkezett sportolót soron kívül, szükség szerinti diagnosztikai, terápiás, vagy rehabilitációs ellátásban részesíti. Az egészségügyi ellátást biztosító rendszer működtetése, feltételeinek kialakítása, a szükséges eszközök beszerzése, a személyi és egyéb tárgyi feltételek megteremtése és fenntartása, a kiemelt egészségügyi ellátások igénybe vételére jogosult sportolók ellátásának finanszírozása egy előre meghatározott keretösszegből történik („0 = élsportoló speciális ellátása” térítési kategória).

    Amennyiben a sportoló nem ebben a formában veszi igénybe az egészségügyi ellátást, úgy annak finanszírozása a hagyományos társadalombiztosítási finanszírozáson keresztül, az adott intézmény TVK-jának terhére történik.

    Hogyan látja a helyzetet Risztov Éva?


    A Debreceni Sportcentrum igazolt versenyzője, Risztov Éva a WEBBetegnek elmondta, hogy bármiféle betegség, akár egy megfázás esetén a saját debreceni sportorvosát keresi fel, aki rendelési időben, vagy szükség esetén, azon kívül fogadja az úszót. „A Call Centeres lehetőségről olvastam, de konkrét információ nem jutott el hozzám. A MOB egyébként minden olimpiára készülő versenyzőtől, így tőlem is kért egy rutin orvosi vizsgálatot, amely egyebek mellett vérvételből, EGK-ből, szemészeti és fogászati ellenőrzésből állt.” Évi elmondta azt is: egy betegség, egy sérülés lelkileg is megviseli az embert, különösen egy sportolót, akit a cél megvalósításában gátolhat a kiesés, nem tud reggel elmenni edzésre, nem tudja azt csinálni, amit igazán szeret.

    (WEBBeteg - Tóth András, újságíró)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    Fáradásos csonttörés: Tünetek és a gyógyulás esélyei

    Fáradásos törésről beszélünk, amikor a csontokat érő ismétlődő terhelés következtében a csont állományában úgynevezett mikrosérülések keletkeznek, melyek a csont részleges vagy teljes töréséhez vezetnek. Ilyenkor a csontátépülés zavart szenved, a csontlebontó folyamatok kerülnek előtérbe, azaz az oszteoklasztok aktivitása dominál.

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Sportsérülések a vívásban

    A vívás a látszat ellenére elviekben nem veszélyes sport. Természetesen előfordulhatnak kisebb-nagyobb sérülések, de a komolyabb sérülések esélye kicsi. Problémák a bemelegítés hiányából, felkészületlenségből vagy túlerőltetésből adódhatnak.

    A bokatájéki sérülések

    A leggyakoribb sportsérülések a bokatájék sérülései. A nagy szám oka a felső ugróízület anatómiájában keresendő. Az ízületet a sípcsont és a szárkapocscsont végei által képzett bokavilla (ez az ízületi vápa) és az ugrócsont feje (ízületi fej) alkotja, külső és belső szalagrendszer stabilizálja.

    Győri diákolimpia!

    Kandász Andrea Győrben járt. Görbicz Anita Európa-bajnok kézilabdázó lelkesíti a fiatalokat, akiknek a diákolimpián megélt élmények egy életre meghatározóak lehetnek, ahogy Jakabos Zsuzsi úszónak is az volt tizennégy évesen.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA