Gyaloglás, kocogás, biciklizés télen: Mire figyeljen?

szerző: Bak Marianna, biológus szakfordító - WEBBeteg
frissítve:

Miért zárkózna el télen a szabadidős sportoktól? A mozgás télen is jót tesz, hozzájárul az erek egészséges működéséhez, fokozza az izmok vérellátását, persze ilyenkor sokkal körültekintőbbnek kell lennie, mint nyáron!

Kocogás

Ha télen kocogni indul, legyen óvatos a csúszós felületekkel, egy-egy hóval fedett fagyott tócsa okozhat kellemetlen meglepetést. Olyan futócipőt vegyen fel, aminek nem csúszik a talpa, és vízhatlan. Jeges felületen azonban ez sem biztonságos, ezért, ha odakint fagy, ne fusson, és ne kocogjon! Attól függetlenül óvatosan még sétálhat a szabad levegőn, a jeges napok úgysem tartanak soká! A hidegtől megkeményedett talajon azonban egészségesebb futni, mint az egyenetlen, puha aljzaton, utóbbi ugyanis az Achilles-ín gyulladását okozhatja.

Ha hosszú munkaideje miatt csak este jut ideje a kocogásra, akkor olyan területet válasszon, amit jól ismer, és ami jól meg van világítva. Vigyen magával zseb- vagy homloklámpát! Futás előtt mindig végezzen bemelegítő gyakorlatokat, öltözködjön rétegesen.

Gyaloglás és nordic walking

A téli futás alapszabályai

A hőmérséklet csökkenésével arányosan csökken a futók száma is a szabadban. A tél beálltával csak a legelszántabbak maradnak a futópályákon. Pedig a téli futásnak is megvannak a szépségei! Nem kell rögtön visszavonulót fújni a tél közeledtével és berohanni egy fitnesztermi futópadra. Maradhatunk továbbra is a levegőn, a megszokott útvonalakon. Hiszen ilyenkor is jól esik a szervezetnek a friss levegő, a természetes fény, a mesterséges fénnyel és klimatizált levegővel szemben. A téli futás alapszabályai

Az egyszerű gyalogláshoz is kényelmes, vízhatlan cipőt válasszunk, a nordic walkinghoz emellett szükség van speciális botra is. Ezek a mozgásformák jó alternatívát kínálnak azoknak, akik egyébként futni szoktak. A nordic walking előnye a klasszikus gyaloglással szemben, hogy jobban átmozgatja az egész testet, nem csak a lábakat, hanem az egész felsőtestet edzi. Mivel több izmot mozgat meg, több kalóriát is éget.

Öltözködjön rétegesen, viseljen sapkát és kesztyűt!

Óvatosan a biciklizéssel!

Amennyiben nem havazik, és nincs fagy, nincs akadálya a biciklizésnek sem. Itt azonban az öltözködésre még nagyobb hangsúlyt kell fektetni, mint más szabadidős sportok esetében. A biciklizés közben arcunkba fújó szél miatt a levegő hőmérsékletét még alacsonyabbnak érezzük. Ezért nagyon fontos, hogy lábunkat, kezünket és fejünket kellő védelemmel lássuk el a hideggel szemben.

Szaküzletekben kaphatóak kifejezetten a biciklizéshez tervezett kesztyűk, sapkák, cipők, homlokpántok. Télen is viseljen bukósisakot! Viseljen szélnek ellenálló, vízlepergető anyagú kabátot! Télre szélhatlan kerékpáros nadrágot válasszon!

Télen se feledkezzen meg a bicikli állapotának ellenőrzéséről! A fékeket zsírozza be, hogy a fagyott talajon is jól működjenek! A fékrendszer és a hidraulikus fék különösen érzékeny a hideg vízre. Ha csúszós úton fékezésre van szükség, csak kis szakaszokban fékezgessen, és a hátsó féket használja.

Ha mindenre felkészült és óvatos, akkor télen is sportolhat a szabadban, anélkül, hogy különösebb kockázattal kellene számolnia. Ha nincs fagy, nem esik ónos eső, és nem havazik, és láthatóságot segítő ruházatot és eszközöket használ, akkor a balesetek veszélye sem nagyobb, mint nyáron.

WEBBeteg logó Forrás: WEBBeteg
Bak Marianna, biológus szakfordító; gesundheit.de
Lektorálta: Dr. Csuth Ágnes, családorvos

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.