COPD és sport

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos frissítve:

A COPD-nek és a sportnak az általános vélekedéssel ellentétben kéz-a kézben kell járniuk. Miért? Mert a testedzés segít visszanyerni az irányítást az élete felett, fokozza az önbizalmat, és javítja az általános egészséget is.

Miért sportoljon?

A rendszeres testmozgás, különösen az aerob gyakorlatok javítják a vérkeringést, állóképességet, a COPD tüneteit, az alvást, erősítik a szívet és csontokat, csökkentik a vérnyomást, testzsírt és stresszt.

Mindig kérdezze meg kezelőorvosát, mielőtt egy edzésprogramba kezd. Orvosa segíthet az Ön fizikai és edzettségi állapotának legmegfelelőbb programot megtalálni. Kérdezze meg tőle, milyen tornagyakorlatokat végezhet naponta, melyeket hetente, illetve melyek azok a gyakorlatok, amiket jobb, ha kerül.

Milyen testmozgás a legmegfelelőbb?

Stretching – Az izmok lassú nyújtása a karokon és lábakon edzés előtt segít felkészíteni az izmokat a mozgásra, és megelőzi a sérüléseket és az izomláz kialakulását. A rendszeres nyújtás emellett növeli a ruganyosságát.

Aerob – Az aerob mozgás a nagy izomcsoportokkal történő folyamatos tevékenység, mely edzi a szívet, tüdőt, és növeli a szervezet oxigén felhasználási képességét. Idővel az aerob mozgás segít csökkenteni a pulzusszámot és vérnyomást, javítja a légzést.

Aerob mozgásforma a gyaloglás, kocogás, kerékpározás, korcsolyázás, evezés és aerobik is.

Erősítés – Ez ismétlődő izommunka mindaddig, míg az izom el nem fárad. A felsőtest erősítését szolgáló gyakorlatok különösen hasznosak a COPD betegek számára, mivel növelik a légúti izmok erejét.

Tovább A COPD és tünetei

Milyen gyakran ajánlott sportolni?

Ahhoz, hogy a kívánt hatás maximumát elérje, ajánlott legalább hetente 3-4 alkalommal 20-30 perces edzést tartani. Ha minden másnap sportol, azzal rendszeresíti a mozgást az életében.

Mit tartalmazzon az edzésprogram?

Minden edzésnek kell, hogy legyen bemelegítő, kondicionáló, és levezető fázisa.

A bemelegítés segít a szervezetnek fokozatosan átállni a mozgásra, csökkenti a szívre és a szívizmokra nehezedő stresszt, lassan növeli a légzést, pulzust és testhőmérsékletet. Javítja a rugalmasságot és csökkenti az izomfájdalmakat. A legjobb bemelegítő gyakorlatok nyújtást is tartalmaznak, illetve a fő tevékenységet, alacsony intenzitású szinten.

A bemelegítést a kondicionáló fázis követi. Ebben a fázisban teljesednek ki a mozgás előnyös hatásai, illetve a kalóriaégetés. Ebben a szakaszban fontos, hogy ellenőrizze a mozgás intenzitását, mérje a szívfrekvenciát. Idővel növelheti a tevékenység időtartamát.

A levezető fázis az edzés utolsó szakasza, mely lehetővé teszi a szervezet számára a fokozatos lehűlést és visszaállást. A levezetés nem azt jelenti, hogy üljön le, vagy feküdjön le az edzés után. Ez szédülést és szívdobogást okozhat.

A legjobb, ha csökkenti a mozgásforma intenzitását, és csinál néhány nyújtó gyakorlatot.

Általános irányelvek

  • Fokozatosan növelje az aktivitási szintjét, ha eddig nem mozgott rendszeresen!
  • Olyan tevékenységet válasszon, amiben örömét leli! Minden alkalommal várjon legalább fél órát az étkezés utáni testedzéssel.
  • Mindig az időjárásnak megfelelően öltözzön, és állandó ütemben sportoljon. Olyan intenzitással sportoljon, amikor még tud beszélni a tevékenység során.
  • Tegye az élete részévé a sportolást! Segíthet, ha edzőpartnert keres magának.

Légzés a sport során

Mindig lassan lélegezzen, hogy elég levegőhöz jusson! Lélegezzen az orrán át, csukott szájjal. Így felmelegíti és megszűri a belélegzett levegőt. A kilégzés is lassan történjen, így teljesebb a tüdő munkája. Próbáljon meg két másodpercen át belélegezni, és két másodpercen át kilélegezni.

A testedzés nem árt a tüdőnek. Ha légszomjat tapasztal közben, az azt jelzi, hogy a szervezetnek több oxigénre van szüksége. Ha lassan lélegzi be a levegőt, és koncentrál a helyes kilégzésre, gyorsabban juttathat oxigént a szervezetébe.

Sétálás

Kezdjen egy rövid sétával, hogy megtudja, meddig mehet anélkül, hogy légszomja lenne. Pihenjen, ahányszor csak úgy érzi, hogy nehezen kap levegőt.

Számolja, hányat lép a belégzés alatt, és kétszer annyi ideig tartson a kilégzés.

Próbálja meg fokozatosan növelni a séta távolságát. Ha konkrét célokat állít fel, könnyebb lesz minden alkalommal növelni a távolságot. Ésszerű célokat tűzzön ki maga elé, és sose vigye túlzásba a testedzést! Minden alkalommal pihenjen 2-3 percet, mikor fulladni kezd.

Lépcsőzés

Fogja a korlátot, hogy könnyebb legyen megtartani az egyensúlyát. Emellett ez segít a lépcsőzésben is. Mindig kilégzéskor lépjen a következő lépcsőfokra, teljes talppal. A következő lépés előtt mindig lélegezzen be friss levegőt.

Tovább A hirtelen elkezdett testedzés veszélyei

Mikor kell abbahagyni?

Fejezze be a testedzést, ha a kimerülés alábbi tüneteit észleli:

  • szokatlan légszomj
  • mellkasi fájdalom
  • égő, szorító érzés a mellkasban
  • szokatlan fájdalom a nyakban, vállban, karban vagy hátban
  • ha úgy érzi, kihagy a szívverése
  • ha túl gyors a szívverése
  • szédülés, hányinger
  • szokatlan izomfájdalom

A COPD-ben szenvedő betegek többsége fél a testedzéstől, az azzal járó légszomjtól, gyengeségtől. A testedzés alapszabályainak megismerésével közelebb kerül egy egészségesebb életmódhoz.

WEBBeteg.hu logó Forrás: WEBBeteg
CS. K., fordító; About.com
Lektorálta: Dr. Osikóczki Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Penészes élelmiszer
Penészes élelmiszer

Mi bajunk lehet, ha ettünk belőle?

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.