Csodadiéták helyett életmódváltás – Erdei Zsolt sikeredzője szerint nem vagyunk fitt nemzet

szerző: Szilágyi Szabolcs, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Klink Zoltán erőnléti edzőt kérdeztük Erdei Zsolt (Madár) felkészülésének kulisszatitkairól és arról, hogy aki nem profi, sőt nem is amatőr sportoló, hogyan tudná erőnlétét növelni, edzettségi szintjét fejleszteni. Természetesen cikkünkben az edzőt az intervall edzés előnyei mellett a csodadiétákról is faggatuk.

Erdei Zsolt, profi ökölvívó június 4-én imponáló magabiztossággal – kiütéssel - győzte le saját hazájában kihívóját, az amerikai Byron Mitchellt. Aki eddig figyelemmel kísérte a magyar bokszoló pályafutását, feltűnhetett neki, hogy Madár kirobbanó formában bunyózott, és nyoma sem volt most a meccs vége felé nála igen gyakran kiütköző fáradtságnak.

Zsolt kitűnő kondíciójának kovácsa Klink Zoltán, erőnléti edző volt, aki egy – Madár számára – teljesen újfajta tréninget, az intervall edzés módszerét iktatta be a profi bokszoló napirendjébe. Az interjú során elsősorban arra voltunk kíváncsiak, hogyan látja a szakember a magyar átlagember sporthoz, egészséges életmódhoz való viszonyát, és mit lehetne tenni a jelenlegi katasztrofális helyzet javításának érdekében.

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye
Hazánkban az úszás gyökerei az 1800-as évekbe nyúlnak vissza. Hajós Alfréd úszó szerezte a magyar történelem első két olimpiai aranymedálját 1896-ban. Szerencsére máig is az egyik legeredményesebb sportág. Akárcsak a futás vagy a kerékpározás, az úszás sem köthető nemhez, életkorhoz, edzettségi állapothoz.
Hogyan hat az úszás a szervezetre?

WEBBeteg: Milyen a magyar átlagember erőnléti szintje? Rosszabb, mint egy nyugat-európainak?

Klink Zoltán: Amennyiben a népsűrűség/km2 arányt vesszük alapul, hazánk sajnos elég előkelő helyen van a cukorbetegség/szívinfarktus listán. Nemzetünk átlagéletkora elég magas, aktivitási szintje alacsony. Tehát a válaszom: sajnos igen!

WEBBeteg: Hogyan lehetne kiszorítani (ha ki lehet egyáltalán?) a médiából azokat a diétás módszereket és "csodaszereket", melyek nem használnak, viszont gyors eredménnyel kecsegtetnek? (90 napos diéta, ananász diéta stb.)

Klink Zoltán: Drasztikus lépésekkel, a fogyasztóvédelmi hivatalnál eljárva, sok milliós büntetés kiszabásával, betiltanám ezeket a hirdetéseket! Szerencsére volt már arra példa, hogy egy vendéglátóipari céget 50 millió forintra bírságoltak azért, mert félrevezette vásárlóit. Viszont, amíg a kommunikáció nem változik, amíg az emberek nem értik meg, hogy nincsenek csodák, nincsenek csodaszerek, és az egész csak a pénztárcájuk kifosztására irányul, menthetetlenek vagyunk... A megelőzés hatalma lenne a fegyver, nem akkor kellene elkezdeni a ház oltását, amikor már a pince is összedőlt.

WEBBeteg: Mivel motiválja klienseit, ha holtpontra jutnak, például megáll a súlycsökkenés, vagy nem nő tovább az erőszintjük?

Klink Zoltán: Én nem engedhetem meg magamnak azt, hogy ebbe a fázisba eljussanak, mert akkor rossz edző lennék... A folyamatos változás követése szakmai feladat, minden tudásomat beleadom, hogy ez ne változzon. Egyszóval, ilyen nálam nincs!

WEBBeteg: Tapasztalatai szerint egy sportoló esetében hány éves koráig lehet fenntartani az olyan kiváló erőnlétet, amilyet Zsolt elért 37 éves korára?

Klink Zoltán: Nincs két azonos ember, nincs két azonos genetika. Rettentő sok függ az elhivatottságtól, a hozzáállástól. Amennyiben mindenképpen számot kell mondanom, ha minden optimális, akkor 40-45 éves korig fel lehet venni a versenyt a fiatalokkal.

WEBBeteg: Ajánlja-e más sportolók számára is az intervall edzést?

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye
Az intervall edzés lényege a sporttevékenység végzésének ciklikusan váltakozó intenzitása. A módszer követői szerint ez a mozgásforma azért hatékonyabb a lassú, alacsony intenzitással végzett aerob edzésnél (gyaloglás, kerékpározás), mert nem hagyja a szervezetet elkényelmesedni, és a zsírégetés sokkal hatékonyabb lesz.

Klink Zoltán: Csak ezt ajánlom!

WEBBeteg: Mit lehet tenni az ellen, hogy az életmódot váltani szándékozók ne adják fel céljaikat, ne morzsolódjanak le?

Klink Zoltán: Sajnos nagyon sok múlik az anyagiakon. Minden, ami egészségesebb, drágább is. Én tudom, hogy sokkal könnyebb megvenni 20 dkg tokaszalonnát, mint 20 dkg csirkemellet. Viszont egy életünk van, és nem herdálhatjuk el az időnket. Az ember tervezhető átlagéletkora az egyedfejlődés hatszorosa, tehát kb. 120 év. Ezzel szemben jó esetben 60-65 évig élünk. Elgondolkodtató…

Hogyan hat az úszás a szervezetre? - A sportorvos véleménye
A céljaink eléréséhez legmegfelelőbb mozgásforma kiválasztása után (úszás, kerékpározás, futás) határozzuk meg a maximális pulzusszámunkat, mert edzés alatt ehhez viszonyítjuk a pulzusszámláló által mutatott értékeket. Bemelegítés után kezdjük el az edzést 75%-os intenzitással, amit 30 másodpercig végzünk. Ezután fokozatosan csökkentsük a tempót egy számunkra kényelmes szintre, ami 90 másodpercig tartson. A 30 és 90 másodperces szakaszokat három-hét alkalommal ismételjük, de közben a rövid szakasz intenzitását növeljük!

Ha rendszeresen változtatunk az intenzitáson és az időtartamon, szervezetünk nem fog hozzászokni ehhez a terheléshez, és folyamatos marad a zsírégető hatás. Fontos, hogy az edzésprogram elkezdése előtt kérjük ki orvosunk véleményét, és ha szerinte nem is jelent kockázatot az intervall edzés szervezetünkre, tartsuk be a fokozatosság elvét, és kezdjünk alacsonyabb intenzitással.
Forrás: www.fitway.hu

(WEBBeteg - Szilágyi Szabolcs)

Frissítve: 2011.08.03. 17:12, Megjelent: 2011.08.03. 17:12
Címkék: Edzés téma

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Sándor Judit, erőnléti és korrektív tréner
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.