• Sportsérülések a kosárlabdában

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kosárlabdázóknak leginkább végtagsérüléssel kell szembe nézniük.

    Az ízületek és az izmok állandó megterhelése komoly sérülésekhez is vezethet. Egy helytelen edzésterv gyakorlása vagy a pihenés hiánya számos káros következménnyel járhat a kosárlabdázók számára is.

    Hirdetések

    Kosárlabdázók tipikus sérülései

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A hirtelen erőhatásból, irányváltásból származó sérülések közül nagyon gyakoriak az ujjtörések, a ficamok, rándulások, különösen a bokaficam és a csuklórándulás. A csapattársak sokszor szorulnak orvosi ellátásra az Achilles-ín gyulladása vagy szakadása miatt is. A kosarasoknak különösen érzékeny testrésze a váll és a térd. A vállban a rotátorköpeny gyulladása miatt kell általában szüneteltetni a játékot, míg a térdben a húzódás, valamint a keresztszalag sérülése jellemző. Tipikus a meniszkuszok sérülése is, amelyek a térdízületekben található C-alakú porcok.

    A sérülések többsége elkerülhető a kosárlabdázáshoz alkalmas cipő viselésével, amely nem csúszik a pályán. A védőfelszerelés mellett az egyéni és a játékos társak biztonsága érdekében különösen fontos a megfelelő technika alkalmazása, valamint a játékszabályok betartása.

    (WEBBeteg - N. A., fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    A sportsérülések kialakulásának mechanizmusa: a tenziós, az overload és a sérülés zóna

    Az emberi test nem felejt. Sem a jót, sem a rosszat. Őrzi az egyes traumák emlékeit, s e nyomok mindegyike gyengébbé, sebezhetőbbé teszi. Az élet során bekövetkező számtalan kisebb-nagyobb sérülés bizony a test idő előtti kifáradásához, öregedéséhez vezet, pedig jellemzően oly könnyen elkerülhető lenne.

    A 10 leggyakoribb sérülés a futballban

    A futball kontakt sportág, melyben nagy a sérülések veszélye. Különösen a lábak érintettek. Az izmok, szalagok és csontok sérülései hozzátartoznak a focisták mindennapjaihoz.

    Így készülj az első 10 kilométeredre

    A tavasztól őszig terjedő időszak a legalkalmasabb arra, hogy a hobbisportolók nekivágjanak kitűzött céljaik megvalósításának. Aki már lefutotta az 5 km-t, annak logikus célkitűzés a duplázás. Fülöp Tibor, a Sportorvosi Központ sportszakmai igazgatója, laborvezetője szerint egy teljesítménydiagnosztikára építő, alapos edzéstervvel könnyebben elérhető a 10 km, mint gondolnánk.

    Tanácsok pollenallergiásoknak szabadtéri tevékenységekhez

    A pollenszezon megnehezíti a szabadban való időtöltést a pollenallergiások számára.

    Alvászavarok gyötrik? - Tippek a nyugodt alváshoz

    Elalvás előtt a legtöbben jó éjszakát kívánnak egymásnak, ám e jó kívánság megvalósulása sokak számára csak álom. Felmérések szerint a magyar lakosság 15-30 százaléka szenved valamilyen alvászavartól, és minden második ember találkozott már élete során ezzel a problémával. Az érintettek felénél az alvászavar kezelést igényel.

    Nem minden sport megengedett trombózis után

    A trombózis igen nagy trauma annak, aki versenysportolóként kénytelen volt szembenézni vele. Nemcsak a fájdalom és a gyógyszerek miatt, hanem azért is, mert az addigi életmódjában komoly változások állnak be.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA