Sportsérülések a futballban

szerző: Nagy Attila, fordító - WEBBeteg
megjelent:

A rendszeres sportolás számos sérülés kockázatával jár, amelyek azonban többnyire megelőzhetőek. Vannak általánosan jellemző sportsérülések, amelyek minden sportág gyakorlásának velejárói lehetnek, pl. az izomláz.

Artrózis (ízületi porckopás)

Az artrózis (ízületi porckopás), amit néha oszteoartrózisnak vagy - félreérthetően, mintha ízületi gyulladás lenne a betegség lényege - oszteoartritisznek neveznek, a fejlett országokban az ízületi problémák leggyakoribb formája és az egyik leggyakoribb oka a rokkantságnak.
Artrózis (ízületi porckopás)

Bizonyos sérülések viszont gyakrabban előfordulnak az azonos sporttevékenységet űző sportolók körében.

Lábra megy!

A focistáknak általában a lába sérülékenyebb. Mindennaposak a talpon megjelenő vízhólyagok, az izomláz, az izomgörcs vagy az izomhúzódás, főleg a vádli területén. Gyakori panasz a sípcsont fájdalma, illetve az azt körülvevő izmok gyulladása. A futballisták sportorvosi ellátásához tartozik a bokaficam és a különböző rándulások kezelése, valamint az Achilles-ín gyulladása.

A labdajáték jellegéből fakadóan ezeknek a sportolóknak különösen érzékeny területe a térd. A fokozott terhelés miatt jellemző az inak és a szalagok gyulladása és szakadása. Gyakran előfordul patellofemorális fájdalom szindróma, amely a térdkalács ízületeit érinti. A térd oldalán tapasztalható éles, égető fájdalom, a nyomásérzékenység, esetleg a helyi duzzanat az iliotibiális köteg-szindróma jellegzetes tünete lehet. Sokszor okoz problémát porckopás és a keresztszalagok sérülése is.

Egy-egy ütközés alkalmával a focisták is szenvedhetnek agyrázkódást a pályán, illetve csonttörést, de sok sérülés valójában a helytelen edzésprogram következménye. A bemelegítés és a nyújtás helyes gyakorlása a focistáknak is segíthet, ugyanúgy, mint a megfelelő védőfelszerelés viselése, illetve a kellő folyadékpótlás.

(WEBBeteg - Nagy Attila, fordító, fordító; lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos)

Cikkajánló

Krónikus fejfájás
Krónikus fejfájás

Tippek krónikus fejfájásban szenvedőknek.

Hátfájás
Hátfájás

Mit érdemes tudni a hátfájásról?

WEBBeteg - Feövenyessy Krisztina mozgásterapeuta, okl. rehabilitációs szakember, a Feövenyessy Medical Fitness Akadémia vezetője
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.