Kerékpározás és férfiegészség

Freepress
megjelent:

A mérsékelt fizikai megterhelés erősíti az immunrendszert, többek között a kerékpározás is, de nem mindegy milyen felszereléssel.

Világszerte egyre népszerűbb a kétkerekű közlekedés, Magyarországon például évente 300.000 új bicikli talál gazdára. Használói nem csak a környezetszennyezés mérsékléséhez járulnak hozzá, hanem saját egészségük megőrzéséhez is.

Már napi fél óra tekerés is fejlesztheti a légző- és a szívrendszer kapacitását. Mivel a test összizomzatának háromnegyedét mozgásba lendíti, növeli a szervezet általános teherbírását. Akinek az a célja, hogy elérje az optimális testsúlyát, annak a napi rendszerességű biciklizés szintén nagy segítséget nyújthat a kalóriaégetésben. Kutatások igazolják, hogy a kerékpározás a nők körében csökkentheti a mellrák kockázatát. Az adatok azonban azt is alátámasztják, hogy a helytelen felszereltségű bicikli - elsősorban a férfiakra nézve - káros következményekkel járhat.

Egészségesen egészséges herékkel

A hegyi kerékpározás vagy a nem megfelelő nyereg használata árt a férfiasságnak. Az innsbrucki megyei kórház szakértői 75 férfit vizsgáltak meg, és a biciklizők 88%-ánál prosztata problémákat észleltek. A kerékpármentes életmódot folytatóknál csak 26%-os volt az elváltozások aránya. A hegyi kerékpározás a heréket is megviselheti. „Az ütődések következtében kialakuló hegesedések környezeti bevérzéseket eredményezhetnek, vagyis romlik a herék vérellátása, ami káros következményekkel járhat a spermiumképzés mennyiségét és minőségét illetően is.” – nyilatkozta Dr. Simon Zsolt, urológus.

A biciklizés okozta prosztata megbetegedések és a potenciazavarok is minimalizálhatóak egy optimális ülés felszerelésével.

(Freepress)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Dr. Lesznyák Judit, Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Borsi-Lieber Katalin
WEBBeteg - Dr. Kónya Judit, Dr. Árki Ildikó háziorvosok
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus, Dr. Jóna Angelika, gyermekgyógyász
WEBBeteg - Dr. Benyó Mátyás, urológus, andrológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.