• Gyakoribb a hirtelen szívhalál az élsportolók között, mint hitték

    Szerző:
    WEBBeteg

    Noha számos élvonalbeli sportoló tragikus haláláról tudósított az elmúlt években a világsajtó, amerikai kutatók megállapították, hogy a megfeszített sportteljesítmények elérése még annál is többször okoz hirtelen szívhalált, mint ahogy eddig hitték a szakemberek.

    Kimberly Harmon és munkatársai nemcsak az Egyesült Államokban versenyszerűen sportolók hivatalos nyilvántartásában néztek utána annak, hogy hány esetben jelentettek hirtelen szívhaláleseteket, hanem a katasztrófák nyilvántartásából és a médiából is kiemelték az ilyen híreket. A munkacsoport 2004-től négy éven át gyűjtötte az adatokat, és 40 sportág 400 ezer vezető sportolójára vonatkozó információkat összegzett - olvasható a Circulation című folyóiratban megjelent tanulmányban.

    Hirdetések

    A vizsgálat négy éve alatt 273 kiemelkedő versenysportoló vesztette életét. Ebből a váratlan szívhalálesetek 75 százaléka következett be edzés vagy verseny közben. Ez évente egy haláleset volt 43 770 sportolóból. A legnagyobb arányban érintettek a legkiválóbb sportolók.

    Az amerikai sportvilágban elsősorban a férfi kosárlabdázók közül estek áldozatul a legtöbben - a vizsgált időszakban kilencen - a szívmegállásnak. A második veszélyesnek tűnő sport az amerikai indiánoktól átvett és igen népszerűvé vált lacrosse labdajáték, ezt követi az úszás. Az Egyesült Államokban 38 497 labdarúgóból egy hirtelen szívhalott fordult elő.

    A hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalál gyakran kiszámíthatatlan: szívbetegeken illetve ismert szívbetegség nélkül is előfordulhat, az első tünetek jelentkezése és a halál között legfeljebb egy óra telik el. A Magyar Kardiológusok Társaságának közleménye szerint Magyarországon naponta 70-en szenvednek hirtelen szívhalált. A hirtelen szívhalálról

    Az is világosan kiderült, hogy a rassz sem mellékes: az afroamerikai kosárlabdázó férfiak hirtelen szívhalál-kockázata háromszor nagyobb, mint a fehéreké. A labdarúgásban a kutatók meglepetésére viszont a fehérek tűntek veszélyeztetettebbnek. A férfi sportolók hirtelen szívhalálának kockázata általában a duplája volt a nők veszélyeztetettségének, de itt is döntően a fekete bőrű lányok körében aratott a halál.

    "Vizsgálatunk bizonyítja, hogy a vezető sportolók hirtelen szívhalálának előfordulása sajnos, lényegesen gyakoribb esemény, mint a korábbi becslések állították" - írta Kimberly Harmon.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Mit jelent, ha valakinek sportszíve van?

    A rendszeres mozgás növeli az állóképességet, segít fiatalságunk megőrzésében és számos súlyos egészségügyi probléma kialakulását megelőzi. Aki sportol, egészséges, vélhetjük mindezek alapján. Miért van szükség mégis a hobbi- és élsportolók rendszeres szűrésére?

    A szívinfarktus és a hirtelen szívhalál

    A hirtelen szívhalált szenvedők számára a leghatékonyabb segítség az újraélesztés mielőbbi megkezdése, a mentők értesítése, és a defibrillátor alkalmazása.

    Hogyan előzhető meg a hirtelen szívhalál?

    Hazánkban minden fél órában meghal valaki hirtelen szívhalál következtében. Ilyen és ehhez hasonló elrettentő címsorokat olvashatunk több hazai napilapban és internetes oldalon.

    Szív City néven életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az OMSZ

    Szív City elnevezéssel az életmentést segítő mobilapplikációt mutatott be az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) kedden sajtótájékoztató keretében, Budapesten.

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek

    Az újraélesztés tantervszerű oktatását szorgalmazzák szakemberek, ezért a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikája vállalta, hogy minden középiskolában kiképeznek egy tanárt az újraélesztés professzionális oktatására, és ott a képzést hivatalosan is beépítik a tanrendbe.

    Vasárnap lesz az európai újraélesztési nap

    Facebook-kampányt indított az Országos Mentőszolgálat Alapítvány az újraélesztés európai napjához, október 16-ához kapcsolódóan, az akció célja, hogy minél többen megismerjék a laikus újraélesztés módszerét.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA