Gyerekek és a testmozgás - Motiváló tényezők

Medipress
megjelent:

Jobb fizikai állapotban vannak azok a gyerekek, akik eleget játszanak és sportolnak együtt a környéken lakó legjobb barátjukkal – mondja egy új brit kutatás.

A kísérletet Dr. Russ Jago végezte a nagy-britanniai Sport-, Étkezés- és Egészségkutató Központból, a Bristoli Egyetemmel szövetkezve. Vizsgálatai során 10-11 éves gyereket figyelt meg azzal kapcsolatban, hogy milyen mozgásformákat végeznek együtt a legjobb barátjukkal, az eredményeket pedig a Medicine & Science in Sports & Exercise című lapban jelentette meg.

Összesen 986 gyereket vontak be a kísérletbe, akik nagyjából felének volt egy jó barátja a lakóhelyén. Ők általában az iskolából ismerték egymást, és elmondták a kérdezőknek, milyen fizikai tevékenységeket szoktak együtt végezni, és azt is, hogy a barátjuk szokta-e őket ilyen elfoglaltságra buzdítani.

Ezután minden gyerek és a barátja gyorsulásmérőt kapott, hogy ezzel figyeljék, mennyit mozognak napokra és percekre lebontva. A fiúkat és a lányokat külön vizsgálták.

Mivel sok fiatal nem találkozik a fizikai aktivitásra vonatkozó ajánlásokkal, más módokat is keresni kell, hogy mozgásra bírjuk őket. Az eredményeink azt mutatják, hogy hatékony módszer, ha a barátokat közös sportolásra ösztönözzük, különösen iskolán kívül – véli Jago.

A tanulmány egy nagyobb vizsgálati sorozatnak a része, amely azt kutatja, hogyan hatnak a kortársak a 10-11 évesek aktivitására.

Magas vérnyomás ellen testmozgással

A fiatal korban végzett rendszeres testmozgással a későbbi magas vérnyomás esélye lényegesen csökkenthető. A magas vérnyomás minden harmadik-negyedik felnőttet elérő betegség, mely a szív- és érrendszeri elváltozások, az infarktus és kiváltképp az agyi katasztrófa alapvető kockázati tényezője. Magas vérnyomás ellen testmozgással

A baráti társaság növeli az aktivitást

Az eredmények a baráti kapcsolatok erejét is mutatják – egyszerűen csak együtt mozogni egy baráttal, vagy kapcsolatban lenni valakivel, aki jó példával jár elöl, növeli a gyerekek fizikai aktivitását.

Tudjuk, hogy akik gyerekként sokat mozogtak, ezt a jó szokást felnőttként is megtartják, így csökkentve a szív- és érrendszeri megbetegedések valószínűségét. – teszi hozzá Natasha Stewart, a Brit Szívgyógyászati Alapítvány tagja.

A szemünk előtt nő fel egy generáció, amelynek egyre szélesebb a derékbősége. Ez a kutatás megmutatja, milyen egyszerű módon lehetne rávenni őket a testmozgásra.

Mikor beszélünk elhízásról?

BMI: Az elhízás mértékének számszerűsített meghatározására a testtömeg index (BMI) szolgál, mely a kilogrammban mért testtömeg és a méterben mért testmagasság négyzetének hányadosa.
Normális súly esetén a BMI 18,5-24,9, túlsúly esetén 25-30, elhízásról 30 feletti BMI érték esetén beszélhetünk. Testömegindex (BMI) kalkulátorunk
Derék-csípő hányados: Az elhízás típusának meghatározásában komoly segítség a derék (köldök felett kb. 2-3 haránt ujjnyira) és a csípő körfogat arányának értéke (derék körfogat osztva a csípő körfogat értékével), ugyanis a centrális típusú elhízás egészségügyi kockázata jelentős mértékben fokozott. Ilyen, centrális típusú elhízásról beszélünk, ha a fenti hányados értéke nők esetén meghaladja a 0,85-öt, férfiaknál a 0,9-et.
Bőrredő: Főként gyermekeknél alkalmazzák a bőrredő mérést, melynek során 5 ponton mérik a bőrredő vastagságát és tapasztalati képlettel számolják a testzsír mennyiségét.
CT, MR: Testzsír mértékének meghatározására elvileg a CT vagy MR vizsgálat is alkalmas.

(Medipress)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.