• Méheltávolítás - Mikor szükséges és hogyan zajlik a műtét?

    Szerző:
    WEBBeteg

    A méh jó- és rosszindulatú betegség miatt kerülhet eltávolításra. A műtétet hasi úton vagy hüvelyi úton végezhetik el. A méh mérete, és a betegség természete a meghatározó a műtéttípus kiválasztásánál.

    A téma cikkei - Méhnyakrák, HPV


    8/1 A méhnyakrák tünetei, rizikófaktorai, szövődményei
    8/2 A méhnyakrák megelőzése
    8/3 A méhnyakrák diagnosztikája
    8/4 A méhnyakrák kezelése
    8/5 Méheltávolítás
    8/6 Méhnyakrák - Mik a kilátások?
    8/7 HPV okozta nemi fertőzések
    8/8 A HPV elleni védőoltás

    Amennyiben felmerül a rosszindulatú betegség gyanúja, úgy hasi műtét végzése szükséges. A méh eltávolításának következménye az, hogy terhesség a későbbiekben nem jön létre, a műtét után menstruáció sem jelentkezik. Menopauzát azonban nem okoz, csak ha a petefészkeket is kiveszik.

    Műtét előtti kivizsgálás

    A nőgyógyászati vizsgálat során amennyiben megállapításra került, hogy a méhet el kell távolítani, fontos ismerni a méh pontos méretét. A méh mérete fizikális vizsgálattal (nőgyógyászati kétkezes vizsgálattal), illetve ultrahangvizsgálattal megállapítható. A kivizsgálás során fel kell derítenünk az esetleges rosszindulatú betegséget.

    Ennek érdekében méhnyakrák szűrés, és ultrahangvizsgálat, vérvizsgálat szükséges. A petefészkekről a műtét előtt tudnunk kell, milyen a szerkezetük, ez alapján, illetve a beteg életkora alapján lehet eldönteni, hogy a petefészkeket el kell-e távolítani vagy nem. Természetesen a végleges döntés a műtét során, a petefészkek megtekintésekor születik meg.

    Hirdetések

    A műtét előtt elvégzendő vizsgálatokat nem csak a műtét típusa, hanem a páciens esetleges egyéb betegségei is meghatározzák.

     A méhnyak


    A méhnyak a méh alsó, elkeskenyedő része, mely a hüvelybe nyílik, tehát a méhtest és a hüvely között helyezkedik el.

    Altatóorvosi vizsgálat, laborvizsgálat, mellkas röntgen, EKG a rutin kivizsgálás részét képezik. Fontos tudni az úgynevezett vérhígító gyógyszerek szedéséről, hiszen ezek a szerek a műtétnél ez vérzékenységet, nagy vérvesztést okozhat. Ilyenkor hasonló hatású, de műtét alatt adható szerre kell áttérni.

    A vizsgálatok leleteit a műtétet végző nőgyógyász és az aneszteziológus (altatóorvos) közösen értékelik. Ha a műtét során nagyobb vérvesztésre kell számítani (pl. daganat miatt végzett operációk), megfelelő vérkészítményt is biztosítani kell, hogy amennyiben szükség van rá minél hamarabb elérhető legyen.

    Hasi méheltávolítás menete

    A műtét történhet altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben. Hasi úton történő méheltávolítás során, a hasfalon haránt vagy hosszanti metszést ejtenek.

    Sebészi beavatkozások


    Tudjon meg többet a műtétekről>>

    A metszés típusa a méh várható méretétől, az előzményben szereplő hasi műtétektől, hegektől függ. A méh jól látható a kismedencében.

    Eltávolítható az egész méh, de fiatal betegeknél, amennyiben a méhnyakrák szűrés eredménye negatív, a méhnyak visszahagyható.

    Ebben az esetben továbbra is kell évente méhnyakrák szűrést csináltatni. Ha az egész méhet kiveszik, akkor is szükséges az évenkénti nőgyógyászati kontrollvizsgálat. A petefészkek eltávolítása a beteg állapotától és korától függ.

    Műtét utáni teendő

    A húgyhólyagban katéter marad a műtétet követő pár napon. A hasi metszésből műanyag csövek (drainek) vezetik ki a gyógyulást akadályozó vért vagy váladékot. (Ezt nem minden esetben helyeznek be.) Kivétele az operáló orvostól függ és attól, hogy mennyi váladékot vezet.

       Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?


    Amennyiben nem okoz panaszt a ciszta, akkor is érdemes műtéti úton eltávolítani, hiszen növekedésével a petefészek szövetet roncsolja, így rontja a későbbi teherbeesés esélyét. Petefészek ciszta: érdemes megműttetni?>>

    Eltávolítása nem fájdalmas. Javasoljuk, hogy mikor kihúzzák a csövecskét sóhajtson egyet, és semmit nem fog érezni.

    Varratszedés a metszés típusától függően 5. vagy 6. napon történik. Minden esetben elküldik az eltávolított szervet szövettani vizsgálatra.

    Ennek eredményéért érdeklődjön! Házaséletet, ülőfürdőt javasolt kerülni a gyógyulásig. Hat héttel a műtét után nőgyógyászati kontroll javasolt.

    Hüvelyi méheltávolítás menete

    A műtét szintén altatásban vagy gerincvelői (spinális) érzéstelenítésben zajlik. Előnye a hasi méheltávolítással szembe az, hogy a beteget kevésbé terheli meg az operáció, rövidebb a lábadozási időszak, és nincs a hason műtéti heg sem. Számos feltételnek kell teljesülni ahhoz, hogy ezt a típusú méheltávolítást lehessen végezni.

       A conisatio (méhnyakműtét)


    A conisatio a méhnyak betegségeinek nemcsak megállapítására, hanem akár kezelésére is alkalmas műtéti beavatkozás. Nevét onnan kapta, hogy a műtét során egy kúp alakú részt (conus) távolítanak el a méhnyakból. A conisatio (méhnyakműtét) >>

    Ezek a következőek: nem túl nagy méretű méh, kismedencei műtét nem történt korábban (hegesedés nincs), egyéb kóros elváltozás nincs a kismedencében, rosszindulatúság gyanúja nem merül fel (kivéve a nagyon korai stádiumú méhnyakrák), a hüvely elég tág. A hüvelyen keresztül távolítják el az egész méhet (méhnyakat is), és ha valami miatt szükséges a petefészkeket is.

    A hüvelycsonkot ugyanazokhoz a tartószalagokhoz varrják mint a méhet, így az eredeti helyén marad. Később a nőgyógyászati vizsgálat alkalmával látható, hogy a hüvely vakon végződik, nincs méhszáj.

    Ez azonban nem derül ki házasélet során. A húgyhólyagba katéter kerül, melyet a műtétet követő pár napig nem távolítanak el. 

    Műtét utáni teendő

     Petefészekrák vagy ciszta?


    Ha nőgyógyászati vizsgálat alkalmával, vagy ultrahang- illetve CT-vizsgálat során a petefészekben valamilyen elváltozásra derül fény, általában csak műtéttel dönthető el biztosan, hogy ártalmatlan cisztáról, vagy valódi - jó-, illetve rosszindulatú - daganatról van szó. A petefészek valódi tumorai >>

    Varratszedés nem történik. A gyulladás megelőzése céljából az ülőfürdő és a házasélet kerülendő.

    A szövettani eredményért jelentkezni kell, akkor is, ha korábban nem merült fel rosszindulatúság gyanúja.

    Amennyiben a petefészkek eltávolításra kerültek, úgy hormonpótló kezelés jön szóba.

    Hat hét a teljes gyógyulás, ekkor nőgyógyászati vizsgálat javasolt.

    Lehetséges szövődmények

    Egy beavatkozás sikerét és szövődménymentességét sem lehet előre garantálni. Leggyakoribb szövődmények a hólyaghurut, bevérzés a sebbe, varratelégtelenség a hasi sebben. A műtét ritka, de veszélyesebb szövődményeként előfordulhat gyulladás, bélrenyheség, vérrögképződés, embólia, vérzés a hasüregben.

       A méhtestrák


    A méhnyálkahártya daganata esetében fő tünet a rendellenes vérzés, mely már a betegség korai stádiumában jelentkezik, és menopauza után feltűnő igazán, hiszen a már nem menstruáló nő újra vérezni kezd. A méhtestrák >>

    Nagyon ritka a méh környezetében lévő szervek, szövetek sérülése, de mindenképpen tudni kell a lehetőségéről a betegnek mielőtt műtétre kerül.

    Leggyakrabban az húgyvezető és a húgyhólyag sérül, de előfordulhat bélsérülés is. Amennyiben azonnal felismerésre kerülnek a kezelésük általában sikeres. A sérülések miatt kialakulhatnak sipolyok is. Súlyos vérzés esetén, akár vérátömlesztés válhat szükségessé.

    Késői szövődmény lehet még a hüvelycsonk megsüllyedése.

    Bár mindkét műtétnél a hüvelyt eredeti helyén rögzítik, idővel a tartószövetek veszíthetnek rugalmasságukból, és ezáltal a hüvely megsüllyedhet, vizeletürítési panaszt okozva. Megelőzésére javasolt a műtét utáni időszakban a nehéz tárgyak cipelésének, emelésének kerülése.

    (WEBBeteg - Dr. Molnár Zsuzsanna)

    Legutóbb frissült:

    Egészség? Betegség?

    Nézze meg a WEBBetegen!

   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   •  


    Szóljon hozzá ön is!
    Hozzászólások (14)
    Írta: Csillus 39
    2015-04-17 17:35
    Sziasztok én egy 39 éves nő vagyok és én is nem sokára átesek a méheltávolításon nekem még nincs gyerekem nos ezek után már nem is lehet sajnos :( azt mondta az orvosom ez az egy megoldás van ha nem akarom hogy rákos legyek már egy műtéten túl vagyok nem volt pénzem magán orvosra így a nem írom meg melyik kórházba voltam daganatot találtak a méhnyak falamon de mivel még mindig bevérzek és folyamatosan mentem ellenőrzésre mindig azt a választ kaptam h piheni sokat de nem volt változás így el kellet mennyek egy magán orvoshoz hogy végre megtudjam mi bajom is van ő meg vizsgált és kiderült a daganatomnak csak egy darabját távolították el .Tehát még mindig van a daganat de olyan ügyesen csinálták s kórházba hogy most már nem lehet csak a daganatot hanem a méhemet is .Okés hogy az anyagiak miatt nem tudok be vállalni gyereket ,de ha besikerült volna biztos nem vetettem volna el. Lényeg nagyon kivagyok lelkileg nehezen tudom feldolgozni és borzasztóan félek.Tudom nincs más választásom és hogy mindennél fontosabb az egészség hát nem egyszerű :( Köszönöm hogy leírhattam és mielőbbi gyógyulást akik még előtte állnak .

    Írta: Edit
    2015-01-25 09:33
    Sziasztok! Edit vagyok 46 éves múltam és 37 éves koromban távolították el a méhemet hüvelyi úton, a petefészkek bent hagyásával. HPV vírusom volt és 8 hónap alatt 4 mimóma lett a méhemen, ezért én úgy döntöttem, hogy távoltítsák el. A műtét egyáltalán nem fájt és 4 nap után már jöttem mentem és csináltam a dolgomat. Emelni nem szabadott és azért figyelni kellett az ülésre is. Fájdalmat soha nem éreztem. Igy idővel amire figyelni kell, mivel minket katétereztek ezért a hólyaggyulladás veszélye jobban fennáll, kb negyed évente nem árt egy hugyuti tisztítás, akár gyógyszeres akár teákkal. Amit még észre vettem, hogy tüsszentésnél képes vagyok bepisilni. Igen az intim torna javallott. Azonkívül a szemem is romlik és az optikus elmagyarázta, hogy ilyenkor kevesebb ösztrogén termelődik és az okozza. Tehát valahogy védjétek a szemetek állapotát. Ezt beszéljétek meg orvossal, hogy mit kell csinálni. Semmilyen más gondot nem okozott, a szexuális életemre sem volt rossz hatással. Remélem segítettem.

    Írta: gattonero
    2014-05-14 09:25
    Sziasztok!43 éves vagyok,ma 1 hete hogy eltávolították a méhemet myoma és göbösödések miatt.A műtét hüvelyen keresztül történt,így talán valamivel gyorsabb lesz a felépülés.A petefészkek megmaradtak.Az érdekelne,hogy mikor lehet neki állni sportolni,mit lehet,mire kell figyelni mert ezzel kapcsolatban nem találok semmi információt.Hüvelyi műtét esetén meddig ajánlott táppénzen lenni(boltot üzemeltetek)nem fizikai munkát végzek.Várom a hasznos informaciókat!!SZÉP NAPOT!!

    Írta: gattonero
    2014-05-14 09:14
    Méheltávolítás

    Írta: Vendég
    2014-03-11 17:14
    Sziasztok!!Margónak üzenem és a többi műtétre váró nőnek,ne féljetek!!Igaz lelkileg nem mindegy de utána is nők tudunk maradni!!Engem 2 éve műtöttek,nem akartam a műtétet húztam halasztottam és annyira ,hogy majdnem elvéreztem!!10 egység vért kaptam!!Nagyon sok mindenen keresztül mentem miután már nem volt választás,műteni kellett!A műtét alatt ugye aludtam és utána sem volt vészes és azt mondtam bárcsak előbb megműttettem volna magam és akkor nem szenvedtem volna ennyit!!Most csak annyi van hogy egy kicsit magasabb a vérnyomásom és a plusz kilókkal küszködök!!Úgyhogy ha van valaki aki a kilók ellen tud valami megoldást/mert ugye ez a hormonoktól van/az írja meg nekem !!Köszönöm!!A többi nő társamnak aki műtétre vár annak kitartást minden rendben lesz!!

    Lapozzon a hozzászólások között!