Mikor veszélyesek a műtét utáni tünetek? Mi számít kórosnak?

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos frissítve:

A kórházból való hazatérés után fontos tudnia, hogy a gyógyulási folyamat mikor normális és mikor vett olyan irányt, mely orvosi beavatkozást igényel. Amennyiben az alábbi tünetek bármelyikét tapasztalja a műtétet követő hetekben, feltétlenül keresse fel sebészét vagy háziorvosát, hogy megtudja, mi a teendő!

38°C feletti láz

A műtétet követő enyhe láz nem ritka, és nem feltétlenül jelent gondot, ugyanakkor a 38 fok feletti láz fertőzés jelenlétére utalhat. A paracetamolra vagy ibuprofenre nem reagáló láz különösen aggasztó, amelyet nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Megmagyarázhatatlan lábfájás

A műtét egyik fő kockázata a vérrögök kialakulása a lábakban, azaz a mélyvénás trombózis. Ezek a vérrögök nagyon veszélyesek, mert a véráram útján a tüdőbe vagy az agyba juthatnak, nehézlégzést, stroke-ot vagy egyéb problémákat okozva. Ha úgy látja , hogy egyik lába duzzadtabb, mint a másik, fájdalmat érez a lábikrában, illetve ha nehézlégzést, mellkasi fájdalmat tapasztal, azonnal hívjon mentőt.

Genny, sebváladékozás

Kis mennyiségű, áttetsző váladék a sebből a műtét utáni napokban előfordulhat, ám ha ez gennyes jellegű vagy kellemetlen szagú, az fertőzés jele. Ugyancsak fertőzésre utal, ha a seb irányából távolodva vörös csíkok jelennek meg a bőrön.

A seb szétnyílik

Amennyiben a seb elkezd szétnyílni, azonnal beszéljen sebészével! Takarja be a sebet nedves gézzel és kérjen mielőbbi orvosi segítséget! Ez a komplikáció elkerülhető, ha köhögés, tüsszögés vagy a székből való felállás során enyhe nyomást gyakorol kezével a sebre.

Vizelési vagy székelési képtelenség

Beszéljen orvosával, ha székrekedése van, vagy ha nehézséget okoz a vizelés. Az ezzel járó erőlködés növelheti a hasfal nyomását, és stresszt gyakorol a sebre, emellett a tünetek sokkal komolyabb problémákra is utalhatnak. Ne használjon enyhítésükre vénymentes készítményt az orvosa beleegyezése nélkül! Amennyiben több, mint hat órán át képtelen a vizelésre, az vészhelyzetnek számíthat és ajánlott az ügyeletre mennie!

Véres, nagyon sötét széklet

Azonnal jeleznie kell az orvosának, kivéve, ha korábban jelezte Önnek, hogy közvetlenül a műtétet követő napokban előfordulhat a véres széklet.

Véres köhögés vagy vérhányás

Ezek egészségügyi vészhelyzet potenciális jelei, ami arra utal, hogy vér van a gyomorban vagy a tüdőben. Forduljon sebészéhez, vagy kérjen azonnali orvosi segítséget!

Súlyos, megmagyarázhatatlan vagy kontrollálhatatlan fájdalom

Amennyiben a fájdalma a műtétet követően kontrollálható volt, ám sokkal súlyosabbá válik vagy kontrollálhatatlanná bármiféle egyértelmű magyarázat nélkül, műtéti komplikációról lehet szó. A fájdalom tipikusan a műtétet követő második vagy harmadik napon a legrosszabb, ám ha naponta erősödik, majd szignifikánsan súlyosabbá válik, minden látható ok nélkül, az komoly figyelmeztető jel és nem szabad figyelmen kívül hagyni!

Légzési nehézség

A légzési képességben beálló változás jelentős probléma a műtét után és súlyos problémát, például a tüdőben lévő vérrögöt jelezhet. Ne hagyja figyelmen kívül a műtét után jelentkező légzési nehézséget, forduljon orvoshoz!

Evési képtelenség

Amennyiben hazaengedték a kórházból, az orvos feltételezi, hogy megfelelő tápanyagokhoz jut az étrendjével. Amennyiben nem ez a helyzet, mert nem tudja benntartani az ételt és folyadékot, jelentse orvosának!

Fokozódó gyengeség, öngondoskodási képtelenség

Ha úgy tűnik, hogy egyre gyengébb, ahelyett, hogy erősödne, vagy képtelen ellátni magát, a gyógyulása veszélyben van. Ne feledje, fokozatosan javulnia kell az állapotának, ahelyett, hogy egyre nehezebben látná el a szokásos tevékenységeit.

Élete legrosszabb fejfájása

Amennyiben az orvosa nem figyelmeztette, hogy súlyos fejfájást érezhet a műtét után, és általában nem szokott komoly fejfájástól szenvedni, mindenképpen kérjen orvosi segítséget! A súlyos fejfájást akár a műtét után az agyba vándorló vérrög is okozhatja!

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító, verywell.com
Lektorálta: Dr. Vajda Orsolya, háziorvos

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.