Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

Semmelweis Egyetem
megjelent:

Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

139 ilyen beavatkozást végeztek az elmúlt évben - mondta Dr. Máthé Zoltán igazgató az Eurotransplant által közölt friss, 2017-es összesítés alapján. Az egyetemi tanár hozzátette, 2014 óta minden évben ők végezték a legtöbbet ebből a beavatkozásból a listán szereplő 77 európai vese transzplantációs centrum közül. Májtranszplantációból 74-et végeztek tavaly, ezzel az azt megelőző két évhez hasonlóan 2017-ben is a harmadik helyre került a klinika a 49 európai központot felvonultató listán.

Jelentős az egyetem szerepe

Eurotransplant
Magyarország nemrég csatlakozott az Eurotransplant International Foundation-hoz, ennek köszönhetően jelentősen nőhetnek a szervre váró betegek túlélési esélyei. Egy vesebetegnek eddig átlagosan 3 évet kellett várnia a donorszervre, az Eurotransplant közreműködésével ez az idő egy évre rövidülhet.

Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide

Összességében 168 veseátültetést végeztek az elmúlt évben a klinikán, 139 esetben agyhalott donortól származott a szerv. Immár a negyedik egymást követő évben az intézményben végezték a legtöbb nem élő donoros veseátültetést nyolc ország 77 Eurotransplant centruma közül - hangsúlyozta Dr. Máthé Zoltán. A klinikaigazgató hozzátette, jelentősen, 19-ről 29-re nőtt egy év alatt az élődonoros veseátültetések száma is, amikor a beteg közeli rokona, hozzátartozója volt a szerv adományozója. Amint az egyetemi tanár ismertette, a vese transzplantációk vonatkozásában a Semmelweis Egyetem látja el a nyugat- és észak- magyarországi régiót, amely 5,2 millió embert jelent; a klinikán végzik a veseátültetések mintegy 60%-át.

A teljes cikket elolvashatja a Semmelweis Egyetem honlapján.

(Semmelweis Egyetem)

Cikkajánló

Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Szanyi Andrea, belgyógyász, háziorvos, geriáter
WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Papp Júlia, szemész
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
WEBBeteg - Fazekas Erzsébet
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.