• Műtét közben 10 másodperc alatt kimutatja a rákot az új kézi szonda

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Science Translational Medicine tudományos szakfolyóirat online kiadásában beszámolt arról a kézi berendezésről, melynek segítségével operáció közben 10 másodpercen belül megkülönböztethető a malignus és az egészséges szövet.

    A patológiai osztályoknak gyakran napokra van szükségük a szövetminták értékeléséhez, ami késleltetheti a terápiás döntéshozatalt. A folyamat felgyorsítása érdekében, továbbá azért, hogy hatékonyabb eszközt találjanak a szövetminták valós idejű értékeléséhez, a Texas Egyetem kutatói Dr. Livia S. Eberlin vezetésével létrehozták a MasSpec Pen nevű kézi szondát.

    A humán tumor és szövetmintákkal végzett kísérleti tanulmány során a MasSpec Pen 94,4%-os szenzitivitással, 96,2%-os specifitással azonosította a daganatot. A berendezés előre jelezte a benignus és malignus pajzsmirigy tumorokat és képes volt megkülönböztetni a tüdődaganat különböző hisztológiai altípusait. Fontos, hogy MasSpec Pen használatával a kutatók vegyes szövettani összetételű marginális tumor régiókban is képesek voltak pontosan diagnosztizálni a daganatot.

    A tumor azonosítására képes, ám a szöveteket nem károsító berendezést egyelőre csak rágcsálókon teszteltük, de már készen áll a humán alanyokkal végzett klinikai vizsgálatokra.

    Mondta Dr. Eberlin. „Terveink szerint a műtét közbeni humán pilot teszteket a jövő év elején kezdjük el.”

    Tömeg spektrometriát már eddig is sikerrel alkalmaztak daganatos szövetek gyors azonosítására - mutattak rá a kutatók. Az említett megközelítések alkalmazása azonban némileg korlátozott, mivel erőteljes oldószereket, nyomás alá helyezett gázokat vagy magas feszültséget igényelnek egyszerűen azért, mert ezen módszerek során a molekuláris ionok előállításához szövetkárosodásra van szükség.

    Hirdetések

    A kutatók célja az volt, hogy létrehozzanak egy automatizált, biokompatibilis, hordozható kézi berendezést, ami alkalmas valós idejű mintavételre és molekuláris diagnózisra anélkül, hogy károsítaná a szöveteket.

    „A rendszer legdrágább és legnagyobb része határozottan a tömegspektrométer. Ennek költsége számottevő, ugyanakkor olcsóbb, mint az MRI és PET rendszerek.” - mondta Dr. Eberlin. A kutató felhívta a figyelmet, hogy bár a kutatásban kereskedelmi forgalomban lévő tömegspektrométert használtak, jövőbeni céljuk egy kisebb és olcsóbb tömegspektrométer alkalmazása.

    Nagy szenzitivitás és specifitás

    A kutatócsoport számos olyan prototípust fejlesztett ki, amelyek minimálisra csökkentik a szövetek károsodását, miközben maximalizálják a szövet-analitikum extrakcióját és az oldószer átvitelét a tömegspektrométerre.

    A tesztelt rendszer három fő komponense egy fecskendő szivattyú, mely 4-10 mikroliternyi vizet pumpál a mintavételi szondához egy keskeny átmérőjű politetrafluor-etilén csővezetéken keresztül. A csövet kétirányú szorítószeleppel szereltek fel azért, hogy a pumpából a szövetbe, majd a tömegspektrométerbe, valamint a műtét közbeni közvetlen mintavételre alkalmas kézi szondára történő oldószer transzportot kontrollálhassák.

    Annak eldöntéséhez, hogy a MasSpec Pen molekuláris szignatúra képes-e megkülönböztetni a daganatos és a normál szöveteket, a szerzők 253 normál és daganatos emlő, tüdő, pajzsmirigy és petefészekszövetből álló hisztológiailag igazolt tömegspektrális adatbázis használatával klasszifikációs modellt dolgoztak ki.

    A kutatók a modell szenzitivitását, specifitását és a görbe alatti területet különböző ráktípusoknál értékelték.

    • Az emlőtumor esetében a modell szenzitivitása 87,5%-ot, specifitása 100%-ot  és átlagosan 95,6%-os pontosságot ért el. Ezek az eredmények hasonlóak számos más validált mérési módszeréhez.
    • A petefészekrák esetében szintén a magas fokozatú súlyos petefészekrák értékeléséhez használt más módszerekéhez hasonló eredmények születtek: 100%-os szenzitivitás, 89,7%-os specifitás és 94,7%-os pontosság.
    • A tüdő és pajzsmirigy rák értékeléséhez a kutatók a különböző altípus osztályozókat hoztak létre.
    • A tüdőráknál 97,9%-os szenzitivitást, 95,7%-os specifitást, és 96,8%-os pontosságot értek el.

    Altípusok szerint a modell pontossága laphámsejtes carcinoma esetén 93,8%, adenocarcinoma esetén 92,2% volt.

    Hasonló eredményt tapasztaltak a pajzsmirigy tumor mintáknál is. Az osztályzókat benignus follocularis pajzsmirigy adenomára és papilláris pajzsmirigy carcinomára (PTC) dolgozták ki. Ezek esetében a modell pontossága 94,7% illetve 97,8% volt.

    A szenzitivitás 96,4%, a specifitás 96,2%, a pontosság pedig 96,3% volt mind a négy daganattípus esetében. Ezek az eredmények azt bizonyítják, hogy a humán szövetmintákból MasSpec Pen használatával nyert molekuláris információ felhasználható a daganat azonosítására. Az eredmények továbbá azt jelzik, hogy a kutatók által kidolgozott statisztikai osztályozók megbízhatóak és felhasználhatóak a szövetminták gyors klinikai diagnosztizálásának automatizált megközelítéséhez.

    „Reméljük, hogy az általunk kidolgozott technológia a kórházak és a sebészek számára hozzáférhető lesz és a klinikai gyakorlat rutin részévé válik. A tömegspektrométer költséges berendezés, de a MasSpec Pen egyszerűen használható, hordozható eszköz. A tollhoz hasonló szondát csupán rá kell irányítani a szövetre, majd egy lábpedál benyomásával aktiválni kell a folyamatot, amelynek eredményeképpen 10 másodpercen belül megkapjuk a prediktív diagnózist” – mondta dr. Ebertin.

    „A berendezés tesztelése továbbra is zajlik, ennek ellenére nehéz megmondani, hogy mikor jelenik meg a piacon. A forgalomba hozatalra pár évet még biztosan várni kell” – tette hozzá a kutató.

    A tumoros betegségeket modellező rágcsálók onkológiai operációja során a kutatók megállapították, hogy a MasSpec Pen alkalmas a rák in vivo diagnózisára anélkül, hogy bármilyen észlelhető szövetkárosodást vagy stresszt okozna.

    DRportal Forrás: DRportal.hu
    www.medscape.com
    Sci Transl Med. Published online September 6, 2017.

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fájdalmak sportolás után?

    WEBBeteg

    A masszázsfej segítségével a gélt közvetlenül a fájdalmas területre lehet felvinni. (x)

    Miért fáj a hátam?

    WEBBeteg

    A hátfájás az egyik legfőbb közegészségügyi probléma a világon. (x)

    A húgyhólyag daganatokról

    A húgyhólyag a vizelet tárolására alkalmas szervünk, sajnálatos módon a féktelen dohányzás évek alatt daganat kialakulásához vezethet ebben a szervben is. Több klinikai kutatás igazolta, hogy a húgyhólyagrák az esetek 30-70%-ában dohányosoknál alakul ki. A tumor gyakrabban fordul elő férfiakban, mint nőkben, gyakoribb a fejlett országokban.

    Tudnivalók a húgycsődaganatról

    A húgycső rosszindulatú daganatai az európai országokban az összes rosszindulatú elváltozások 1%-át sem érik el. Magyarországi adatok alapján ez a betegség évente 50-nél kevesebb esetben kerül felismerésre. Férfiaknál gyakrabban fordul elő.

    Daganatos betegségek és fájdalomcsillapítás

    Nemzetközi felmérések alapján a rosszindulatú daganatos megbetegedésben szenvedők közül minden harmadik egyén érez fájdalmat a betegség felfedezése után és ellátása során. Ez az arány a betegek halála előtt megközelítheti a 80 százalékot is.

    Az agydaganatok típusai

    Az agykoponyában előforduló daganatok csoportosítását utoljára 2016-ban végezték el az Egészségügyi Világszervezet (WHO) keretein belül. A szövettani kép mellett figyelembe vették a betegség klinikai lefolyását és a daganatok előfordulását, epidemiológiáját és az állatkísérletek eredményeit.

    A szájüregi rák tünetei és megelőzése

    A szájüregi rákot nem lehet félvállról venni! A betegséget mégis sokan nem veszik komolyan, és nem járnak fogorvosi kontrollvizsgálatra, sem szájüregirák-szűrővizsgálatra.

    Étkezési nehézségek a rákkezelés idején - Az ízérzékelés változása

    Rákos betegeknél gyakran előfordulhat, hogy megváltozik az ízérzékelés. A kemoterápiás kezelések mellékhatásaként a szájban fémes, keserű vagy sós ízt érezhet a beteg. Emellett bizonyos gyógyszerek, így például a demencia, Parkinson-kór, rheumatoid arthritis és magas vérnyomás kezelésére szolgáló készítmények szintén kellemetlen szájízt okozhatnak. Fogászati probléma, terhesség és megfázás is okozhat ilyen jellegű panaszokat.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.