• Aortaműbillentyű-beültetés katéteres úton

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nyár óta OEP-finanszírozással végeznek aortaműbillentyű-beültetést a mellkas felnyitása nélkül a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében.

    A Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája az ország egyik legnagyobb gyógyintézete. A klinikán dolgozó csaknem ötven kardiológus szakorvos évente 40 ezer járóbeteget és 8-10 ezer fekvőbeteget lát el, 4-5 ezer diagnosztikus szívkatéterezést és több mint ezer nyitott szívműtétet végez.

    2013 óta már itt is elérhető az a forradalmi módszer, mely során a speciális aorta-műbillentyű beültetése nyílt mellkasi műtét nélkül elvégezhető.  Az úgynevezett TAVI-eljárással az elmúlt három évben a Klinikai Központ saját finanszírozásában közel hatvan beteg életét mentették meg.

    Néhány hónapja az intézmény évi 25 beteg operációjára megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozását, amely beavatkozásonként 5 millió forintot jelent, ennek nagy része döntően magát az eszközt fedezi.

    Hirdetések

    - Az invazív kardiológiai beavatkozások közül a TAVI különösen nagy klinikai jelentőségű. Ennek során a magasabb műtéti kockázatú aortabillentyű-szűkülettel élő betegek műbillentyű-beültetése a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül, katéteres úton történik. A módszer főként az idős betegek számára jelent megoldást, hiszen esetükben a nyitott szívműtétek kockázata már óriási. A 4-5 órás műtét és a 2 hetes kórházi tartózkodás helyett a modern eljárás alkalmazása során, az eszköz beültetése mindössze 1-1,5 óra és lényegesen rövidebb. Emellett lényegesen rövidebb a lábadozási idő, ami általában 2-3 nap - emelte ki az előnyöket Édes István professzor.

    Eddig az országban csak két fővárosi kardiológiai intézetben végeztek ilyen műtéteket OEP-finanszírozással, melyhez első vidéki intézményként csatlakozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központja.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt!

    A szakember reményei szerint a jövőben az eljárás központi finanszírozását sikerülhet évi 30-40 főre kiterjeszteni. Így tovább bővülhet a műtéti kör és akár középkorú betegeken is elvégezhető lesz az operáció. A kardiológus szerint a technika rohamos fejlődésének köszönhetően a beavatkozás 1-2 éven belül teljesen kiválthatja a mellkas felnyitásával járó aortabillentyű-beültetést.

    A klinikaigazgató a debreceni kardiológiai ellátás színvonalának növekedésében fontos állomásnak tartja a 13 milliárd forintból megvalósult Auguszta-programot. A projekt keretében vállalták, hogy a régió szív- és érrendszeri halálozási mutatóit 11 százalékkal csökkentik a következő években. A vállalásokat túlszárnyalva már most 30 százalékkal jobbak a régió adatai. Az évente mintegy ezer akut infarktussal klinikára kerülő páciensek kezelésében pedig egyértelműen megmutatkoznak az éjjel-nappali katéteres laboratóriumi készenlét hatásai.

    (Debreceni Egyetem, kép forrása: Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Cukorbetegeknél a szívinfarktust nem mindig jelzik tünetek

    A cukorbeteg férfiak körében az egészséges emberekhez képest 2-4-szer nagyobb a szívinfarktus kockázata. A cukorbeteg nőknél pedig hatszorosa, és ez a rizikó a menopauza után még tovább nő. Az állandóan magas vércukorszint ugyanis idővel károsítja az ereket. Azonban a cukorbetegek a szívinfarktusra utaló figyelmeztető jeleket gyakran nem észlelik.

    Szexuális élet szívinfarktus után

    A szívinfarktuson átesni félelmetes élmény. Még akkor is, ha az orvosa azt mondja, minden rendben van, nem csoda, ha fél. A félelem azonban csak az egyike azoknak az érzelmeknek, amiket Ön és családja megtapasztalhat.

    A magas vérnyomás korai szövődményei - Figyeljen a tünetekre!

    A magas vérnyomás fokozza a szív- és érrendszeri betegségek kialakulásának kockázatát. Fokozott terhelést ró a szívre, károsítja az érbelhártya funkcióját és az erek tágulékonyságát, elősegíti az érfalban a vérzsírok lerakódását és gyorsítja az érelmeszesedés folyamatát.

    A keringési zavarok okai, rizikófaktorai és típusai

    Keringési zavar alatt az erekben a véráramlás korlátozottságát értjük. Lehet akut vagy krónikus, és a szervezet különböző pontjain léphet fel. Rendkívül gyakran alakul ki az agyban és a szívben, de a karokat és a lábakat is érinthetik keringési zavarok.

    Horkolás - Komoly betegség tünete is lehet

    A horkolás igazi rémálom lehet mind a horkoló, mind pedig az örökké kialvatlan párja számára. Egy kutatás szerint azonban nemcsak a kapcsolatokra veszélyes, hanem sokkal komolyabb egészségügyi kockázatot jelenthet, mint azt eddig gondoltuk.

    A fogágybetegség szív- és érrendszeri problémák kialakulásához vezethet

    Sokan akkor mennek csak fogorvoshoz, amikor már baj van. Pedig ma már a helyes fogápolással és a rendszeres kontrollal megelőzhető a fogászati betegségek zöme. Érdemes a fogszakorvostól személyes fogápolási tanácsot kérni, hiszen egyénenként eltérőek lehetnek az ajánlott fogtisztító eszközök és azok szakszerű alkalmazása.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.