Aortaműbillentyű-beültetés katéteres úton

Debreceni Egyetem
megjelent:

Nyár óta OEP-finanszírozással végeznek aortaműbillentyű-beültetést a mellkas felnyitása nélkül a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében.

műbillentyű képA Debreceni Egyetem Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikája az ország egyik legnagyobb gyógyintézete. A klinikán dolgozó csaknem ötven kardiológus szakorvos évente 40 ezer járóbeteget és 8-10 ezer fekvőbeteget lát el, 4-5 ezer diagnosztikus szívkatéterezést és több mint ezer nyitott szívműtétet végez.

2013 óta már itt is elérhető az a forradalmi módszer, mely során a speciális aorta-műbillentyű beültetése nyílt mellkasi műtét nélkül elvégezhető. Az úgynevezett TAVI-eljárással az elmúlt három évben a Klinikai Központ saját finanszírozásában közel hatvan beteg életét mentették meg.

Néhány hónapja az intézmény évi 25 beteg operációjára megkapta az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) finanszírozását, amely beavatkozásonként 5 millió forintot jelent, ennek nagy része döntően magát az eszközt fedezi.

- Az invazív kardiológiai beavatkozások közül a TAVI különösen nagy klinikai jelentőségű. Ennek során a magasabb műtéti kockázatú aortabillentyű-szűkülettel élő betegek műbillentyű-beültetése a combverőéren keresztül, a mellkas megnyitása nélkül, katéteres úton történik. A módszer főként az idős betegek számára jelent megoldást, hiszen esetükben a nyitott szívműtétek kockázata már óriási. A 4-5 órás műtét és a 2 hetes kórházi tartózkodás helyett a modern eljárás alkalmazása során, az eszköz beültetése mindössze 1-1,5 óra és lényegesen rövidebb. Emellett lényegesen rövidebb a lábadozási idő, ami általában 2-3 nap - emelte ki az előnyöket Édes István professzor.

Eddig az országban csak két fővárosi kardiológiai intézetben végeztek ilyen műtéteket OEP-finanszírozással, melyhez első vidéki intézményként csatlakozott a Debreceni Egyetem Klinikai Központja.

A szakember reményei szerint a jövőben az eljárás központi finanszírozását sikerülhet évi 30-40 főre kiterjeszteni. Így tovább bővülhet a műtéti kör és akár középkorú betegeken is elvégezhető lesz az operáció. A kardiológus szerint a technika rohamos fejlődésének köszönhetően a beavatkozás 1-2 éven belül teljesen kiválthatja a mellkas felnyitásával járó aortabillentyű-beültetést.

A klinikaigazgató a debreceni kardiológiai ellátás színvonalának növekedésében fontos állomásnak tartja a 13 milliárd forintból megvalósult Auguszta-programot. A projekt keretében vállalták, hogy a régió szív- és érrendszeri halálozási mutatóit 11 százalékkal csökkentik a következő években. A vállalásokat túlszárnyalva már most 30 százalékkal jobbak a régió adatai. Az évente mintegy ezer akut infarktussal klinikára kerülő páciensek kezelésében pedig egyértelműen megmutatkoznak az éjjel-nappali katéteres laboratóriumi készenlét hatásai.

(Debreceni Egyetem, kép forrása: Debreceni Egyetem)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Ujj Zsófia Ágnes, belgyógyász, hematológus
WEBBeteg - Dr. Molnár Dóra, kardiológus, belgyógyász
WEBBeteg - Dr. Vajda Orsolya, háziorvos
WEBBeteg - Dr. Bene Orsolya, kardiológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.