• Egyre több vesét ültetnek át Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    A Debreceni Egyetem Klinika Központjában végzik az ország veseátültetéseinek 10 százalékát. Idén eddig 35 transzplantációt hajtottak végre.

    Eurotransplant

    Megtörtént az első olyan szívátültetés, amelyhez a donorszerv az Eurotransplant International Foundation nemzetközi szervezet közreműködésével érkezett hazánkba.
    Eurotransplant - Egy donorszerv oda, egy ide>>

    Hazánk 2013 júliusában csatlakozott az Eurotransplant (ET) szövetséghez, amely 8 állam 135 millió lakosát fogja össze és 70 szervátültető klinikai központ együttműködését koordinálja. A központi brüsszeli várólistán mintegy 15 ezer valamilyen szervre várakozó beteg található, miközben az ET területén évente 11 ezer transzplantációt végeznek. Az Eurotranszplant-csatlakozás utáni első évben hazánkban 12,5 százalékkal nőtt a veseátültetések száma, és további emelkedés várható.

    A Debreceni Egyetem Sebészeti Intézetében 1991 óta végeznek veseátültetést, az azóta eltelt huszonhárom évben több mint 600 vesét transzplantáltak.

    - Idén eddig 306 veseátültetés volt Magyarországon, ebből 35 Debrecenben. A korábbi évekhez képest jelentősen nőtt a debreceni aktivitás, mi végezzük az ország veseátültetéseinek tizedét, amit a jövőben akár 20-25 százalékra is lehetne emelni – mondta el Nemes Balázs egyetemi docens, a Szervtranszplantációs Tanszék éves beszámolóján.

    Hirdetések

    Transzplantációs képzés az orvostanhallgatóknak

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A szakember a 2013 júliusában elnyert tanszékvezetői pályázatában az élődonoros veseátültetés programszerű elindítását is célul tűzte ki. A korábbi évi egy-két esethez képest 2014-ben már negyedévente végeztek élődonoros veseátültetéseket, és jövőre szeretnék tovább fokozni az aktivitást.

    A tanszékvezető tervei között szerepel továbbá, hogy az országban elsőként beinduljon a kötelezően választható transzplantációs képzés az orvostanhallgatóknak. Emellett a Sorstárs-program útnak indításával a már szervátültetett betegek segítik majd információval a művesekezelésben résztvevő, még nem transzplantált pácienseket. Ettől azt várja a tanszékvezető, hogy a sikeresen transzplantáltak hiteles, jó példája több beteget irányíthat a veseátültetés felé.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Az intimlézer

    Dr. Kiss György

    Hogyan zajlik a nőgyógyászati lézerkezelés, és mikor alkalmazzák?

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az akut veseelégtelenség

    Az akut veseelégtelenség (insufficientia renis acuta) a vese vizeletkiválasztó funkciójának hirtelen bekövetkező csökkenése, illetve súlyos esetben megszűnése.

    Veseátültetés - Négy éve élvonalban a Semmelweis Egyetem

    Az egyetem Transzplantációs és Sebészeti Klinikája áll az első helyen a nem élődonoros veseátültetések számát tekintve az Eurotransplant nyolc tagországa között.

    Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

    Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen.

    Magyarország Eurotransplant-tagsága sikeres

    Magyarország 2012-ben történt csatlakozása az Eurotransplanthoz, azaz az európai transzplantációs szövetséghez, megteremtette annak lehetőségét, hogy a hazai szívtranszplantációs központban kezelt, sürgős szívátültetésre váró betegek külföldről is kaphassanak szívet az életet jelentő műtéthez - hangsúlyozta az egészségügyért felelős államtitkár csütörtökön Szolnokon.

    Sokkal több beteg kaphat új szervet az Eurotransplant révén

    Jóval szervezettebbé, összehangoltabbá vált a szervátültetés folyamata és sokkal több beteg kaphat új szervet Magyarországon az Eurotransplant-tagságunk révén - mondta Máthé Zoltán, a Semmelweis Egyetem klinikaigazgatója az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

    Mérföldkő a debreceni veseátültetésben

    Az ezredik vesetranszplantációt végezték el december 1-jén a Debreceni Egyetem Klinikai Központjában. Az új szerv egy 57 éves vásárosnaményi férfi életét változtatja meg.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.