• Műtéti premier Debrecenben

    Szerző:
    WEBBeteg

    Újfajta eljárással operálták meg a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében azt a beteget, akinél kóros hasi főverőér-tágulatot találtak.

    Már jól van az az idős férfi, akit október 9-én a debreceni Kardiológiai és Szívsebészeti Klinikán a Klinikai Központ és a Kenézy Kórház szakemberei közösen operáltak hasi főverőér kóros tágulatával úgynevezett stentgraft beültetéssel.

    - Hasi ultrahang készítése közben véletlenül derült ki, hogy a betegnek hasi aneurysmája, vagyis kóros értágulata van. Ha ennek átmérője több mint 5 centiméter, akkor műtétre van szükség, hiszen ha kilyukad, akkor néhány perc alatt a beteg életébe kerülhet – mondta Tóth Csaba Zsigmond, a Kenézy Kórház végtagsebészeti osztályának vezető főorvosa és a Klinikai Központ Sebészeti Intézet érsebész szakorvosa.

    Hirdetések

    A betegséget korábban hagyományos eljárással, nyílt hasi műtét során érprotézis beültetésével orvosolták, ám mostantól a debreceni Kardiológiai Intézetben is elérhető az új eljárás.

    Az érbetegségek kockázata

    Magyarországon az összhalálozás csaknem feléért a szív- és érrendszeri betegségek, illetve az agyi érkatasztrófák felelnek. Az érbetegség a felelős minden második halálért>>

    - Régiónkban először a Kardiológai és Szívsebészeti Klinika katéteres laborjában hajtottuk végre az új típusú műtétet, melynek során a combverőeret megnyitva, az éren keresztül vezettünk be egy belső érprotézist – úgynevezett stentgraftot –, amit az érben nyitottunk ki, és ezzel zártuk ki a kóros tágulatot a keringésből.

    Az Amerikában egyénre szabottan gyártott eszköz tulajdonképpen egy rugalmas, az éren keresztül a megfelelő magasságig felvezethető fémháló, amit teflonszerű anyag borít, így az nem engedi át a vért.  A beteg szempontjából is kíméletes műtét a gyógyulást és lábadozást több hétről néhány napra csökkenti – magyarázta a műtétet végző érsebész.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    A három órás operációt 7 főből álló orvoscsoport végezte. Intervenciós radiológusként a klinikán dolgozó Szólics Alex működött közre, illetve Nemes Balázs, a budapesti Semmelweis Egyetem tapasztalt szakembere segítette a munkát.

    Édes István egyetemi tanár, a Kardiológiai Intézet igazgatója hozzátette: mostantól a Debreceni Egyetem Kardiológiai Intézetében is rendszeresen végzi majd a speciális műtétet egy egységes szakmai elvek mentén dolgozó kardiovaszkuláris csoport, melyet a Klinikai Központ és a Kenézy Kórház érsebészei illetve intervenciós radiológusai alkotnak.

    Hazánkban az érsebészeti centrumokban évente 200-250 hasonló műtétet végeznek. A beavatkozásokra az Országos Egészségbiztosítási Pénztár 800 millió forintot különít el.

    (Debreceni Egyetem)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiégés szindróma

    Dr. Balogh Katalin

    Azokat sújtja, akik munkájuk során társadalmi segítő funkciót látnak el.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Fogorvostan-hallgatók: hatással vagyunk a páciensekre

    Fülöp Zsanett, végzős fogorvostan-hallgató a Debreceni Egyetem Fogorvostudományi Karán, amely idén ünnepli fennállásának 15. évfordulóját. A hallgató államvizsga előtt áll, és a folytatáson gondolkodik, ha minden igaz, a szájsebészet felé veszi az irányt.

    Dr. Frecska Ede: a betegségeket nem lehet csak biológiai oldalról megközelíteni

    Kétszer tett pszichiátriai szakvizsgát, először itthon, majd Amerikában, ahol az autentikus ősi gyógymódok érdekelték, jó ideje a dél-amerikai orvosságos emberek, a curandero-k főzetét kutatja. A Debreceni Egyetem Pszichiátriai Klinikájának vezetője, a Kenézy Gyula Egyetemi Kórház Pszichiátriai Osztályának orvos-szakmai igazgatója nyilatkozott portálunknak.

    Jóindulatú érdaganat - A hemangióma

    A hemangióma egy olyan jóindulatú érdaganat, amely a test felszínén és a belső szervekben egyaránt előfordulhat. Kialakulásának pontos oka nem ismert, ezért jelenleg nincs lehetőség a megelőzésére. Összeszedtük a legfontosabb kérdéseket és válaszokat a hemangiómáról.

    Milliárdos beruházással korszerűsítik a lombikprogramot Debrecenben

    A klinikai központ szerdán vette vissza a 2003-ban a Kaáli Intézetnek átadott meddőségi kezeléseket.

    Népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen

    Európai uniós támogatásból népegészségügyi kutatás kezdődik a Debreceni Egyetemen.

    Az érszűkület figyelmeztető jelei és kiváltó okai

    A testünket behálózó érrendszer biztosítja többek között azt, hogy az oxigénben és tápanyagban gazdag vér a legapróbb sejtjeinkhez is akadálytalanul eljuthasson, továbbá, hogy onnan a salakanyag és a használt vér mihamarabb felfrissülhessen. Mint oly sok mindent az emberi szervezetben, az ereket is számos veszély fenyegeti, melyek az egyes szövetek, szervek súlyos károsodásának a kockázatát hordozzák magukban. Ezen károsodások közül az egyik leggyakoribb és legveszedelmesebb forma az érszűkület.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.