• Irigyelt idomok vagy kényelmetlen teher? - A mellkisebbítésről…

    Szerző:
    WEBBeteg

    A nők már tinédzserkorban szégyellik, görnyedt tartással próbálják elrejteni túl nagyra nőtt melleiket. És a nagyobb súly miatt a pszichésen szégyenérzetre visszavezethető rossz tartás is hamarabb jár egészségügyi következményekkel: a hátizmok megnyúlnak és meggyengülnek a folyamatos terhelés hatására, nem tartják megfelelően a gerincet.

    Így a hátfájást a mellkasra nehezedő mellek súlya csak közvetve okozza, az abból eredő tartáshiba, gerincferdülés, valamint hogy a vállak nincsenek egyforma magasságban mind- mind a hát- és nyakfájdalom hátterében állnak. Ilyenkor a gyógytorna is alternatív és ideiglenes megoldást jelenthet.

    Fájdalmas, kényelmetlen a sportban és alváskor, körülményes a vásárlás, bőrproblémák…

    Az általunk megkérdezett, önmagukat nagy mellűnek definiáló nőket szinte mindennapos és egy bizonyos fokú nyak- és hátfájás gyötör a mellkasra nehezedő túl nagy súly miatt, melynek hatását a rossz, görnyedő tartás is fokozhat. Visszatérő probléma minden nagy mellű nő életében a sportmelltartó vásárlás, ami szinte megoldhatatlan kihívás, akárcsak a hason alvás. Van, aki csak és kizárólag speciális sportmelltartót hord a hétköznapokon is, és van, aki küzd a normál melltartóval, de estére megfájdulnak tőle a mellei.

    Hirdetések
    A rossz melltartó károsítja a mellet

    Tönkretehetik a mellüket azok a nők, akik nem megfelelő melltartót viselnek, állapította meg a Portsmouth-i Egyetem mellbiomechanikai kutatócsoportja. A kutatásról a BBC brit közszolgálati tv és rádió internetes oldalán olvasható beszámoló. A rossz melltartó károsítja a mellet>>

    A túl nagy emlő két alapfajtáját különböztetik meg: ez egyik, amikor az emlő zsír- és mirigyállománya egyaránt kórosan nagy, a másik, mikor csak a zsírtartalom növekszik. Ez utóbbi általában a túlsúlyosság vonzata, és ez a ritkább eset. Ha a mell nem kóros méretű, akkor szubjektív, hogy mi számít túl nagynak, alaphelyzetben ránézésre eldönthető, hogy a testalkathoz megfelelő- e az emlő mérete.„Magasság és testalkat kérdése, mekkora az a kebel, ami már egészségügyi problémákat okozhat - fogalmaz dr. Varga Klára plasztikai sebész. A mell súlya a gerincet is megterheli, a túlzottan nagy mellméret gyakran jár együtt a keblek lógásával is, amit a kor vagy a túlsúly súlyosbíthat. A normál fejlettségnél nagyobb emlők viselőinek komoly mozgásszervi betegségeket is okozhatnak, a nyakon púpszerű képződmény alakul ki idővel. A mell alatti bőrfelületeken pedig a bőr az izzadás miatt felmaródik, az állandó nedvesség miatt gombás fertőzés és ekcéma is kialakulhat.”

    Amit mi magunk is megtehetünk…

    1. Hason fekve tanuljanak, tévézzenek.

    2. A számítógép előtt is üljenek gyógylabdán szék helyett, hogy egyenes legyen a gerinc.

    3. A hátúszás is sokat segíthet.

    4. Nem árt rendszeresen hát- és törzsizom-erősítő gyakorlatokat is végezni a tartásjavító torna mellett.

    Egy másik megoldás: a mellkisebbítő műtét

     „Olyan esetekben van szükség mellkisebbítő műtétre, amikor tartós és nagymértékű a hát- vagy derékfájás, az átlagosnál jóval súlyosabb emlő ugyanis fájdalmas gerincdeformálódást okozhat, de gyakori a melltartópánt bevágása okozta vállfájdalom miatti panasz is– magyarázza dr. Varga Klára plasztikai sebész. Extrém esetben az is előfordul, hogy korlátozza a szabad mozgást és a munkavégzést is. A műtét a gyakorlatban úgy néz ki, hogy az emlő alsó részéből veszünk ki általában egy körcikkely alakú darabot. Az emlőbimbó ezek után megfelelő magasságba kerül, és a mirigyállományt pedig megformázzuk.

    A megfelelő időzítés: szülés előtt vagy után?

    Mivel a beavatkozás a tejcsatornákat is érintheti, a plasztikai szakértő szerint jobb gyermekszülés utánra halasztani. „A műtét bonyolultságát az okozza, hogy szélsőséges esetekben 15-20 centiméterrel is emelni kell a mellbimbót, és annak vérellátását, idegellátását, s lehetőleg a kivezető tejcsatornákat meg kell tartani, mivel az utóbbiak átvágása később szövődményeket okozhat a szoptatásnál.”

    Túlsúlyos nőknél nagyobb a kockázat?!

    A plasztikai műtétekre jelentkezők közül sokan elfelejtik, hogy a méretcsökkentéssel járó mellplasztikais műtét, melynek bizony lehetnek szövődményei is. A túlsúly fokozza a kényelmetlenségeket, így érdemes megszabadulni a felesleges kilóktól. „Mellkisebbítő műtétet is inkább akkor érdemes végeztetni, amikor könnyebbek vagyunk, egyrészt mert a műtét utáni fogyókúra során a mellek mérete is csökken, és ismét megereszkedhetnek a tartóizmok, másrészről a túlsúlyos nők nagyobb kockázattal számolhatnak mellplasztika esetén, mivel a műtét több szövődménnyel járhat. A beavatkozást követően gyulladás, bakteriális fertőzés és vérzés lényegesen gyakrabban fordulhat elő, mint normális testsúlyú páciensek esetében”- hangsúlyozza Varga doktornő. Így mind a műtéti beavatkozásra váró páciens, mind a plasztikai sebész közös érdeke, hogy ezt a kockázatot operáció előtt részletesen megbeszéljék és minimalizálják.

    Hasznos tudnivalók

    Műtét előtt érdemes végig gondolni, hogy…

    1. … a nagyobb kimetszések után előfordulhat a bimbó, bimbóudvar, sőt nagyobb bőrterületek érzészavara is.

    2. … szoptatási nehézség gyakrabban alakulhat ki.

    3. … a hegek gyakran korrekcióra szorulnak egy- két év után, mert a feszülés alatt gyógyuló hegszövet kiszélesedik.

    Amire érdemes odafigyelni!

    1. Törekedni kell a teljes testi- lelki egészségre! A műtét kimenetele szempontjából ez a legfontosabb, emiatt szükséges a részletes kivizsgálás illetve emlőszűrés is.

    2. Minél nagyobb az emlő, minél lejjebb van a bimbó a kívánatoshoz képest, illetve minél nagyobb a túlsúly, a műtét szövődményei annál gyakoribbak, éppen ezért feltétlenül szükséges a normál testsúly elérése, mielőtt a műtétre vállalkoznánk!

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Műtét után?

    1. Az esetleges fájdalom mérséklésére leghatékonyabb a száraz hűtés.

    2. Műtét után gyógymelltartó viselése szükséges hosszú távon, az első hónapban még éjszaka is. A későbbiekben sportoláshoz erős sportmelltartó viselése a legalkalmasabb.

    3. Fizikai megterheléstől, különösen a karok, mellizmok megerőltetésétől 4-8 hétig tartózkodni kell.

    (Forrás: www.vargaklara.hu)

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Operációra várva - Hogyan segítsen gyermekének a félelme leküzdésében?

    A félelemmel és szorongással kapcsolatosan a műtétre váró gyermekek helyzete meglehetősen egyedi, hiszen gyakran hajlamosak a szülő beavatkozással kapcsolatos pozitív vagy negatív hozzáállását átvenni. Amennyiben a szülő nyilvánvalóan fél a műtéttől, általában a gyermekre is átragadnak a negatív érzések, és ő is szorongani, félni fog a várható beavatkozástól.

    Benőtt köröm - Hogyan előzze meg, mit tehet ellene?

    A benőtt köröm népbetegség, kezelése az egyik leggyakoribb ambuláns (járó beteg) műtét. Milyen okokra vezethető vissza az elváltozás kialakulása, és hogyan kezelhető?

    Hogyan ápoljuk a műtét után hazaérkezett beteget?

    A műtéteket követően manapság igen hamar hazaengedik a betegeket, mondván, otthon a saját, szeretettel teli családi környezetünkben könnyebben gyógyulunk. Ebből adódóan a betegünk teljes felépüléséig több feladat is hárul a családtagokra.

    Hogyan készüljünk fel egy műtétre?

    A műtéteket két kategóriába sorolhatjuk sürgősségtől függően. Ezek alapján halasztható és sürgős beavatkozásokról beszélhetünk. A sürgős műtéteket a diagnózis felállítását követően rövid idő alatt elvégzik, elmaradásuk súlyos, életveszélyes komplikációkat is okozhat.

    Gyógyító eszközök a testben - Tények és tévhitek az implantátumokról

    Nagyon magas minőségi követelményeknek kell megfelelniük azoknak a tárgyaknak, amelyek funkciója a csontok sérüléseinek, kopásainak orvoslása. A szervezetbe gyógyítási céllal beépített eszközök alapanyagát, méretét, rögzítési technológiáját számtalan szempont figyelembe vételével kell kialakítani.

    A szürkehályog műtét kockázatai

    A szürkehályog műtét nagyon gyakori eljárás, és bár biztonságosnak tartott, nem kockázatmentes. Az általános műtéti kockázatok mellett a szürkehályog műtét egyedi komplikációkkal járhat. A szövődmények kockázata az időseknél magasabb.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások