• Melyik megye adta tavaly a legtöbb donort? Most kiderül!

    Szerző:
    WEBBeteg

    Nőtt tavaly az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon, így több szervátültetést végeztek a hat magyarországi transzplantációs központban, ahol összesen négyféle programot működtetnek. A Debreceni Egyetem OEC Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályáról tavaly 22 potenciális donorjelentés történt.

    A Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája 230 donorjelentést regisztrált 2012-ben. Agyhalott szervdonorból 143 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás. Ennek eredményeként 303 szervtranszplantációt, illetve további 53 élődonoros veseátültetést végeztek tavaly.

    Hirdetések

    A donorjelentések 54 kórházból érkeztek, míg 42 intézményben történt szervkivétel. A legaktívabb donorkórházban 15 szervdonáció valósult meg.

    A DE OEC Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályáról tavaly 22 potenciális donorjelentés történt - tájékoztatott a klinika. A jelentésekből 15 esetben valósult meg donáció. Az egyetem donációs aktivitásának köszönhető, hogy Hajdú-Bihar Megye volt a lakosságszám alapján legtöbb donort adó megye Magyarországon. A példaértékű, 1 millió lakosra számított 35,2 donor eléri a szervadományozásban világelső Spanyolország adatait is. Az eredmény elismeréseként "Életet ajándékozó kórház" díjat vehetett át az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék Idegsebészeti Intenzív Osztálya.

    Fontos lépések történtek

    A klinika a korábbi években is rendszeresen jelentett potenciális donorokat, de az utóbbi 2 évben tudatos szervezési lépések történtek, ezek pedig hozzájárultak ahhoz, hogy jelentős javulás következzen be.

    A belső szervezési lépések érintették az Országos Vérellátó Szolgálattal való szorosabb együttműködést, amelynek keretében a szolgálat helyi koordinátora a potenciális donorok felismerésekor segítette a szakemberek munkáját. Ezen kívül példamutató együttműködés alakult ki a DE OEC különböző szervezeti egységei, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, az Idegsebészeti Klinika és a Neurológiai Klinika között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően tudatosan követtük az agyvérzésben és egyéb agyi érkatasztrófákban szenvedő súlyos állapotú betegek sorsát, és az agyhalál tüneteinek észlelése érdekében különös gondot fordítottunk az agyhalállal kapcsolatos korszerű diagnosztikai eszközök fejlesztésére, valamint agyhalottak esetében az átültethető szervek állapotának megőrzésére - hangzott el a debreceni tájékoztatón.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Az intenzív osztályok ügyeletes orvoscsoportjait úgy alakították ki, hogy azokban minden esetben legyen egy az agyhalál megállapításában és az agyhalott, potenciális donorok szerveinek megőrzésében nagy tapasztalattal rendelkező intenzív orvos. Ezt több éves, rendszeres képzési programokkal, az agyhalál-diagnosztikában használatos eszközök (pl. transzkraniális Doppler) alkalmazásával és a vizsgálati technika minél szélesebb körben való elsajátításával érték el.

    Donorjelentő zöld szám

    Magyarország Eurotransplant csatlakozása mellett az Országos Vérellátó Szolgálat végzi a kórházi koordinátori hálózat kiépítését az elhunytakból történő szervkivételek számának növelése érdekében. A szolgálat Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű  szervezését. Az intézet a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít az adott intézményeknek.

    (WEBBeteg-T.A., újságíró, Forrás: DE OEC)

     

     

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Látászavar, szédülés?

    Dr. Kapocsi Judit

    A kezeletlen vagy rosszul beállított magas vérnyomás szövődményei is lehetnek.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Sok betegségnél lehet segítség a plazmaadás

    A vérplazmaadás olyan gyógyszerek előállítását teszi lehetővé, amik a vérzékenységben szenvedő vagy az immunhiánnyal született betegek életét segítik. A plazmaadás során a vér alakos elemeit visszaadják a donornak, és a saját plazmát 72 óra alatt pótolja a szervezet.

    Vérplazmát adnék - Mire figyeljek?

    A plazmaferezis a véradás egyik formája, a levett plazmafolyadék gyógyszerkészítmények előállításához szolgál alapanyagul. Fontos hangsúlyozni, hogy ez nem véradás! Mi a különbség?

    Szervátültetés Magyarországon és a világ többi részén

    Több esemény is aktuálissá teszi, hogy a szervátültetés témájáról beszéljünk: 2017. december 3-án volt 50 éve, hogy Christiaan Barnard elsőként végzett a világon sikeres szívátültetést a dél-afrikai Fokvárosban. Komoly vita alakult ki 2017. év végén Kínában a tervezett fejátültetésről, amelyet végül nem engedélyeztek. A népszerű amerikai énekesnő, Selena Gomez gyulladásos betegsége (lupusz) miatt pedig veseátültetésen esett át.

    Ki jelentkezhet őssejtdonornak? Mi a donáció menete?

    Hazánkban, ha valakinek szüksége van őssejtekre, nagy valószínűséggel találnak alkalmas donort - családi, elsősorban testvérdonort, ennek hiányában pedig idegen donort.

    Elvégezték az ötszázadik szívtranszplantációt Magyarországon

    Végstádiumú szívelégtelenségben szenvedő 24 éves férfi életét mentette meg az ötszázadik hazai szívtranszplantáció a Semmelweis Egyetemen.

    Donorok: életmentés transzplantációval

    Akár három évet is várhatnak a betegek a beavatkozásokra. A legtöbbeknek új vesére lenne szüksége.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • Hirdetések
   • Partnereink hírei
    A hiperhidrózis egy kellemetlen egészségügyi probléma, amire van hatékony orvosi megoldás.
    Ginzengtartalmú készítmény, számos gyógyhatással. Tudjon meg többet! (x)
    Gyakorisága a kor előrehaladtával nő, de bármely életkorban kialakulhat.
   • Orvos válaszol
   • Infografika és videó
   • Hirdetések
   • Szavazás

    Korábbi szavazások