Melyik megye adta tavaly a legtöbb donort? Most kiderül

szerző: Tóth András, újságíró - WEBBeteg
megjelent:

Nőtt tavaly az élő és halott szervdonorok száma Magyarországon, így több szervátültetést végeztek a hat magyarországi transzplantációs központban, ahol összesen négyféle programot működtetnek. A Debreceni Egyetem OEC Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályáról tavaly 22 potenciális donorjelentés történt.

A Országos Vérellátó Szolgálat Szervkoordinációs Irodája 230 donorjelentést regisztrált 2012-ben. Agyhalott szervdonorból 143 alkalommal történt transzplantációs célú szerveltávolítás. Ennek eredményeként 303 szervtranszplantációt, illetve további 53 élődonoros veseátültetést végeztek tavaly.

A donorjelentések 54 kórházból érkeztek, míg 42 intézményben történt szervkivétel. A legaktívabb donorkórházban 15 szervdonáció valósult meg.

A DE OEC Idegsebészeti Klinika Intenzív Osztályáról tavaly 22 potenciális donorjelentés történt - tájékoztatott a klinika. A jelentésekből 15 esetben valósult meg donáció. Az egyetem donációs aktivitásának köszönhető, hogy Hajdú-Bihar Megye volt a lakosságszám alapján legtöbb donort adó megye Magyarországon. A példaértékű, 1 millió lakosra számított 35,2 donor eléri a szervadományozásban világelső Spanyolország adatait is. Az eredmény elismeréseként "Életet ajándékozó kórház" díjat vehetett át az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék Idegsebészeti Intenzív Osztálya.

Fontos lépések történtek

A klinika a korábbi években is rendszeresen jelentett potenciális donorokat, de az utóbbi 2 évben tudatos szervezési lépések történtek, ezek pedig hozzájárultak ahhoz, hogy jelentős javulás következzen be.

A belső szervezési lépések érintették az Országos Vérellátó Szolgálattal való szorosabb együttműködést, amelynek keretében a szolgálat helyi koordinátora a potenciális donorok felismerésekor segítette a szakemberek munkáját. Ezen kívül példamutató együttműködés alakult ki a DE OEC különböző szervezeti egységei, így az Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Tanszék, az Idegsebészeti Klinika és a Neurológiai Klinika között. Ennek az együttműködésnek köszönhetően tudatosan követtük az agyvérzésben és egyéb agyi érkatasztrófákban szenvedő súlyos állapotú betegek sorsát, és az agyhalál tüneteinek észlelése érdekében különös gondot fordítottunk az agyhalállal kapcsolatos korszerű diagnosztikai eszközök fejlesztésére, valamint agyhalottak esetében az átültethető szervek állapotának megőrzésére - hangzott el a debreceni tájékoztatón.

Az intenzív osztályok ügyeletes orvoscsoportjait úgy alakították ki, hogy azokban minden esetben legyen egy az agyhalál megállapításában és az agyhalott, potenciális donorok szerveinek megőrzésében nagy tapasztalattal rendelkező intenzív orvos. Ezt több éves, rendszeres képzési programokkal, az agyhalál-diagnosztikában használatos eszközök (pl. transzkraniális Doppler) alkalmazásával és a vizsgálati technika minél szélesebb körben való elsajátításával érték el.

Donorjelentő zöld szám

Magyarország Eurotransplant csatlakozása mellett az Országos Vérellátó Szolgálat végzi a kórházi koordinátori hálózat kiépítését az elhunytakból történő szervkivételek számának növelése érdekében. A szolgálat Szervkoordinációs Irodája végzi a szervkivételi riadók országos hatáskörű szervezését. Az intézet a donorjelentések non-stop fogadására ingyenesen hívható donorjelentő zöldszámot biztosít az adott intézményeknek.

(WEBBeteg - Tóth András újságíró, Forrás: DE OEC)

Cikkajánló

Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.