• A reflux és a stressz összefüggései

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is.

    A stressz komolyan kihat az emésztőrendszer egészségére is, mely különösen igaz abban az esetben, ha a munkahelyi környezet rendkívül megerőltető (pl. katonai szolgálat) - állítják kutatók, akik katonákat és a szeptember 11–i terrortámadás romeltakarításában dolgozókat vizsgálva azt tapasztalták, hogy a munkahelyi stressz és az emésztőrendszeri problémák összefüggnek.

    Hirdetések

      A reflux betegség (GERD)


    A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
    A reflux betegség (GERD)>>

    A tanulmány az Amerikai Gasztroenterológusok Kollégiumának San Diego-ban tartott éves konferenciáján hangzott el. Azok a munkavállalók, akik segítettek a World Trade Center elleni támadás romeltakarításában, sokkal nagyobb arányban szenvedtek GERD-ben (gastroesophagealis reflux betegség), mely betegségben a gyomor tartalma visszakerül a nyelőcsőbe, mint a lakosság többi része. Mindemellett összefüggést találtak a GERD és a mentális panaszok között is.

    A Stony Brook University medical Center kutatói 697, 34-50 év közötti beteg adatait dolgozták fel, akik mind segítettek a romeltakarításban.

    Az első orvosi vizsgálat alkalmával (2005-2006) 41 százalékuknál állapítottak meg GERD-et, míg ez a betegség a lakosság többi részét csak 20 százalékban érinti.

      A poszttraumás stressz szindróma


    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták. Ma már tudjuk, hogy egy közeli barát vagy családtag halála, vagy súlyos betegsége, válás, szexuális zaklatás vagy erőszak is kiválthat hasonlót. Sőt a terrorcselekmények szemtanúi, természeti katasztrófák túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják.
    A poszttraumás stressz szindróma>>

    A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is. Az első vizsgálat alkalmával a GERD betegek 21 százalékánál tapasztaltak poszttraumás stressz szindrómát, 21.5 százalékuknál depressziót és majdnem 30 százalékuknál szorongásos zavarokat.

    A második vizsgálatra, két évvel később, 413 beteg jött vissza, hogy megnézzék, a problémák megmaradtak-e. A mentális problémák megmaradtak.

    Azok közül, akiknél az első alkalommal GERD-et állapítottak meg, 21.3 százalékos volt a poszttraumás stressz szindróma, és 32.8 százalékos a depresszió aránya. A reflux betegség előfordulása a mentális egészséggel kapcsolatos zavarok számának növekedésével együtt emelkedett. Az elhízást, ami a betegség egyik kockázati tényezője ez a tanulmány nem figyelte.

    Azonban megállapították, hogy az emberi maradványokkal kapcsolatos munka szorosan összefügg a reflux betegséggel és a poszttraumás stressz szindrómával is. A kutatók szerint a mentális zavarok kezelése döntő lehet a reflux gyógyításában is.

    Állandó stressz mellett sok az emésztőrendszeri probléma

      Az irritábilis bél szindróma és tünetei


    Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
    Az irritábilis bél szindróma és tünetei>>

    Az emésztőrendszeri problémák az állandó stressznek kitett, hadseregben szolgálatot teljesítő katonai személyzetnél is gyakran előfordulnak – mondja Dr. Mark Riddle, a Naval Medical Research Center kutatója. A gyomor és bélrendszeri panaszok a negyedik leggyakoribb okai az orvosi látogatásoknak a katonák körében.

    További információkért Riddle és kollegái 32 000 gasztrointesztinális esetet vizsgáltak, az Amerikai Hadseregben aktív szolgálatot teljesítők adatai alapján, 1999-2007 között.

    A problémák között szerepelt székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma, illetve gyomor és bélfertőzést követő emésztési zavar.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amikor kapcsolatot kerestek a múltbéli és a jelenben is létező emésztőrendszeri problémák között, azt tapasztalták, hogy a gasztroenteritiszes kórtörténet (baktérium, vírus vagy más élőlény okozta gyomor és bélfertőzés) és a későbbi gyomor és bélrendszeri problémák összefüggnek.

    A legnagyobb kockázata a hasmenésnek és irritábilis bél szindrómának volt. Amennyiben valakinek volt gasztroenteritiszes problémája, annál a hasmenés kockázata hatszoros, míg az irritábilis bél szindrómáé közel négyszeres. Ráadásul a gyomor-és bélrendszeri problémák állandósulnak. Riddle azt tapasztalta, hogy az első diagnózis után két évvel a betegek 30 százaléka még továbbra is ellátásra szorul.

    A gyomor –és bélrendszeri problémák elkerülésére szolgáló tanácsok (mint pl. forralt víz használata és a fertőzött zöldségek, gyümölcsök hámozása) rendkívüli helyzetben, vagy harcban nem mindig betarthatóak.

    Már dolgoznak a vakcinán, ami remélhetőleg segít megakadályozni az emésztőrendszeri fertőzéseket.

    Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

    A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
    Mi okozza a fokozott gáztermelést és mit tehetünk ennek elkerülésére?>>

    (WEBBeteg - Forrás: webmd)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Éjszakai ágybavizelés

    Dr. Muszil Dorottya

    Az esetek jelentős részében örökletes hajlam áll a panaszok hátterében.

    A gerinc egészsége

    Dr. Dobos Márta

    Csak a szakorvosi vizit és kezelés eredményezhet hatásos kezelést.

    A refluxbetegség hajlamosító tényezői

    Refluxbetegségről akkor beszélünk, ha a gyomortartalom nyelőcsőbe jutása a normálisnál többször, vagy hosszabb időn keresztül...

    Reflux és elhízás

    Az utóbbi évtizedekben nőtt a gastrooesophagealis reflux (GERD) tüneteinek és különböző komplikációinak a gyakorisága. Ezzel szinte...

    A gyomorfekély kialakulásának okai és...

    A gyomorfekély (ulcus ventriculi) a gyomornyálkahártya folytonosságának megszakadása legalább 5 mm kiterjedésű területen. A fekély...

    Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?

    Savas refluxra utaló tünetek fennállása esetén a pontos diagnózis megállapítása, az esetlegesen súlyosabb betegségek kizárása és...

    Táplálkozási tippek refluxos betegeknek

    A reflux betegségre jellemző tünetek – gyomorégés, rekedtség, köhögés, fejfájás – gyakran közvetlenül étkezés után vagy...

    Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?

    A refluxbetegség legjellemzőbb tünete a gyomorégés érzése, azonban olyan panaszok is jelentkeznek a reflux eredményeként, mint a köhögés...

    Milyen alvási testhelyzet ajánlott...

    A főként gyomorégéssel, túlzott savtermeléssel járó refluxbetegség nemcsak kellemetlen, de veszélyes is. A panaszok főként éjszaka...

    Táskás szemek - Mi okozhatja?

    Az életkor előrehaladtával egyre gyakrabban jelennek meg a szem alatti táskák. A szemmozgató izmok az évek során fokozatosan gyengülnek, a...

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA