A reflux és a stressz összefüggései

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
megjelent:

A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is.

A stressz komolyan kihat az emésztőrendszer egészségére is, mely különösen igaz abban az esetben, ha a munkahelyi környezet rendkívül megerőltető (pl. katonai szolgálat) - állítják kutatók, akik katonákat és a szeptember 11-i terrortámadás romeltakarításában dolgozókat vizsgálva azt tapasztalták, hogy a munkahelyi stressz és az emésztőrendszeri problémák összefüggnek.

A reflux betegség (GERD)

A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
A reflux betegség (GERD)

A tanulmány az Amerikai Gasztroenterológusok Kollégiumának San Diego-ban tartott éves konferenciáján hangzott el. Azok a munkavállalók, akik segítettek a World Trade Center elleni támadás romeltakarításában, sokkal nagyobb arányban szenvedtek gastroesophagealis reflux betegségben, mint a lakosság többi része. Mindemellett összefüggést találtak a refluxos panaszok és a mentális panaszok között is.

A Stony Brook University medical Center kutatói 697, 34-50 év közötti beteg adatait dolgozták fel, akik mind segítettek a romeltakarításban. Az első orvosi vizsgálat alkalmával (2005-2006) 41 százalékuknál állapítottak meg GERD-et, míg ez a betegség a lakosság többi részét csak 20 százalékban érinti.

A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik refluxban szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is. Az első vizsgálat alkalmával a refluxos betegek 21 százalékánál tapasztaltak poszttraumás stressz szindrómát, 21.5 százalékuknál depressziót és majdnem 30 százalékuknál szorongásos zavarokat.

A második vizsgálatra, két évvel később, 413 beteg jött vissza, hogy megnézzék, a problémák megmaradtak-e. A mentális problémák megmaradtak. Azok közül, akiknél az első alkalommal GERD-et állapítottak meg, 21.3 százalékos volt a poszttraumás stressz szindróma, és 32.8 százalékos a depresszió aránya. A reflux betegség előfordulása a mentális egészséggel kapcsolatos zavarok számának növekedésével együtt emelkedett. Az elhízást, ami a betegség egyik kockázati tényezője ez a tanulmány nem figyelte.

Azonban megállapították, hogy az emberi maradványokkal kapcsolatos munka szorosan összefügg a reflux betegséggel és a poszttraumás stressz szindrómával is. A kutatók szerint a mentális zavarok kezelése döntő lehet a reflux gyógyításában is.

Tovább A refluxbetegségről kicsit másképpen - A reflux lelki okai

Állandó stressz mellett sok az emésztőrendszeri probléma

Az emésztőrendszeri problémák az állandó stressznek kitett, hadseregben szolgálatot teljesítő katonai személyzetnél is gyakran előfordulnak – mondja Dr. Mark Riddle, a Naval Medical Research Center kutatója. A gyomor és bélrendszeri panaszok a negyedik leggyakoribb okai az orvosi látogatásoknak a katonák körében.

További információkért Riddle és kollegái 32 000 gasztrointesztinális esetet vizsgáltak, az Amerikai Hadseregben aktív szolgálatot teljesítők adatai alapján, 1999-2007 között. A problémák között szerepelt székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma, illetve gyomor és bélfertőzést követő emésztési zavar.

Amikor kapcsolatot kerestek a múltbéli és a jelenben is létező emésztőrendszeri problémák között, azt tapasztalták, hogy a gasztroenteritiszes kórtörténet (baktérium, vírus vagy más élőlény okozta gyomor és bélfertőzés) és a későbbi gyomor és bélrendszeri problémák összefüggnek.

Az irritábilis bél szindróma és tünetei

Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
Az irritábilis bél szindróma és tünetei

A legnagyobb kockázata a hasmenésnek és irritábilis bél szindrómának volt. Amennyiben valakinek volt gasztroenteritiszes problémája, annál a hasmenés kockázata hatszoros, míg az irritábilis bél szindrómáé közel négyszeres. Ráadásul a gyomor-és bélrendszeri problémák állandósulnak. Riddle azt tapasztalta, hogy az első diagnózis után két évvel a betegek 30 százaléka még továbbra is ellátásra szorul.

A gyomor- és bélrendszeri problémák elkerülésére szolgáló tanácsok (mint pl. forralt víz használata és a fertőzött zöldségek, gyümölcsök hámozása) rendkívüli helyzetben, vagy harcban nem mindig betarthatóak. Már dolgoznak a vakcinán, ami remélhetőleg segít megakadályozni az emésztőrendszeri fertőzéseket.

Haspuffadás, bélgázok

A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
Mi okozza a fokozott gáztermelést és mit tehetünk ennek elkerülésére?

(WEBBeteg - Forrás: webMD)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Németh Ágnes
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Csuth Ágnes, családorvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.