• A reflux és a stressz összefüggései

    Szerző:
    WEBBeteg

    A kutatók megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is.

    A stressz komolyan kihat az emésztőrendszer egészségére is, mely különösen igaz abban az esetben, ha a munkahelyi környezet rendkívül megerőltető (pl. katonai szolgálat) - állítják kutatók, akik katonákat és a szeptember 11-i terrortámadás romeltakarításában dolgozókat vizsgálva azt tapasztalták, hogy a munkahelyi stressz és az emésztőrendszeri problémák összefüggnek.

    Hirdetések

    A reflux betegség (GERD)


    A gastroesophagealis reflux betegség az emésztőrendszer megbetegedése. A tüneteket az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
    A reflux betegség (GERD)>>

    A tanulmány az Amerikai Gasztroenterológusok Kollégiumának San Diego-ban tartott éves konferenciáján hangzott el. Azok a munkavállalók, akik segítettek a World Trade Center elleni támadás romeltakarításában, sokkal nagyobb arányban szenvedtek gastroesophagealis reflux betegségben, mint a lakosság többi része. Mindemellett összefüggést találtak a refluxos panaszok és a mentális panaszok között is.

    A Stony Brook University medical Center kutatói 697, 34-50 év közötti beteg adatait dolgozták fel, akik mind segítettek a romeltakarításban.

    Az első orvosi vizsgálat alkalmával (2005-2006) 41 százalékuknál állapítottak meg GERD-et, míg ez a betegség a lakosság többi részét csak 20 százalékban érinti.

    A poszttraumás stressz szindróma

    A poszttraumás stressz szindróma beszédes elnevezés. Kialakulására azokban az esetekben lehet számítani, amikor az ember valamilyen komoly megrázkódtatáson, stresszhatáson esik át. Korábban elsősorban a háborúkat megjárt katonáknál diagnosztizálták. Ma már tudjuk, hogy egy közeli barát vagy családtag halála, vagy súlyos betegsége, válás, szexuális zaklatás vagy erőszak is kiválthat hasonlót. Sőt a terrorcselekmények szemtanúi, természeti katasztrófák túlélői is a poszttraumás stressz tüneteit mutathatják.
    A poszttraumás stressz szindróma

    A kutatók azt is megállapították, hogy azoknál, akik GERD-ben szenvednek, sokkal gyakoribbak a depressziós és szorongásos mentális zavarok is. Az első vizsgálat alkalmával a refluxos betegek 21 százalékánál tapasztaltak poszttraumás stressz szindrómát, 21.5 százalékuknál depressziót és majdnem 30 százalékuknál szorongásos zavarokat.

    A második vizsgálatra, két évvel később, 413 beteg jött vissza, hogy megnézzék, a problémák megmaradtak-e. A mentális problémák megmaradtak.

    Azok közül, akiknél az első alkalommal GERD-et állapítottak meg, 21.3 százalékos volt a poszttraumás stressz szindróma, és 32.8 százalékos a depresszió aránya. A reflux betegség előfordulása a mentális egészséggel kapcsolatos zavarok számának növekedésével együtt emelkedett. Az elhízást, ami a betegség egyik kockázati tényezője ez a tanulmány nem figyelte.

    Azonban megállapították, hogy az emberi maradványokkal kapcsolatos munka szorosan összefügg a reflux betegséggel és a poszttraumás stressz szindrómával is. A kutatók szerint a mentális zavarok kezelése döntő lehet a reflux gyógyításában is.

    Állandó stressz mellett sok az emésztőrendszeri probléma

    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Az irritábilis bél szindróma az egyik leggyakoribb betegség, amivel orvoshoz fordulnak az emberek. Ötből nagyjából egy felnőttnek irritábilis bél szindrómája van, ám a tünetek kellemetlen volta miatt az ember nem szívesen beszél róla.
    Az irritábilis bél szindróma és tünetei

    Az emésztőrendszeri problémák az állandó stressznek kitett, hadseregben szolgálatot teljesítő katonai személyzetnél is gyakran előfordulnak – mondja Dr. Mark Riddle, a Naval Medical Research Center kutatója. A gyomor és bélrendszeri panaszok a negyedik leggyakoribb okai az orvosi látogatásoknak a katonák körében.

    További információkért Riddle és kollegái 32 000 gasztrointesztinális esetet vizsgáltak, az Amerikai Hadseregben aktív szolgálatot teljesítők adatai alapján, 1999-2007 között.

    A problémák között szerepelt székrekedés, hasmenés, irritábilis bél szindróma, illetve gyomor és bélfertőzést követő emésztési zavar.

    Ezek a cikkek is érdekelhetik Önt

    Amikor kapcsolatot kerestek a múltbéli és a jelenben is létező emésztőrendszeri problémák között, azt tapasztalták, hogy a gasztroenteritiszes kórtörténet (baktérium, vírus vagy más élőlény okozta gyomor és bélfertőzés) és a későbbi gyomor és bélrendszeri problémák összefüggnek.

    A legnagyobb kockázata a hasmenésnek és irritábilis bél szindrómának volt. Amennyiben valakinek volt gasztroenteritiszes problémája, annál a hasmenés kockázata hatszoros, míg az irritábilis bél szindrómáé közel négyszeres. Ráadásul a gyomor-és bélrendszeri problémák állandósulnak. Riddle azt tapasztalta, hogy az első diagnózis után két évvel a betegek 30 százaléka még továbbra is ellátásra szorul.

    A gyomor –és bélrendszeri problémák elkerülésére szolgáló tanácsok (mint pl. forralt víz használata és a fertőzött zöldségek, gyümölcsök hámozása) rendkívüli helyzetben, vagy harcban nem mindig betarthatóak.

    Már dolgoznak a vakcinán, ami remélhetőleg segít megakadályozni az emésztőrendszeri fertőzéseket.

    Haspuffadás, bélgázok - Mi okozza a panaszokat?

    A hasi fájdalmat és székrekedést követő harmadik leggyakoribb emésztőrendszeri panasza a betegeknek a haspuffadás, a fokozott böfögés, a teltségérzés. Két nagy csoportra oszthatjuk a panaszokat. Objektív esetben kimutatható a megnövekedett bélgáz mennyisége (fizikális vizsgálattal, natív hasi röntgennel). A felfúvódottságról panaszkodó betegek többségében a bélgáztartalom normális, azonban irritábilis bél szindróma miatt a normális bélfeszülést is fájdalomként, diszkomfortként élik meg.
    Mi okozza a fokozott gáztermelést és mit tehetünk ennek elkerülésére?

    (WEBBeteg - Forrás: webmd)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Földimogyoró-allergia

    Dr. Hidvégi Edit

    A tünetek súlyossága az enyhe irritációtól az életveszélyes reakcióig terjedhet.

    Gyümölcsök és puffadás

    Dr. Hidvégi Edit

    Súlyos szövődményekkel járhat a fel nem ismert fruktózintolerancia.

    Az idegrendszer befolyásolhatja a daganatos megbetegedések előfordulását

    Ha valaki hosszan stresszben él, annak az idegrendszere, majd az immunrendszere is legyengül. Összefüggést találtak a legyengült idegállapot, a szív- és érrendszeri, illetve a daganatos betegségek kialakulása között. Fontos tehát, hogy a stressz napi szinten kezelve legyen, mert hosszú távon komoly betegségek kialakulását okozhatja.

    Futballőrület - ne vegyük a szívünkre!

    2006-ban müncheni kutatóorvosok különleges témát dolgoztak fel, történetesen megvizsgálták, hogy az országukban rendezett labdarúgó világbajnokságon szereplő hazai csapatért való izgalom hogyan befolyásolja a szurkolók egészségi állapotát.

    Migrénje van? Ezeket az ételeket kerülje, és így kezelje a fájdalmat

    A migrénes fejfájás általában hirtelen és pulzáló fájdalommal jelentkezik. A fájdalomérzet fény hatására erősödhet, s gyakran a migrént egy figyelmeztető jelenség, az úgynevezett aura előzi meg.

    Stresszhelyzetek a gyermekkori hasfájás hátterében

    A helyes étkezési szokások kialakítását gyermekkorban kell elkezdeni, ugyanis amelyeket gyermekünk megtanul és elsajátít, azokat viszi tovább élete során. A kiegyensúlyozott táplálkozásnak köszönhetően hosszabb, egészségesebb életre van kilátásuk, és nagyobb eséllyel kerülik el őket azok a megbetegedések, amelyek összefüggésbe hozhatóak az étrenddel.

    Munkahelyi stressz - Megalázás és kiközösítés

    Stresszhelyzetbe bárhol, bármikor kerülhetünk. Az, hogy ezekben a szituációkban hogyan cselekszünk, függ attól is, hogyan tudunk megküzdeni az adott helyzettel, mennyire bízunk önmagunkban, saját erőnkben, saját döntéseink helyességében.

    Az őszülés és hajhullás orvosi magyarázata

    Kihullik a hajam tőle - mondogatjuk gyakran, ha úgy érezzük, megoldhatatlan és bosszantó feladattal állunk szemben, amibe aztán akár bele is őszülhetünk. Vajon van-e valóságalapja a felsorolt kifejezéseknek és a túlzott mértékű stressznek valóban hajunk látja kárát?

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
   • - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA