Kerülendő és ajánlott italok a refluxos étrendben

szerző: Cs. K., fordító - WEBBeteg
lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos frissítve:

A savas reflux esetén tartandó diéta lényege, hogy kerüljön bizonyos ételeket és italokat, illetve olyanokkal helyettesítse őket, melyek csökkentik vagy megakadályozzák a tüneteit.

Savas reflux akkor fordul elő, ha a gyomorsav evés vagy ivás után visszajut a nyelőcsőbe, égető, fájdalmas érzést (gyomorégést) keltve a mellkas felső részén és a torokban. Előfordulhat, hogy savas felböfögést tapasztal, ami keserű vagy savanyú ízt okoz a szájüreg hátsó részén. A reflux tüneteiről bővebben itt olvashat.

Izomműködés

Egy nyelőcső izom, az úgynevezett nyelőcső alsó záróizom a felelős azért, hogy a gyomrot elzárja a nyelőcsőtől, megakadályozza a gyomortartalom visszaáramlását a nyelőcsőbe. Előfordulhat azonban, hogy ez az izom nem zár jól, vagy ernyedt állapotban marad. Ilyenkor a gyomor savtartalma visszajut a nyelőcsőbe. Amennyiben a savas reflux több mint hetente kétszer fordul elő, akkor GERD-ről, gastrooesophageális refluxbetegségről beszélünk. Gyógyszerek és étrendi változtatások segítenek a tünetek enyhítésében, elhárításában.

Kiváltó ételek

A savas refluxban szenvedőknek kerülniük kell a zsíros és/vagy olajban sült, fűszeres ételeket, paradicsomos termékeket, citrusféléket, mentát, csokoládét. Figyeljen arra, hogy ne csak a refluxot kiváltó ételeket, de italokat is kerülje!

Kiváltó italok

A kávé és minden egyéb koffeines ital, a citrusos gyümölcslevek és paradicsomos zöldséglevek, a szénsavas és alkoholos italok mind kiválthatnak refluxot. Előfordulhat, hogy az elfogyasztott italok okozzák a tüneteit, nem pedig az ételek! Étkezési napló vezetése – melyben leírja, mikor mit evett és ivott, illetve a tünetek mikor jelentkeztek – segít megtalálni a kiváltó okokat.

Teljes tej

Az alacsony zsírtartalmú étrend segíti a tünetek enyhítését, de az italokra is figyelni kell. A teljes tej, noha a népgyógyászat régóta alkalmazza azonnali nyugtató hatása miatt a gyomorégéses beteg alvás közbeni fájdalomcsillapítására, súlyosbítja a refluxos tüneteket, különösen fekvés közben. Ha mégis ragaszkodik a lefekvés előtti tejiváshoz, válasszon alacsony zsírtartalmú, vagy zsírszegény tejet!

Ajánlott italok

A koffeinmentes kávé vagy mentamentes gyógytea, illetve a nem citrusfélékből készült gyümölcslevek fogyasztása megengedett, természetesen attól függően, hogy mi szokta kiváltani a panaszait. A legjobb, ha vízzel oltja a szomját. Csökkentse az étkezés alatti folyadékfogyasztást, így megakadályozhatja a gyomor túlterhelődését, illetve hogy az emésztetlen étel gyomorégést okozzon. A folyadékfogyasztást a nap további részén pótolja.

Folyékony segítség

A sovány tejnek savlekötő hatása semlegesíti a gyomorsavat. Egyszerre csak keveset igyon, különben a gyomorsav visszaáramolhat a nyelőcsőbe. 1-2 kanálnyi ecet egy pohár vízben feloldva csökkentheti a gyomorégést, noha érezhet gyors égető érzést a torokban, még mielőtt enyhülést hozna. Néha pusztán egy pohár víz is enyhülést okozhat, ha nincs savlekötő kéznél.

Bővebben A reflux diéta alapelvei részletesen itt olvashatóak

WEBBeteg logóForrás: WEBBeteg
Cs. K., fordító;
livestrong
Lektorálta: Dr. Veress Dóra, általános orvos

Cikkajánló

A reflux diéta alapelvei

Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
Reflux diéta
A refluxbetegségre jellemző tünetek - gyomorégés, rekedtség, köhögés - gyakran közvetlenül étkezés után vagy lefekvéskor jelentkeznek, súlyosbodnak. Speciális táplálkozással, néhány diétás szabály betartásával enyhíthetők a panaszok.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg összeállítás - Bak Marianna, biológus szakfordító; Irinyi-Barta Tünde okleveles táplálkozástudományi szakember
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.