A műtét és a gyógyszer is egyformán hatékony a reflux kezelésében

Medipress
megjelent:

Egy tanulmány szerint műtéttel és az omeprazolhoz, lanzoprazolhoz vagy ezomeprazolhoz hasonló hatóanyagokat tartalmazó gyógyszerekkel egyaránt hatékonyan kezelhető a krónikus reflux betegség.

Körülbelül minden harmadik magyar embert érint a gasztroesophageális (gyomor-nyelőcső) reflux betegség. A rendellenesség során gyomorsav áramlik vissza a nyelőcsőbe, nagymértékben megnehezítve az alvást, a munkavégzést és az általános életminőséget.

Dr. Jean-Paul Galmiche, a Nantes Egyetem gasztroenterológusa szerint azonban jelentős előrelépéseket értünk el a reflux kezelésében. A lehetőségek közé tartozik a laporoszkópos műtét és a protonpumpa gátló gyógyszerek, például az omeprazol, a lanzoprazol vagy az ezomeprazol.

A Journal of the American Medical Association május 18-i számában közzétett új tanulmányból kiderült, hogy mind a műtéti eljárás, mind a gyógyszeres terápia kimenetele jelentős mértékben javult az utóbbi időben. A tünetek enyhítése tekintetében nem tapasztaltak különbséget a gyógyszeres és a műtéti módszer között. Galmiche ugyanakkor hozzátette, hogy mindegyik lehetőségnek megvan a maga előnye és hátránya. Műtét után például ritkább a sav visszaáramlása a nyelőcsőbe, másrészt viszont a sebészeti beavatkozást követően gyakoribb a puffadás és flatulencia.

A szakértő szerint tehát a betegeken áll, hogy melyik terápiát választják. Ha valaki nem akar egész életében gyógyszeren élni, választhatja a műtétet, ha viszont fél a sebészeti beavatkozásoktól, a gyógyszer mellett dönthet.

Részletesen A reflux kezeléséről részletesen

(Medipress)

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Alacsony vagyok
Alacsony vagyok

Ha ez zavar, alkalmazható növekedési hormon?

Magas trigliceridszint?
Magas trigliceridszint?

Hogyan csökkenthető étkezéssel?

WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.