A reflux kezelési lehetőségei

szerző: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos - WEBBeteg
aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika, belgyógyász frissítve:

A reflux kezelésének célja, hogy a tünetek megszűnjenek, a gyulladás eltűnjön, és ne alakuljanak ki szövődmények. Mindez a tartós gyógyulás érdekében hosszú távú terápiát igényel, amelynek része lehet az életmódváltás, a gyógyszeres kezelés és súlyos esetben a műtét is.

A reflux téma cikkei
10/1 A reflux betegség
10/2 Milyen tünetek esetén gondoljunk refluxra?
10/3 Mi hajlamosít a reflux kialakulására?
10/4 Hogyan állapítja meg orvosa a refluxot?
10/5 A reflux kezelési lehetőségei
10/6 Amit Ön is megtehet a reflux ellen
10/7 A reflux diéta alapelvei
10/8 A kezeletlen reflux szövődményei
10/9 A terhesség és a reflux
10/10 Refluxbetegség gyermekkorban

A reflux kezelésének két iránya

A reflux elleni terápiás módszerek egyik iránya a gyomorsav mennyiségét csökkenti. Ez ugyan nem akadályozza meg a gyomortartalom visszaáramlását, azonban jelentősen csökkenti annak károsító hatását és enyhíti mind a panaszokat, mind a hosszú távú szövődményeket. A gyomorsav mennyiségének csökkentése elérhető néhány táplálkozási szabály betartásával, a reflux diéta követésével, vagy savlekötő gyógyszerek alkalmazásával.

A kezelés másik lehetséges irányának célja a gyomortartalom visszaáramlásának megakadályozása vagy mértékének csökkentése. Ez enyhébb esetekben elérhető akár néhány életmódszabály követésével, a mindennapos szokások kisebb átalakításával is, előrehaladottabb állapotban azonban gyógyszerek alkalmazása, súlyosabb esetben a rekeszsérv műtét jelenthet megoldást.

Lássuk sorban a reflux kezelési lehetőségeit!

Gyógyszeres kezelés a refluxos panaszok enyhítésére

Az úgynevezett savközömbösítők vagy savlekötők - mint arra a nevük is utal - lekötik, semlegesítik a gyomorsavat, ezáltal enyhítik a reflux betegség tüneteit. A reakció során víz és széndioxid keletkezik, a gázok természetes úton távoznak. Ezek a többnyire vény nélkül kapható gyógyszerek önmagukban nem gyógyítják meg a gyomorsav által már károsított, gyulladt nyelőcsövet, ezért elsősorban az alkalmanként előforduló gyomorégés esetén használatosak. Általában jól tolerálható és rendszeresen fogyasztható gyógyszerek, ám egyes savlekötők túlzott használata mellékhatásokkal is járhat - általában hasmenést vagy székrekedést okoznak.

Bővebben Savközömbösítő gyógyszerek és alkalmazásuk

Az úgynevezett H2 receptor blokkolók (imetidin, famotidin, nizatidin, ranitidin hatóanyagú készítmények) csökkentik a gyomorsav termelődését és/vagy közömbösítik a savhatást. Nem hatnak olyan gyorsan, mint a savlekötők, de tartósabb megkönnyebbülést okoznak. Ezek a - többnyire orvosi rendelvényre kapható - gyógyszerek elsősorban az enyhe és közepesen súlyos betegeknél alkalmazhatók sikeresen.

A sav képződését leghatásosabban megakadályozó gyógyszerek az úgynevezett protonpumpa gátlók (PPI - protonpumpa inhibitorok; hatóanyagok: omeprazol, lanzoprazol, pantoprazol, rabeprezol és esomeprazol). Ezek a gyógyszerek a reflux bármely fázisában alkalmazhatók, a betegek döntő többségénél lényegesen gyorsabb és eredményesebb gyógyulás érhető el velük. Ezen vényköteles gyógyszerek nem csupán a tüneteket szüntetik meg, hanem túlzott savtermelést mint kiváltó okot, továbbá tartós használat esetén a nyelőcső károsodását is képesek visszafordítani.

Bővebben Így hatnak a protonpumpagátló gyógyszerek

A prokinetikus gyógyszerek nem a savtermelést csökkentik, hanem azáltal fejtik ki hatásukat, hogy felgyorsítják a gyomor kiürülését, és megerősítik a gyomrot a nyelőcsőtől elválasztó záróizom működését. Rendszerint savcsökkentők mellett, kiegészítő kezelésként alkalmazzák őket.

A bevonó készítmények (pl. a sucralfat-tartalmú gyógyszerek) a sérült nyálkahártyán vékony, védő filmréteget képezve védik azt a további gyomorsav okozta irritációtól. Súlyos nyelőcsőgyulladás idejére rövidtávon alkalmazzák őket PPI terápia mellé.

Bővebben A reflux elleni gyógyszerek teljes listája

Szódabikarbóna reflux ellen?

A mai napig él a köztudatban „öreganyáink praktikája”, hogy gyomorégésre szódabikarbonát kell fogyasztani. Ez a kémiai reakciókat tekintve valóban képessemlegesíteni a gyomorsavat, de tartósan és nagy mennyiségben használva felboríthatja a szervezet só- és vízháztartását, akár még a vér kémhatására is megváltoztatja, közvetve megemeli a vérnyomást.

Gyógyszeres kezelési stratégiák

Az, hogy melyik reflux elleni gyógyszercsoport alkalmazása a legmegfelelőbb, függ a tünetek súlyosságától és előfordulásának gyakoriságától. A jelenlegi szemlélet szerint a leghatékonyabb gyógyszercsoport egyik gyógyszerével kell kezdeni a terápiát, szükség esetén emelt adaggal (ami a mindennapi gyakorlatban napi kétszer szedett nagyobb dózisú PPI-t jelent). Ezt követően az ellenőrző vizsgálat (gyomortükrözés) alkalmával a kezelőorvos javasolhatja a gyógyszer adagjának csökkentését.

Az egyre kisebb dózisú illetve egyre gyengébb hatású készítmények alkalmazását nevezik "step down" terápiának. Ennek a szemléletnek az előnye, hogy hamarabb lehet tünetmentességet elérni, így a beteg együttműködése is hosszabb távon megtartható, mintha csak szedné a gyógyszert, de nem érezne javulást.

A fenti terápiás stratégia a gyakrabban alkalmazott kezelési mód, de egyes orvosok ettől eltérő terápiás elvet követnek. Ők az enyhébb készítményekkel kezdik a kezelést, és amennyiben annak hatása nem elégséges, akkor nyúlnak az erélyesebb gyógyszerekhez ("step up" stratégia).

Meddig tart a reflux kezelése?

Mivel a betegség hajlamos a kiújulásra, hosszan tartó kezelés lehet indokolt. A kezelés pontos időtartama egyedi elbírálást igényel. Rendszerint úgy állítják be a gyógyszeradagot, hogy a beteg panaszmentes maradjon. Ha azonban mégis kiújulnak a panaszok, szükséges a gyógyszeradag emelése.

Életmódváltással a reflux ellen

A refluxos betegek többségénél a szükséges életmódbeli változtatások és a gyógyszeres kezelés együttes alkalmazása szükséges és elégséges a panaszok ellen. Savcsökkentőket szedése esetén is érdemes a szokásokkal és az étrenddel alkalmazkodni a betegséghez.

Ennek részeként:

  • éljen egészséges életet, túlsúly esetén fogyjon le, ez csökkenti a gyomorra neheződő nyomást;
  • figyeljen oda arra, mit nem szabad ennie, innia (pl. savas ételek, alkohol, koffein);
  • mikor és mennyit fogyaszt (többször kisebb adag az ajánlott);
  • testhelyzetére, mivel a magas párna használata vagy a ritkább előrehajolás csökkentheti a visszaáramlás lehetőségét.

A reflux esetén ajánlott életmódról és étrendről részletesen alábbi cikkeinkben olvashat.

Tovább Életmódtanácsok refluxos betegeknek | A reflux diéta alapelvei

A rekeszsérv műtét

Ha a panaszok miatt idejében fordulunk orvoshoz, akkor a reflux betegség a fenti gyógyszercsoportok segítségével meggyógyítható. Ha azonban a nyelőcső károsodása súlyos, a betegség előrehaladott állapotban van, és a gyógyszeres kezelés nem jár sikerrel, esetleg súlyos szövődmények jelentkeztek, akkor sebészi beavatkozás válhat szükségessé. Műtétet indokolhat például vérzés vagy a nyelőcső szűkülete. Az operáció célja a szövődmény megszüntetése, illetve a nyelőcső záróizom funkciójának visszaállítása.

A leggyakoribb műtéti eljárás az ún. Nissen-fundoplikáció, amelyet már laparoszkópos eljárással is el tudnak végezni. A gyomor fölső részét mandzsettaszerűen a nyelőcső alsó része köré „tekerik”, ezzel erősítve meg az alsó nyelőcső-záróizmot. A reflux műtét nem jár mindig teljes sikerrel, ugyanakkor a betegség és a panaszok kiváltó okán képes nagy mértékben javítani.

Bővebben A reflux műtét (rekeszsérv műtét) menetéről részletesen

Gastrooesophagealis reflux betegség
A reflux betegség ábra

A reflux várható kimenetele, kilátások

Bár a reflux betegségre (GERD) jellemző a krónikus betegségi állapot és a tünetek gyakori visszatérése, összességében elmondható, hogy a reflux végkimenetele általában jó. Az időben megkezdett és megfelelő gyógyszeres kezeléssel, valamint az életmódbeli változtatásokkal a reflux egyensúlyban tartható. Megfelelő kezeléssel a panaszok visszatérése megelőzhető, a savelválasztást gátló szerek hosszantartó alkalmazásával a tünetek kontrollálhatók. A szövődmények - a nyelőcsőszűkület, fekélyek keletkezése, vérzés - időben történő felismeréssel és helyes kezeléssel szintén megelőzhetők.

A kezeletlen reflux szövődményei

A gyomorégést és a reflux egyéb tüneteit minden esetben komolyan kell venni, a betegséget kezelni kell, hosszútávon kezelés nélkül ugyanis számos súlyos szövődmény kialakulásához vezethet. A nyelőcső nyálkahártyáján kialakuló krónikus gyulladás - sokszor vérző - fekélyeket okozhat. Ha a visszacsorgó savas gyomortartalom bekerül a légutakba, asztmát idézhet elő vagy tüdőgyulladást okozhat. A reflux legsúlyosabb szövődmény azonban a ritka, de annál súlyosabb daganatos betegség, a nyelőcsőrák kialakulása lehet.
Bővebben A kezeletlen reflux szövődményei

WEBBeteg logoForrás: WEBBeteg
Orvos szerzőnk: Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Aktualizálta: Dr. Dunás-Varga Veronika belgyógyász

Cikkajánló

A refluxbetegség (GERD)

Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
Reflux
A reflux (gastrooesophagealis reflux, GERD) betegséget az okozza, hogy a gyomor savas tartalma visszaáramlik a nyelőcsőbe, kimarja annak belső falát, és kialakul az a panasz, amit a mindennapokban gyomorégésként emlegetünk.
Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg összeállítás - Dr. Csuth Ágnes, családorvos és Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Kovács Anikó, gyógyszerész
Budai Allergiaközpont - Dr. Dózsa Izabella, tüdőgyógyász, allergológus
WEBBeteg - Dr. Debreczeni Anikó, általános orvos
WEBBeteg - Dr. Vitális Zsuzsanna, gasztroenterológus
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.