• Az öngyilkosság

    Szerző:
    WEBBeteg

    November 29-30-án konferenciát rendeznek a budapesti Aesculap Akadémián, ahol az öngyilkosság megelőzéséről tartanak majd előadásokat.

    A rendezvény első napján egyebek mellett a média funkciójáról, a sajtómegjelenésekről, az internet lehetőségeiről hallhat előadásokat a közönség, kedden pedig a háziorvosok szerepe áll a középpontban a többi között az öngyilkosság megelőzésében - mondta el Oriold Károly, a Lélekben Otthon Alapítvány alapítója az MTI-nek. A konferenciára ellátogat a skót Choose Life program kidolgozója és működtetője, Alana Atkinson is, aki szombat délután osztja meg tapasztalatait az érintett szakemberekkel. A Choose Life programnak köszönhetően - amely többek között a városi drogozó, italozó fiatalokra és a farmokon élő idősekre koncentrál - jelentősen csökkent az öngyilkosságok száma.

    Hirdetések

     Ouml;ngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Az öngyilkosságok jellemzően valamilyen pszichiátriai kórkép (depresszió, szorongás, skizofrénia) következtében, mintegy szövődményként történnek.
    Öngyilkosság: Okok és elkövetési módok>>
    A mozgalom mellett bemutatkozik a svéd SPES (öngyilkosok hátramaradott hozzátartozóinak szervezete), a Segítők Baráti Köre Erdélyből és hazai hozzátartozói csoportok. A kerekasztal-beszélgetés témája a média és az öngyilkosság lesz. Monostoriné Vass Anikó, az ORFK kiemelt főnyomozója a rendkívüli halálról, Schönstein Mónika pszichológus két öngyilkosság kommunikációjáról, Papp Miklós a keresztény etika öngyilkossággal kapcsolatos elvi és gyakorlati szempontjairól, Szilágyi Simon pszichiáter a gyakorlati krízisintervencióról, Koltai Mária pszichiáter az öngyilkosság generációk közötti öröklődéséről beszél a publikumnak, míg Kalmár Sándor neurológus-pszichiáter az internet szerepét és lehetőségeit mutatja be az öngyilkosság megelőzésében. Rihmer Zoltán pszichiáter Az öngyilkosság mint orvosi és társadalmi probléma, különös tekintettel a háziorvosok és a média szerepére, Osváth Péter pszichiáter Önpusztítás és kultúra - a modellkövetés és a média szerepe címmel tart előadást.

    A másnapi programban Németh Attila pszichiáter az időskori öngyilkosságot, Takách Gábor addiktológus az öngyilkosság és alkoholizmus kapcsolatát, Göbl Gábor szakorvos az Országos Mentőszolgálat gyakorlatában bekövetkező öngyilkosságok problematikáját tárja a hallgatóság elé. Kalmár Sándor a kiskunhalasi háziorvosi öngyilkosság-megelőző programról, Monostoriné Vass Anikó a rendkívüli halálnak a rendőrség és a háziorvosok együttműködésével történő megelőzéséről, Rihmer Zoltán a háziorvosoknak az öngyilkosság megelőzésében játszott szerepéről, Orbán Győző háziorvos-jogász az öngyilkosság és a megelőzés problematikájáról tájékoztatja a résztvevőket. Perczel Forintos Dóra pszichológus Reménytelenség és öngyilkosság - a klinikai pszichológus lehetőségei a prevencióban, Tornyossy Mária klinikai szakpszichológus Pszichológus és háziorvos címmel tart előadást.

    A téma iránt érdeklődők a www.lelekbenotthon.hu, vagy az info@lelekbenotthon.hu címen jelentkezhetnek a konferenciára, a részvételi díj nettó 5900 forint. A rendezvényt az Egészségügyi Világszervezet (WHO), a Magyar Pszichiátriai Társaság és a Magyar Pszichológiai Társaság támogatja.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Gasztroparézis

    Dr. Felszeghy Enikő

    Az étkezési szokások megváltoztatása mellett milyen kezelés jöhet szóba?

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Elhízás - Mi van a háttérben?

    Az elhízott emberek között csak igen ritkán találunk betegséget a háttérben, általában régi beidegződések és pszichológiai problémák lehetnek a fő okok.

    Szívinfarktus - Megbecsülhető a kockázata

    Ha bárki azzal szembesülne, hogy nagy az esélye annak, hogy a következő öt évben szív- és érrendszeri megbetegedés lépjen fel nála, akkor valószínűleg megpróbálna változtatni az életmódján. A kardiológiai kockázatbecslés egyéni és társadalmi jelentőségéről dr. Ádám Zsófia kardiológus beszélt.

    Idén is folytatódik Magyarország átfogó egészségvédelmi szűrőprogramja

    A magyar népesség megbetegedési és halálozási viszonyai az elmúlt évtizedben nem mutattak számottevő javulást, sőt bizonyos betegségtípusok előfordulási gyakorisága folyamatosan növekszik, ezért ebben az évben elindították a Megelőzés éve 2018-2019 elnevezésű kampánysorozatot.

    K2-vitamin hatása a csontritkulás kezelésében

    Csontrendszerünk épségének megőrzésében számos biológiai anyag, köztük hormonok, ásványi anyagok vesznek részt. Mindezen bonyolult rendszer működése ellenére az osteoporozis az egyik leggyakoribb oka a főként idősebb korban bekövetkező csonttöréseknek. Mit tehetünk ellene? A K2-vitaminnal megelőzhető a csontritkulás?

    Vitaminhiány és a pszichiátriai kórképek összefüggései

    A vitaminok az alternatív gyógyászat Szent Gráljává váltak, így sokszor túlzó várakozás, tévhitek veszik körül őket. Sokan például a C-vitamint az egészség általános biztosítékának látják, és több C-vitamin több egészség alapon valójában már egészségtelen mértékben, túladagolva fogyasztják. A vitaminkérdésről a fogyasztók körében szabályos hitviták zajlanak sok indulattal (pl. a szükséges napi mennyiségek körül), egyesek összeesküvés-elméleteket gyártanak, így nem meglepő, hogy a laikusok számára nem könnyű a tisztánlátás. De mi a helyzet ezekkel az anyagokkal valójában?

    A nátha és az influenza hatékony megelőzése

    Főként ősszel és télen szenvednek sokan a vírusfertőzés következtében kialakuló nátha, azaz a megfázás tüneteitől. Nem létezik olyan módszer, amivel a megfázás teljes bizonyossággal megelőzhető lenne, ám mégis tehetünk a kockázat csökkentése érdekében. Az influenza ellen azonban van védőoltás, amelynek beadatása az influenza elleni védekezés leghatékonyabb módja.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.