• Több a középkorú öngyilkos

    Szerző:
    WEBBeteg

    Emelkedik a középkorúak öngyilkossági aránya az Egyesült Államokban, különösen a diploma nélküli, szegényebb, fehér férfiak körében - jelentették hétfőn amerikai kutatók.

    A középkorúak között általában kisebb az öngyilkosság kockázata, mert családjuk támogatása leköti energiájukat, ám a "baby boom" nemzedéke ellentmond ennek a trendnek - állapította meg Julie Phillips, a New Jersey-i Rutgers Egyetem és Ellen Idler, az atlantai Emory Egyetem munkatársa.

    Hirdetések

    A Public Health Reports című közegészségügyi szakfolyóiratban közzétett tanulmányhoz az amerikai országos statisztikai adatbázist használták fel a kutatók. Ebből az öngyilkosságokra vonatkozó adatokat életkor, családi állapot, képzettség és más tényezők alapján elemezték. A vizsgálat alá vont időszakasz egybeesett a legutóbbi gazdasági válság idejével.

    Mint a kutatók írták, 1988-tól a 40 és 49 év közti férfiak körében, valamint 1999-től a 40-től 59 éves korú nők és 50-59 éves korú férfiak körében emelkedett az öngyilkosság aránya. 1979-ben százezer 40 és 49 év közötti férfira 21,8 öngyilkosság esett, ez az arány 1996-ban 24, 2005-ben pedig már 25 volt. Az 50 és 59 év közötti férfiak esetében 1979-ben 23,9 százezrelék volt az öngyilkossági arány, 1999-re ez visszaesett 20,4-re, ám 2005-re elérte a 23,8 százezreléket.

     Ouml;ngyilkosság - A sötétbe vivő út

    A pszichiátria egyik legproblematikusabb területe az öngyilkosság. Nem önálló betegség, mégis talán az egyetlen olyan pszichiátriai vonatkozású esemény, ami a beteg halálával végződhet. Az öngyilkosságok jellemzően valamilyen pszichiátriai kórkép (depresszió, szorongás, skizofrénia) következtében, mintegy szövődményként történnek.
    Öngyilkosság: Okok és elkövetési módok>>

    A nőknél jóval alacsonyabb az öngyilkosságok aránya: 1979-ben 9,8 százezrelék volt a 40-től 49 éves korcsoportban. Ez az arány 2005-re 7,8 százezrelékre csökkent. A változások hátterében a kutatók a munkanélküliség növekedését feltételezik az egyik kiváltó okként, valamint a szaporodó gazdasági csődöket, amelyek a családok anyagi helyzetét is érintették. A vizsgált korosztály egyúttal igen egészségtelen életmódot folytat, nagyon sok az elhízott közöttük, magas a cukorbetegség és a szívbetegségek aránya.

    A 45 és 64 év közöttiek körében azok hányada, akiknek több krónikus betegségük is van, az 1996-os 13 százalékról 2005-re 22 százalékra ugrott. A betegségek leginkább a kevésbé képzett embereket sújtották, és azokat, akik egészségbiztosítása gyengébb szolgáltatást nyújtott. Az öngyilkossági kockázat jelentősen nagyobb volt a nem házas, mint a házas emberek körében, a középkorú férfiak között például 3,5-szer nagyobb volt a kockázat a nem házasságban élőknél, mint a házasoknál.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    Címkék: Öngyilkosság,
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Fiatalkori mellrák

    Tóth András

    Szűcs Adriána modellel beszélgettünk, aki 16 kemoterápián van túl.

    Mi az a divertikulózis?

    Dr. Mármarosi István

    Mi utalhat a vastagbél falán kitüremkedő képletek jelenlétére?

    Depresszió a híres emberek életében

    A sok tekintetben zseniálisat alkotó emberek életét viszonylag gyakran kísérik különféle mentális betegségek, amelyek miatt életük egyes szakaszaiban vagy akár egész életükben is súlyosan depressziósak lehetnek. A depresszió ugyan gyakran hozzásegíti őket olyan művek megalkotásához, amelyre a búskomor lelkiállapotok átélése nélkül nem lettek volna képesek, sokuk élete azonban tragikusan, életük önkezükkel történő kioltásával végződik, amikor lelki szenvedéseiket már nem képesek többé ép ésszel elviselni.

    Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?

    Ismeretes, hogy Magyarország a befejezett öngyilkosságok területén mindig előkelő helyen állt, bár az elmúlt 20 évben a statisztika javult. Ettől még továbbra is szem előtt kell tartani az öngyilkosságot, amely sokszor tabu és a társadalom elítéli, megbélyegzi az öngyilkosságot elkövetőt.

    A gyerekkorban bántalmazottak másképp kezelik a stresszhelyzeteket

    A nehéz gyermekkor kétségkívül kihat az egész további életre. A gyermekkori traumák számos beláthatatlan következménye közül egy új tényezőt fedeztek fel kanadai kutatók: a gyermekkori testi bántalmazások okán megváltozik az agy jeltovábbítása, amelynek következtében a stresszhelyzetek kezelése romolhat.

    Csökkent az öngyilkosságok száma

    A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége (LESZ) elnökének közlése szerint az utóbbi időben csökkent az öngyilkosságok száma.

    Lelki Egészség Világnap 2016.

    Bár a magyar lakosság egészségi állapota nemzetközi összehasonlításban kedvezőtlen, azért vannak pozitív változások. Kiemelkedő nemzetközi eredményeket értek el magyar munkacsoportok, és a friss adatok szerint tovább csökkent a magyarországi öngyilkossági halálozás is.

    Mentális egészségfejlesztési projektet indít az Országos Tisztifőorvosi Hivatal

    A lelki egészséggel kapcsolatos problémák időben történő felismerése, kezelése és az ehhez kapcsolódó információhiány, előítéletek leküzdése óriási kihívást jelent Magyarországon és az egész Európai Unióban.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.