• Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

    Szerző:
    WEBBeteg

    A visszautasítás gyakori érzése olyan tartós gyulladásos választ vált ki a testben, amely növelheti az egyének kockázatát olyan betegségekre, mint az asztma, a szív- és érrendszeri megbetegedések vagy a depresszió - állapították meg amerikai kutatók.

    A Kaliforniai Egyetem (UCLA) munkatársai egészséges fiatal felnőtteket toboroztak vizsgálatukhoz, melyben azt modellezték, miként hat a közösségi helyzetben átélt stressz, az elutasítás a fizikai egészségre. Az amerikai tudományos akadémia folyóiratában, a PNAS-ben hétfőn közzétett tanulmány szerint a visszautasítás gyulladást vált ki, amely tartósan fennmaradva károsan befolyásolja a lelki és a testi egészséget is.

    Hirdetések

     

      Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek

    Aggodalmaskodás, idegesség, feszültség, nyugtalanság, ingerültség, stresszes állapot. A szorongásos zavarok a lakosság mintegy 20 százalékát érintik. Szorongás - Gyakori kérdések és tévhitek>>

    A 124 résztvevőt olyan helyzetbe hozták, hogy elutasítva érezhették magukat. Ezt megelőzően, majd utána is mérték a gyulladást jelző markerek mennyiségét nyálukban.

    A fiataloknak egy szobába kellett belépniük, ahol fehér köpenyes, hivatalos kinézetű emberek voltak. Itt megkérték őket, hogy tartsanak egy rövid beszédet a bírálók előtt arról, miért is felelnének meg egy asszisztensi feladatra.

    Ezt követően 2935-ről kellett visszaszámolniuk hetesével, ha pedig elrontották, újra kellett kezdeniük a "bizottság" előtt, immár 13-sával visszafelé számolva.

     Stressz teszt

    A stressz a hétköznapok velejárója, azonban lehet, hogy Ön nem tudja megfelelően kezelni. Töltse ki tesztünket, és választ kaphat, hogy az utóbbi időben mennyire sok stressz érte Önt! Töltse ki Stressz tesztünket! >>

    A bírálók feladata az volt, hogy viselkedjenek úgy, mintha felbosszantotta volna őket a jelölt, és sürgessék a feladat végrehajtása közben. A gyulladást jelző biológiai markerek - a várt módon - jelentősen megugrottak a helyzet szenvedő alanyainál, ám nem mindenkinél azonos mértékben. A későbbiekben a résztvevők közül 31 ember agyáról funkcionális mágneses rezonanciás (fMRI) felvételt készítettek, miközben egy számítógépes játékot játszottak egy távoli partnerrel. A szervezők úgy tettek, mintha a tesztalany elszúrt volna valamit, és mintha a képzeletbeli személy - akit a partnerüknek hittek - ok nélkül, hirtelen abbahagyta volna velük a játékot.

    Az elutasítottság testi tüneteket vált ki

    Az fMRI felvételeken ekkor a félelemmel, stresszel, elutasítással összefüggő agyterületek aktivitása - egyénenként változó mértékben - megemelkedett. George M. Slavich kutatásvezető és csoportja megállapította, hogy azoknál ugrott meg a legerősebben az agyi aktivitás a visszautasítás hatására, akiknél a korábbi feladat során a legnagyobb mértékben emelkedett a gyulladást jelző biológiai markerek mennyisége.

     A depresszió tünetei

     Mi utalhat arra, hogy Ön depresszióban szenved? Kérjen segítséget, ha az alábbi tünetek legalább két héten keresztül fennállnak! A depresszió ismertetőjegyei >>

    Mint Slavich a LiveScience című tudományos portálnak (http://livescience.com) elmondta, eredményük oly módon segít megérteni az elme és a test kapcsolatát, ahogyan azt korábban nem tudták.

    A visszautasításra érzékenyebb emberek mindennapjaik során sokszor érezhetik valamiképpen elutasítva magukat, ezért a gyulladás krónikussá válhat. Ez viszont károsíthatja a sejteket, majd a szerveket is, allergiához, szív- és érrendszeri betegségekhez, depresszióhoz vezethet.

    (MTI)

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Sarcoidosis

    Dr. Lajtos Melinda

    A betegség jelentősége abban áll, hogy kórlefolyása nem jósolható meg.

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Szülés utáni szorongás

    Természetes dolog, hogy a kisbaba megszületése után az újdonsült szülők szoronganak. Ennek sok oka lehet, a leggyakoribb, hogy az édesanya attól fél, hogy nem fogja tudni ellátni gyermekét, nem ismeri fel annak jelzéseit.

    A bulimia és más táplálkozási zavarok - Hogyan ismerjük fel?

    A bulimia valójában mintegy háromszor gyakoribb jelenség, mint a korábban egyedüli evészavarként elfogadott anorexia, és jóval nehezebb is felismerni a bajt.

    Normális szorongás vagy már betegség?

    Teljesen normális dolog időnként aggódni és szorongani. A generalizált szorongásos betegségben (GAD) azonban a beteg túlzott, irreális szorongással reagál a mindennapi élethelyzetekre, ennek a hátterében pedig nincs azonosítható, konkrét ok.

    Közlekedési baleset - Nem csak a test sérül

    Napjainkban egyre több közlekedési balesetről hallunk, azonban ezek kapcsán mindig csak a halálos áldozatokról emlékezünk meg, a túlélőkről senki sem beszél. Vajon hogy élik meg és hogyan dolgozzák fel a balesetet? Vajon túl lehet lépni a történteken tartós lelki károsodás nélkül?

    A kismamák érzelmi betegsége: D-MER (diszfóriás tejleadó reflex)

    A diszfóriás tejleadó reflex (angol elnevezéséből adódó betűszóval élve D-MER) egy olyan probléma, mely nagyon megnehezíti az édesanyák életét. A tejleadással párhuzamosan, a szoptatás meghitt élménye helyett, különböző kellemetlen érzések jelentkeznek, melyek a szoptatás abbahagyására ösztönözhetik az anyákat.

    Exhibicionizmus - A magamutogatás vágya

    Exhibicionistának azokat a férfiakat nevezzük, akik főleg fiatal nők előtt, azok legnagyobb ijedelmére és döbbenetére előveszi és mutogatja izgalomban lévő péniszét és közben önkielégít. Az ilyen eset gyakran fordul elő iskolák, óvodák, játszóterek közelében.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.