"Halálos beteg a szerettem" - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Nemrég kiderült, hogy édesapám rákos és már csak hat hónapot jósolnak neki. Egyszerűen képtelen vagyok feldolgozni az eseményeket és vele sem tudok kommunikálni. Sokat sírok egyedül, úgy érzem már semmi nem lesz a régi!" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Levélíró!

Nagyon nehéz az a helyzet, amiben most van. Amikor a környezetünkben valaki nagyon beteg lesz, balesetet szenved, vagy meghal, akkor szembesülünk mi is a halál gondolatával, az elmúlás természetes folyamatával. Nagyon nehéz szembenéznünk a halál gondolatával, különösen akkor, ha ez a közvetlen környezetünkben történik, szeretteinkkel, ráadásul hírtelen. Természetes félelemmel tölt el minket az, ha egy halálos betegségben szenvedő emberrel kell együtt lennünk, hiszen olyasvalamivel kell ilyenkor szembenéznünk, ami számunkra ismeretlen, nem tapasztaltuk még.

Teljesen érhető, ahogyan érez. Az elmúlás a születésünk pillanatától elkezdődik, és az emberi élet természetes része, mégis nehéz mit kezdenünk vele. Az édesapjának most szüksége van Önre! Nem kell megjátszania, hogy erős, nem kell eltitkolni a könnyeket előtte, miért is tenné?

Viszont ahhoz, hogy segíteni tudjon neki, Önnek is szüksége van segítségre, ami lehet egy barát, barátnő, egy családtag, vagy a naplóírás, rajzolás, festés. Írja és beszélje ki magából a feszültségeit, félelmeit! Ezen kívül mindenképpen azt javaslom, keressen fel egy pszichológust, aki segíteni tud ebben a folyamatban Önnek és az egész családnak is!

Minden jót és sok lelkierőt kívánok!

Amikor a családtag halálos beteg

Mindenki másként reagál, mikor megtudja, hogy halálos kórban szenved. A reakció függ a személyiségtől, a kapcsolatok minőségétől, a vallási hiedelmektől illetve attól, hogyan reagáltak korábban a nehézségekre. Természetes, hogy mindenki szeretne segíteni a barátjának vagy szerettének szavakkal és tettekkel is. Azonban nem könnyű hozzátartozónkkal annak haláláról beszélni. Ugyanakkor ez szorosabbá is teheti kapcsolatunkat, hiszen hasonló érzéseket oszthatunk meg egymással. A kultúrának is nagy szerepe van a halálról való beszélgetésben. Vannak kultúrák, ahol nem elfogadott az ilyen jellegű beszélgetés, mert úgy vélik, azzal közelebb hozzák a halált, illetve elveszi a betegtől a reményt. Ennek ellenére a legtöbb ember szeretne beszélgetni valamilyen formában arról, ami történik velük. Amikor a családtag halálos beteg

(WEBBeteg - Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Balogh Mária, újságíró
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Cs. K., fordító
WEBBeteg - Tóth András, újságíró
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.