Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek

KamaszPanasz
megjelent:

Az öngyilkossági késztetés és hajlam kezelése jelentős mértékben függ az illető sajátos helyzetétől, beleértve az öngyilkosság kockázatának mértékét és azt, milyen lappangó problémák okozhatják.

Vészhelyzetek

Ha öngyilkosságot kísérelt meg, azonnal a sürgősségi osztályon a helye. A legbiztonságosabb mentőt hívni, s nem valaki mással odamenni. A sürgősségi osztályon orvosi ellátásban részesítik, ha valamilyen sérülést szenvedett el.

Öngyilkosság
Az öngyilkosságra készülők 75-80 százaléka beszél előtte tettéről. A meghalási szándék kifejezése egyben segélykérést is jelent. Öngyilkosság, hogyan előzhető meg?>>

Jó, ha mindvégig Ön mellett marad valaki, míg bizonyosan meg nem állapítják, hogy elmúlt az öngyilkosság közvetlen veszélye. A kórház személyzete gondoskodni fog róla, hogy ne kerülhessen a kezébe semmi olyan eszköz, amellyel árthat magának, épp ezért minden potenciálisan veszélyes dolgot elvesznek Öntől. Az orvos feltesz majd néhány kérdést és esetleg megnézi, milyen sebek vannakÖnön, beleértve a korábbi vagy a legutóbbi öngyilkossági kísérletek nyomait. Attól függően, milyen mentális állapotban van, gyógyszeres kezelést írhat elő, hogy megnyugodjon, illetve hogy a mögöttes mentális betegség, például depresszió tüneteit csillapítsa.

A téma cikkei

6/1 Öngyilkosság - A sötétbe vivő út
6/2 Öngyilkosság - Megakadályozható lenne? Mit tegyünk?
6/3 Öngyilkosság és öngyilkos szándék - Mi állhat a háttérben?
6/4 Öngyilkosság - Hogyan ismerjük fel az előjeleket?
6/5 Öngyilkossági hajlam - Kezelések és gyógyszerek
6/6 Öngyilkossági szerződés

Az elsődleges vizsgálatok és kezelés után az orvos dönt arról, elhagyhatja-e a kórházat. Hosszabb-rövidebb ideig mindenképp ott kell maradnia, ha:

  • Öngyilkosságot kísérelt meg
  • Fennáll a közvetlen veszélye, hogy kárt tegyen magában vagy öngyilkosságot kövessen el
  • Olyan mentális betegségben szenved, mely tünetileg nem kezelhető, s emiatt veszélynek van kitéve
  • Teljesen elszakadt a valóságtól (elmegyógykezelésre szorul)
  • Ittas
  • Korábban is voltak drog- vagy alkoholfogyasztással kapcsolatos gondjai
  • Nincs megfelelő családi vagy baráti háttér mögötte, mely gondoskodhatna a biztonságáról és megadhatna minden szükséges segítséget
  • Lobbanékony vagy vakmerő természetű

Az orvos ragaszkodhat ahhoz, hogy mindaddig a kórházban maradjon, amíg meg nem bizonyosodik a gyógykezelés hatékonyságáról, s így kellő biztonságban távozhasson és megkaphassa a szükséges utókezelést.

Nem igazi vészhelyzetek

Amennyiben foglalkoztatja az öngyilkosság gondolata, de nincs válsághelyzetben, járóbetegellátásra van szüksége. Ezek az alábbi kezelések lehetnek:

  • Pszichoterápia. A pszichoterápiás kezelés során, melyet neveznek tanácsadó vagy beszélgető terápiának is, feltárja azokat az okokat, amelyek öngyilkosságra késztetik. A terapeutával közösen állítják össze a kezelés programját és tűzik ki a célokat. Ha már járt terápiás kezelésre, tanácsos volna, ha gyakrabban találkozna a mentálhigiénés tanácsadóval, míg nem tudja jobban kezelni az öngyilkosságra késztető gondolatait.
  • Gyógyszeres kezelés. A mértéktelen alkohol- és drogfogyasztás csak erősítheti az öngyilkosság gondolatát és meglehetősen lobbanékonnyá is teheti. A drog- és alkoholfüggőség kezelése a következőket foglalhatja magába: detoxikálás, elvonókúrás programok és önkéntes csoporttalálkozók.
  • Családi támogatás és nevelés. Szerettei egyidejűleg támogatást és konfliktusforrást is jelenthetnek. Ha bevonja őket a kezelésbe, jobban megérthetik, mi mindenen megy keresztül, maguk is erőt meríthetnek belőle, s közben a családon belüli kommunikáció és kapcsolatrendszer is javulhat.

Hogyan segítsünk a hozzánk közelállón, ha az öngyilkosság gondolata foglalkoztatja?

Ha van olyan hozzátartozója, aki már próbált kárt tenni magában, vagy úgy gondolja, hogy fennáll ennek a veszélye, kérjen sürgősen segítséget. Ha úgy véli, hogy öngyilkosságra készül, nyíltan és őszintén tárja fel előtte aggodalmait. Nem kényszeríthet senkit arra, hogy szakkezelésre járjon, de bátoríthatja és támogathatja ebben. Ugyancsak segíthet neki jól képzett orvost vagy mentálhigiénés tanácsadót találni és megbeszélni vele egy találkozót. Akár el is kísérheti a rendelésre.

Életmód és házi praktikák

Semmi sem pótolhatja a szakszerű segítséget, ha öngyilkossági hajlamot kell kezelni vagy öngyilkosságot megelőzni. Van azonban néhány dolog, melyekkel csökkenthető az öngyilkosság kockázata. Ilyen, ha az embert támogató környezet veszi körül: a család, a barátai vagy a felekezet tagjai. Közismert tény az is, hogy a gyakorló vallásosság hozzájárulhat az öngyilkosság kockázatának a csökkentéséhez.

Küzdelem és támogatás

Ne próbáljon meg teljesen magára hagyatkozva küzdeni öngyilkos gondolataival vagy erre utaló magatartásával. Szakszerű segítségre és támogatásra szorul, hogy legyűrhesse az öngyilkos gondolkodásmóddal kapcsolatos problémáit. Ugyanakkor legyen aktív részese maga is a kezelésnek. A szakavatott segítségnyújtás mellett, amire szüksége van, tegye meg az alábbi önvédelmi lépéseket is:

  • Járjon el a kezelésekre. Ne mulasszon el egyetlen terápiás kezelést vagy orvosi rendelést se. Akkor is menjen el, ha semmi kedve vagy semmi szükségét nem érzi.
  • Az előírásoknak megfelelően szedje a gyógyszereit. Még ha jól is érzi magát, ne engedjen a csábításnak, hogy egyet is kihagyjon. Ha abbahagyja a szedésüket, újra elfoghatják az öngyilkosságra késztető gondolatok. Ugyancsak az elvonási tünetekhez hasonlót tapasztalhat, ha egyik napról a másikra abbahagyja az antidepresszánsok vagy más gyógyszerek szedését.
  • Tudjon meg minél többet az állapotáról! Ha tisztában van az állapotával, az erőt és ösztönzést adhat, hogy folytassa a kezelési programot. Ha például depressziós, ismerje meg a betegség okait és kezelési módjait.
  • Ügyeljen a figyelmeztető előjelekre! Működjön együtt az orvossal vagy terapeutával, hogy megtudja, mi váltja ki Önben az öngyilkossági késztetést. Készítsen egy tervet, hogy tudja, mi a teendő, ha megint ilyen gondolatai támadnak. Jelentkezzen az orvosnál vagy a terapeutánál, ha bármilyen változást is észlel az érzelmeiben. Fontolja meg, nem volna-e jó bevonni valamelyik családtagot vagy barátot az intő előjelek figyelésébe.
  • Legyen aktív! A fizikai aktivitásról és a testgyakorlásról bebizonyosodott, hogy depressziócsökkentő hatásuk van. Sétáljon, kocogjon, ússzon, kertészkedjen, válasszon valamilyen testmozgást, amit szívesen végez.
  • Kerülje a drogot és az alkoholt! Az alkohol és a drog súlyosbíthatja az öngyilkosságra való hajlamot. Egyidejűleg a gátlásait is oldják, s így sokkal könnyebben cselekedhet meggondolatlanul.
  • Keresse támogató csoportok segítségét! Több olyan szervezet is van, amely a segítségére lehet öngyilkos gondolatai leküzdésében és annak megértésében, hogy az öngyilkosság mellett számos más lehetőség is van az életében.

Megelőzés

Számos módja van még annak, hogy megszabaduljon öngyilkos gondolataitól:

  • Távolítson el minden olyan eszközt, amellyel öngyilkosságot követhet el! Ha úgy véli, öngyilkos gondolatok lettek úrrá Önön, szabaduljon meg mindentől, ami öngyilkosság elkövetésére alkalmas, legyen az lőfegyver, kés vagy veszélyes gyógyszer. Ha olyan gyógyszert szed, amelynél veszélyes lehet a túladagolás, kérje meg valamelyik családtagot vagy barátot, hogy ő adja oda az előírás szerinti adagot.
  • Végeztesse el a szükséges kezeléseket! Ha nem kezelteti megfelelően az alapbetegséget, valószínűleg újra élednek az öngyilkos gondolatai. Lehetnek gátlásai, hogy kérjen-e segítséget mentális problémái kezeléséhez, pedig a depresszió, a szerfüggőség vagy más egyéb alapbetegség szakszerű kezelése révén jobb lehet a közérzete és nagyobb biztonságban tudhatja magát.
  • Hajtsa végre a kezelési programot. Járjon el az utógondozásra, az előírásokat pontosan betartva szedje a gyógyszereit, és kövesse mindenben az orvos vagy a tanácsadó javaslatait.
  • Erősítse meg a támogatói körét! Valószínűleg nem könnyű arról beszélni, hogy öngyilkos gondolatai vannak, s a barátai és a család talán nem is értik meg egészen, miért érez így. Mégis tárulkozzon ki, hogy biztos lehessen: azok, akik törődnek Önnel, tisztában vannak a helyzettel és Ön mellett lesznek, amikor szükségét érzi.
  • Ismerje a saját figyelmeztető előjeleit! Tanulja meg idejében felismerni a veszély előjeleit és eldönteni, milyen lépéseket kell megtennie még idejekorán. Segíthet, ha leírja, mit kell tennie, amikor az öngyilkosság gondolata foglalkoztatni kezdi. Készíthet egy írásos megállapodást a mentálhigiénés tanácsadóval vagy valamelyik hozzátartozóval. A leírt terv vagy megállapodás segítségével akkor is meg tudja tenni a helyes lépéseket, amikor az ítélőképessége nem épp a legjobb.
  • Ne feledje, az öngyilkosságra késztető érzések átmenetiek. Ha kilátástalannak érzi a helyzetet vagy úgy véli, nem érdemes tovább élni, gondoljon arra, hogy elmúlik ez az érzés. Tegye meg a szükséges első lépést, és ne cselekedjen elhamarkodottan. Azon dolgozzon, hogy visszanyerje a jövőképét, és jobb lesz az élete.

Ezt is olvassa el! Mit tehetünk, ha ismerősünk öngyilkossági szándékot fontolgat?

(KamaszPanasz)

Cikkajánló

Térdfájás
Térdfájás

Melyek a térdfájdalom leggyakoribb okai?

A baba neme
A baba neme

Befolyásolható-e a fogantatásnál?

WEBBeteg - Dr. Mélypatakiné Dr. Áfra Júlia, szakgyógyszerész
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, neurológus, klinikai farmakológus
WEBBeteg - Dr. Zsuga Judit, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Pálvölgyi Rita, pszichiáter, pszichoterapeuta
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.