• Hogyan erősítsem az önbizalmamat? - A pszichológus válaszol

    Szerző:
    WEBBeteg

    "Egy szégyellős 20 éves lány vagyok, próbálom ugyan leküzdeni az emberekkel szembeni félelmet, de úgy érzem, sosem lábalok ki ebből. Mit tehetnék?" - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kedves Kérdező!

    Azt, hogy mindezen hogyan lehet változtatni, sokban függ attól, hogy miért alakultak ki, mi hozta létre az Ön által leírtakat.

    Hirdetések

     

    Fájdalomfüggőség
    Sokan éveken, olykor egy életen keresztül tűrik, hogy bántsák őket. A fájdalomfüggőségről részletesen>>

    Azt gondolom, mindenképpen fontos volna foglalkoznia azzal, hogy mi is az, ami miatt tart az emberektől, és hogy hogyan tudja erősíteni az önbizalmát.

    Az önbizalom első fontos lépése az önismeret és önmagunk szeretetének a képessége.

    Ebben tudnak segíteni különböző könyvek, melyek az ön- és emberismerettel foglalkoznak, illetve az önismereti csoportok és a pszichológusi segítség is hatékony és eredményes útjai az önbizalom fejlesztésének.

    Személyiségtípusok a párkapcsolatban
    Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

    Azt, hogy mit lehet tenni ellene, nagyban attól függ, hogy miért, hogyan alakult ki. De amit addig is tehet: figyelje meg az adott, stresszkeltő helyzetben keletkező gondolatait, érzéseit, akár le is írhatja őket.

    A fejünkben kavargó gondolatok között domináns szerepet kaphatnak saját tévhiteink, hogy mások lenéznek minket, elítélnek, kinevetnek.

    Önbizalomhiány és önismeret

    A legtöbb esetben az önbizalomhiányból fakadó szégyenérzet produkálja a problémát.

    Ezekről az elgondolásainkról sokszor már akkor bebizonyosodnak, hogy tévesek, amikor sikerül őket tetten érnünk, megfogalmaznunk - talán mások nem is olyan kritikusak velünk szemben, mint ahogyan mi gondoltuk.

    Kapcsolatfüggőség
    A kapcsolatfüggőség divatos kifejezés, manapság gyakran használatos. A kapcsolatfüggőségről>>

    Ezért azt javaslom, figyelje meg, mi történik egy ilyen társas helyzetben, mi minden kavarog a fejében, és van-e ezek között olyan, ami talán csak egy régi berögződés, és ma már nem állja meg a helyét!

    Hosszabb távon azonban mindenképpen érdemes volna pszichológus, vagy más lelki segítséggel foglalkozó szakember segítségét kérnie az önismereti folyamat támogatására!

    (WEBBeteg/ Ujpál Zsófia, pszichológus)

    Legutóbb frissült:
    Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.
    • WEBBeteg.hu
   • PharmaPlaza - A MEGBÍZHATÓ WEBPATIKA
   • Legfrissebb cikkek
   • Önök ajánlották
   • Mozgásszervi panaszok

    Praktikus tanácsok, konkrét tornagyakorlatok derékfájás, hátfájás és mozgásszervi panaszok ellen.

    Alzheimer-kór

    Összefüggést találtak az alkoholfogyasztás, illetve a dohányzás, valamint az Alzheimer-kór kialakulása között.

    Az ótvar tünetei és kezelése

    Az ótvar fertőző megbetegedés, gennykeltő baktériumok okozta bőrfertőzés.

    Lyme-pozitív = Lyme-kór? Nem biztos!

    Becsléseink szerint hazánkban évente 10000 friss Lyme-kóros megbetegedés fordul elő.

   •  

    Hozzászólások (1)
    Írta: Vendég
    Szia! Felfigyeltem kérdésedre, mert hasonló helyzetben voltam én is nem rég, pár éve. Nálam talán a pocsék gyermekkor okozta ezt. Sosem találtam a helyem. Ez tinédzser koromban csúcsosodott ki, súlyos depresszióval párositva. Aztán valahogy ismét rátaláltam gyermekkori időtöltésemre, a zenére. Az itt elért sikereknek, meg persze a remek könyveknek köszönhetem, hogy ma elmondhatom, bátran, félelem nélkül ismerkedem idegenekkel, és persze lyányokkal:) Persze a recept mindenkinél más, de ajánlani tudom Kornis Mihály: Vigasztalások c. könyvét, de Jókai művei is remek hatással voltak rám. Ami viszont nagyon egyszerű és hatásos. Minden ilyen stresszhelyzetben "varázsigéget" mondok el, mint : Ugyan már, semmi okod kételkedni magadban, vagy csak egyszerűen "hess csúnya gondolatok". Ha megvizsgáljuk, ezek a gondolatok teljesen alaptalanok. Meg amúgysem felelhetünk meg mindenkinek. Az a baj, hogy ez a bizonytalanság visszatart, hátráltat bennünket, ezért ilyen fontos leküzdeni....de itt az élő példa, nekem is sikerült! ....egy 23 éves fiú