Érzelmes válság... - A pszichológus válaszol

WEBBeteg
megjelent:

Úgy neveltek, hogy ne mutassam ki érzelmeimet, így a könnycsatornám úgymond használatlan volt. Most azonban minden megváltozott, boldog házasságban élek, mégis minden érzelmes film, zene, vagy társalgás vihart vált ki bennem. Mit lehet tennem? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Kedves Kérdező!

Mi az, amiért olyan ijesztőek az érzelmek? Mindentől addig félünk, amíg meg nem ismerjük, hiszen addig bizonytalanságban vagyunk (azaz nem vagyunk biztonságban – „mi van, ha váratlanul rám törnek ezek az érzések?”).

Személyiségtípusok a párkapcsolatban

Vannak olyan pszichoszomatikus betegségek (lélek által generált, testi tüneteket kiváltó betegségcsoport), amelyekben jellemzően egy-egy személyiségítpushoz tartozóak betegednek meg. Személyiségtípusok a párkapcsolatban>>

Bizony az érzelmeink mindig velünk vannak, és minél inkább próbáljuk őket a felszín alá nyomni, annál nagyobb erővel törnek felfele, és akár egy film alatt is elérzékenyülünk.

Az érzelmek teljesen természetesek, és csak addig ijesztőek, amíg ismeretlenek számunkra, és amíg azt hisszük, hogy nem tudjuk kezelni őket.

Viszont amint megismeri, megtapasztalja az igen gazdag érzelmi világát, tapasztalni fogja azt is, hogy nem olyan veszedelmesek, és igenis tudjuk őket szabályozni, amikor arra van szükség.

Amennyiben ezeket valakivel szeretné megbeszélni, mindenképpen pszichológust javasolnék, akivel át tudják beszélni, hogy milyen kapcsolata is van az érzelmi világával, és hogy mi történt régen, miért kellett ezeket elnyomni, miért nem volt szabad gyerekkorában megélni őket.

Fájdalomfüggőség
A fájdalomfüggőségről részletesen.>>

Azt gondolom, hogy ahhoz, hogy teljes, érett, egészként működő személyiségekké válhassunk, szükség van mind a racionális, mind az érzelmi oldal elfogadásához!

(WEBBeteg/Ujpál Zsófia, pszichológus)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Kiss György, szülész-nőgyógyász
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - T. Zs., fordító
WEBBeteg - Dr. Dinya Zoltán, pszichiáter
WEBBeteg - Dr. Szimuly Bernadett, általános orvos
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.