• Népbetegségnek számítanak a pszichiátriai problémák?

    Szerző:
    WEBBeteg

    Teljes biztonsággal nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

    Elérte a népbetegség szintjét a pszichiátriai zavarokkal küzdők száma a WHO előrejelzései szerint. Magyarországon továbbra is a kezelések elfogadható színvonalra emeléséért folyik a harc. Megfelelő kormányrendelettel és társadalmilag szervezett programokkal kellene a magyar pszichiátriai ellátó rendszer teljes leépítését megakadályozni.

    Hirdetések

    A pszichiátriai betegek számára megfelelő szintű segítségnyújtásra alkalmas ellátórendszerek kiépítése is elengedhetetlen - jelentették ki a Magyar Pszichiátriai Társaság sajtótájékoztatóján. Hatékony intézkedések kellenek Kiemelten foglalkozik az Európai Unió a lelki egészség és jólét kérdésével.

     Megelőzhető tragédiák?

    A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők.
    Társadalmi agresszió és pszichés betegségek >>

    „Ezzel szemben Magyarországon a pszichiátriai ellátórendszer nehezen, hosszú sorban állással érhető csak el” – mondta Dr. Harmatta János, a Pszichiátriai Szakmai Kollégium elnöke keddi sajtótájékoztatóján. „Megfelelő ellátás csak a könnyen hozzáférhető és hatékonyan működő megelőző és rehabilitációs járóbeteg szolgálat kiépítésével lehetséges” – egészítette ki Dr. Kurimay Tamás, a Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke.

    „A magyar pszichiáter szakma képes ellátni a betegeket, ha azok valóban eljutnak hozzájuk, és rendelkezésre áll a megfelelő anyagi háttér is”. Schultheisz: felvilágosítás és pszichiáter kellene.

    Mentális betegségek - Nem szabadna általánosítani

      A gondnokság alá helyezés
    A gondokság alá helyezés bírósági eljárással rendelhető el. Az eljárás megindítására jogosult a házastárs, egyenes ágbeli rokon illetve testvér.
    A gondnokság alá helyezés >>
    „Nagy szüksége lenne a magyar lakosságnak felvilágosításra is az általánosítások elkerülése végett. Nem több ugyanis az egészséges társadalomhoz mérten a mentálisan betegek által elkövetett tragikus cselekmények száma” – fogalmazta meg Schultheisz Krisztina, a Pszichiátriai Érdekvédelmi Fórum elnökségi tagja.

    ”Teljes biztonsággal persze nem előzhetőek meg a pszichiátriai betegek által elkövetett erőszakos cselekmények.

    Míg korábban 4-5 évente találkoztunk egy ilyen esettel, addig mostanra egy éven belül 4-5-re tehető a bűnesetek száma” – magyarázta Dr. Kurimay.

      A cselekvőképtelenség
    Cselekvőképességet korlátozó gondnokság alá a bíróság azt a nagykorú személyt helyezi, akinek belátási képessége - pszichés állapota, szellemi fogyatékossága vagy szenvedélybetegsége miatt - nagymértékben csökkent.
    A cselekvőképtelenség >>
    „Probléma, hogy az országban úgynevezett magas biztonságú intézmény sincs” – fejtette ki Dr. Németh Attila, az Országos Pszichiátriai Társaság elnöke. „sok pénzbe kerül, de jelen helyzetben megkerülhetetlen a súlyosan veszélyeztető betegek ellátására szakosodott intézmény létrehozása”.

    Valamennyi szakember egyetértett abban, hogy a magyar pszichiátria megfelelő működéséhez nélkülözhetetlen, hogy a kormány támogassa a pszichiáter és szakápoló képzést.

    Valamint társadalmi összefogásra és pénzre is nagy szükség van.

     Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?
    Hétfőn a Győr-Moson-Sopron megyei Tényőn egy pszichiátriai kezelés alatt álló férfi kiirtotta családját, majd önmagával is végzett. Az eset kapcsán felmerülhet a kérdés, hogy milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek ahhoz, hogy valaki szerettei, majd saját életének is véget vet?
    Pontos diagnózis felállítása nehéz, hiszen csupán a közvetlen környezet, a hozzátartozók elmondása alapján lehetséges következtetni az illető korábbi állapotára, az elkövető utólagos megfigyelése, vizsgálata nem lehetséges.
    A tényői eset kapcsán sem állapítható meg a jelenlegi információk alapján, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá.
    Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?>>

    Medipress

    Legutóbb frissült:
    • WEBBeteg.hu
   • Cikkajánló

    Kiurgó pulzus

    Kardioközpont

    Mindenképpen utána kell járni, milyen oka lehet a jelenségnek, majd kezelni.

    Diabétesz, inkontinencia

    B. M., szakfordító

    Összefüggés van a hólyag működészavara és a cukorbetegség között.

    Mániás vásárlás - A pszichiáter válaszol

    Ismerősöm felesége hosszú ideje kényszeres vásárlási mániában szenved. A család anyagi stabilitását is súlyosan veszélyezteti, így a férje kénytelen volt válóperhez folyamodni. Kérdésem az, hogy ez a mánia gyógyítható? - Válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

    Kóros szexuális vágyak: a fetisizmus

    A fetisizmus mint szexuális zavar csaknem kizárólag férfiaknál jelentkezik. A hajtincs vagy régebbi tárgyak iránti ragaszkodás kiválthat szexuális izgalmat, azonban ezen tárgyakhoz vagy emberi tesztrészekhez való makacs ragaszkodás már kórosan károsak is lehetnek.

    12 tipp pattanások ellen

    A pattanások, aknék rengeteg fiatal, sőt felnőtt önértékelését ássák alá. Dr. Pellion Szilvia, esztétikai bőrgyógyász ennek a gyakran krónikus problémának a kezelési lehetőségeit vette számba.

    Hogyan kezelhető a szívritmuszavar?

    A szívritmuszavar a szabályostól eltérő szívműködés. Ez jelentheti azt, hogy a szív a normálistól gyorsabban (tachycardia) vagy lassabban (bradycardia) működik vagy a ritmus nem egyenletes.

    A személyiségzavarban szenvedők jellemzői

    A személyiségzavarok (personopathia, personality disorder) gyakran látott kórképek a gyakorlatban. A probléma gyakori, a felnőtt hazai lakosság kb. 10 százalékának, a családorvosukhoz fordulók 20 százalékának, a pszichiátriai osztályos betegeknél pedig kb. 30-40 százaléknak van valamilyen fokú és jellegű, diagnosztizálható személyiségzavara.

    A modern kor pszichés betegségei - Fóbiák, kényszerek, függőségek

    A világ rohamos társadalmi-gazdasági változásának egyik melléktermékeként módosulnak a lelki betegségek, pszichés tünetek is. Egyesek, - melyeket már 100 évvel ezelőtt leírtak, - mindennapossá válnak, mások pedig újonnan jelennek meg, jelezve a változó világhoz történő alkalmazkodás elégtelen voltát.

   • Kérje ingyenes cikkértesítőnket! Amennyiben szeretne azonnali értesítést kapni a témában születő új cikkekről, adja meg az e-mail címét. A szolgáltatásról bármikor leiratkozhat.