"Terrorban tartja a családot, mit tegyünk?" - A jogász válaszol

WEBBeteg
megjelent:

"Mit jelent, ha a családfő terror alatt tarja a családját? Hol lehet ilyen esetekben segítséget kérni?" - válogatás a WEBBeteg Orvos válaszol rovatának kérdéseiből.

Tisztelt Kérdező!

Az, ha a családfő terror alatt tartja a családját, semmiképp nem nevezhető normálisnak. Bár nem vagyok orvos, egyértelműen az a véleményem, hogy a családfő orvosi kezelésre szorul. Azonban erre csak bírósági végzés alapján kötelezhető.

Segítséget kérhet például családsegítő központoktól. Vannak olyan otthonok, ahová veszély esetén gyermekeivel/testvéreivel együtt is beköltözhet időlegesen.

Továbbá a 2009. évi LXXII. törvény (a hozzátartozók közötti erőszak miatt alkalmazható távoltartásról) alapján távoltartási végzést is kérhet a családfő ellen. Ezt kérheti pl. rendőrségtől, gyámhatóságtól stb. Amennyiben a családfő megszegi a távoltartási végzést, rendőr hívható, aki a családfőt beviszi a kapitányságra is.

Hosszú távon a közös békés együttélés a családfővel csak és kizárólag orvosi kezelés mellett valósítható meg véleményem szerint. Erre kellene rábírni a családfőt.

Megelőzhető tragédiák

Sokszor nem állapítható meg biztosan, hogy mi vezetett a rendkívül súlyos bűncselekményhez, ám összefoglalható, hogy a pszichiátria szerint milyen kórképek vezethetnek hozzá. Milyen pszichiátriai kórképek vezethetnek a család életének elvételéhez?

A Magyar Pszichiátriai Társaság elnöke szerint száz százalékban nem lehet kiszűrni azokat az embereket, akik erőszakos cselekményre készülnek, a pszichiátriai ellátórendszer hiányosságai miatt kikerülhetnek az orvosi kontroll alól mentális zavarokkal küszködők. Társadalmi agresszió és pszichés betegségek

(WEBBeteg - Dr. Barcsai Tímea, jogász)

Cikkajánló

Ízületi fájdalmak
Ízületi fájdalmak

Milyen okai lehetnek? Hogyan kezelhető?

Tavasz és fájdalom
Tavasz és fájdalom

Mit tehetünk a fájdalom ellen? (x)

WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta szakorvos
WEBBeteg - Piroskáné Hajdu Petra, fordító
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Dr. Szabó Zsuzsanna, háziorvos, pszichoterapeuta
WEBBeteg - Bak Marianna, biológus szakfordító
WEBBeteg - Dr. Veress Dóra, pszichiáter
Cikkértesítő
Értesítés a témában születő új cikkekről.